Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 2. julija 2013

Državna pomoč: Komisija je začela podrobno preiskavo slovenskega ukrepa v korist družbe Revoz, hčerinske družbe koncerna Renault

Slovenija je priglasila namero, da bo proizvajalcu avtomobilov Revoz d.d., ki je hčerinska družba francoskega koncerna Renault S.A, dodelila javna sredstva za naložbeni projekt v novomeški regiji. Evropska komisija je začela preiskavo, v kateri bo podrobno preučila, ali so ti slovenski načrti v skladu s pravili EU o državni pomoči. Zlasti bo preverila, ali pozitivni učinki projekta na regionalni razvoj odtehtajo izkrivljanje konkurence, ki bo posledica državne pomoči. Z uvedbo formalne preiskave imajo zainteresirane tretje strani možnost, da predložijo pripombe o predlaganem ukrepu, kar pa ne bo vplivalo na rezultat preiskave.

Podpredsednik Komisije in evropski komisar za politiko konkurence Joaquín Almunia je dejal: „Komisija pozdravlja pomoč za spodbujanje naložbenih projektov v prikrajšanih regijah. Vendar pa take naložbe ne smejo povzročiti več škode za konkurenco kot koristi za zadevno regijo, zlasti v sektorjih s presežnimi zmogljivostmi.“

Slovenija je v letu 2011 priglasila namero, da bo družbi Revoz d.d. dodelila neposredna nepovratna sredstva v višini 40 milijonov evrov za naložbeni projekt v višini 300 milijonov evrov, v okviru katerega se bo začela proizvodnja dveh modelov vozil (novi Renault twingo in novi štirisedežni smart). Ta dva modela spadata v razred majhnih mestnih avtomobilov na trgu osebnih vozil, ki je trenutno v očitnem zatonu. Cilj naložbe je oblikovanje več kot 162 novih delovnih mest v novomeški regiji, ki je upravičena do regionalne pomoči kot območje z veliko brezposelnostjo, kjer je življenjska raven nižja od povprečne (člen 107(3)(a) Pogodbe o delovanju Evropske unije).

Smernice EU o državni regionalni pomoči določajo, da mora Komisija začeti formalno preiskavo o naložbenem projektu, ki ustvari precejšnjo proizvodno zmogljivost na trgu v zatonu (glej IP/09/993). Komisija bo zdaj preučila, ali je pomoč nujna za izvedbo naložbe ali bi bilo projekt mogoče izvesti tudi brez pomoči. Poleg tega bo preverila tudi investicijske stroške za posebna orodja dobaviteljev (tj. namensko opremo v tovarnah dobaviteljev za proizvodnjo avtomobilskih delov družbe Renault) izven novomeške regije.

Ozadje

Nezaupna različica odločitve Komisije bo na voljo pod št. zadeve SA.33707 v registru državnih pomoči na spletni strani Generalnega direktorata za konkurenco, ko bodo rešena vprašanja glede zaupnosti. Nove objave odločitev o državni pomoči na internetu in v Uradnem listu Evropske unije so navedene v tedenskem e-biltenu o državni pomoči.

Kontakti:

Antoine Colombani (+32 22974513, Twitter: @ECspokesAntoine )

Maria Madrid Pina (+32 22954530)


Side Bar