Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 5. srpnja 2013.

Okoliš: 80 % Europljana zabrinuto zbog utjecaja proizvoda na okoliš

Prema najnovijem istraživanju većina je Europljana spremna promijeniti svoje kupovne navike i kupovati ekološkije proizvode, no mnogi smatraju da nisu dovoljno informirani i ne vjeruju tvrdnjama proizvođača o ekološkoj prihvatljivosti njihovih proizvoda. Istraživanje pod nazivom „Stavovi Europljana o uspostavi jedinstvenog tržišta ekoloških proizvoda" pokazalo je da je više od tri četvrtine ispitanika spremno platiti više za ekološki prihvatljive proizvode kada bi bili sigurni da su proizvodi uistinu prihvatljivi za okoliš (77 %). Međutim, tek nešto više od polovice građana EU-a smatra da su informirani (55 %) o utjecaju koji proizvodi koje kupuju i koriste imaju na okoliš.

Povjerenik EU-a za okoliš Janez Potočnik je kazao: „Naravno da svi želimo vidjeti više ekoloških proizvoda na policama, no ovo istraživanje pokazuje da je većina kupaca zbunjena tvrdnjama o ekološkoj prihvatljivosti proizvoda i ne vjeruje proizvođačima. To nije dobro za potrošače, a poduzeća koja se uistinu trude ne dobivaju priznanje. Komisija surađuje s poduzećima i drugim dionicima na pripremi vjerodostojnih informacija koje će potrošačima pomoći pri odabiru proizvoda. To će pridonijeti razvoju tržišta i otvoriti nove mogućnosti za inovacije i ulaganja u zeleno gospodarstvo.”

Velika većina građana EU-a smatra da kupovanjem ekološki prihvatljivih proizvoda mogu pridonijeti zaštiti okoliša (89 %) i da su takvi proizvodi jednako učinkoviti kao i obični proizvodi. Povjerenje u proizvode označene kao ekološki prihvatljive kao manje štetne za okoliš najveće je u Portugalu (84 %), Malti (82 %), Francuskoj (81 %) i Belgiji (81 %). Međutim, povjerenje u takve proizvode znatno je niže u Njemačkoj (44 %), Rumunjskoj (46 %) i Nizozemskoj (47 %).

Nešto više od polovice građana EU-a u pravilu vjeruje tvrdnjama proizvođača o ekološkoj prihvatljivosti njihovih proizvoda (52 %), međutim većina Europljana ne vjeruje izvješćima o utjecaju samih poduzeća na okoliš (54 %). Među građanima EU-a Rumunji (40 %), Bugari (40 %), Grci (39 %) i Latvijci (37 %) najskloniji su vjerovati da su naišli na tvrdnje poduzeća o ekološkoj prihvatljivosti njihovih proizvoda koje su pretjerane ili lažne. To je vjerovanje najmanje zastupljeno na Malti (17 %) i u Estoniji (20 %). Unatoč tome postoji velika podrška za uvođenje obveze objave izvješća o ukupnom utjecaju poduzeća na okoliš te ekološkoj prihvatljivosti njihovih proizvoda (69 %).

Dvije trećine ljudi (66 %) u EU-u bilo bi spremno platiti više za proizvod kada bi njegovo jamstvo pouzdanosti bilo produljeno na pet godina. Više od devet od deset ispitanika također smatra da za proizvod treba navesti očekivani vijek trajanja (92 %). Gotovo polovina svih ispitanika u proteklih 12 mjeseci odlučila je ne popraviti neispravni proizvod zbog prevelikih troškova popravka (47 %).

Velik broj ispitanika smatra da nije sigurno konzumirati prehrambene proizvode nakon datuma navedenog na proizvodu kao datum do kojeg je proizvod najbolje upotrijebiti (45 %). To znači da svakog dana propadaju ili se bacaju velike količine jestive hrana. Više od tri četvrtine stanovnika Švedske (81 %), Austrije (77 %) i Ujedinjene Kraljevine (77 %) smatra da je sigurno konzumirati prehrambene proizvode nakon isteka datuma navedenog na proizvodu kao datum do kojeg je proizvod najbolje upotrijebiti. S time se slaže manje od jednog od pet stanovnika Rumunjske (14 %) i Litve (17 %).

Pozadina

Poduzeća koja žele istaknuti ekološku prihvatljivost svojih proizvoda nailaze na brojne prepreke. Suočena su s više različitih metoda koje promiču državne uprave i privatne inicijative i stoga su obvezna platiti višestruke troškove za davanje informacija o ekološkoj prihvatljivosti. Potrošači su zbunjeni velikim brojem različitih oznaka s informacijama o proizvodu što im otežava usporedbu proizvoda.

Priopćenjem o uspostavi jedinstvenog tržišta ekoloških proizvoda i Preporukom o primjeni usklađenih metoda unutar EU-a, koje je Komisija donijela u travnju 2013. (vidi IP/13/310), pokrenut je pilot program u kojem će dionici pomoći u razvijanju boljih načina za mjerenje utjecaja proizvoda na okoliš. To će pomoći u izradi usporedivih i pouzdanih informacija o ekološkoj prihvatljivosti proizvoda te povećati pouzdanje potrošača, poduzeća, ulagača i ostalih dionika. Bolje razumijevanje ponašanja i stavova potrošača ključno je za pravilnu provedbu ove nove inicijative.

Istraživanje je provedeno u 28 država članica Europske unije. Preko 25 568 ispitanika iz različitih socijalnih i demografskih skupina intervjuirano je telefonom na njihovom materinjem jeziku u ime Europske komisije.

Dodatne informacije:

Poveznica na izvješće:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_374_361_en.htm#367

Pogledajte i:

http://ec.europa.eu/environment/eussd/escp_en.htm

Osobe za kontakt :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar