Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 30. januarja 2013

Četrta podelitev nagrade EU za odlično novinarsko delo na področju zdravstva

Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Tonio Borg je na včerajšnji slovesni podelitvi nagrad v Bruslju razglasil nagrajence četrtega natečaja za novinarsko nagrado EU za prispevke o zdravstvu. Nagrajeni članki, izbrani izmed 557 novinarskih prispevkov iz vse EU, pišejo o vprašanjih na področju zdravstva in zdravstvenih storitev. Z dodatno posebno nagrado je bil nagrajen članek na temo opuščanja kajenja. Nagrajenci so:

Prva nagrada: Petr Třešňàk (Češka) za članek „Dogodivščine na oddelku 14“, objavljen v reviji Respekt, ki pripoveduje o psihiatričnem oddelku, na katerem se zdravijo najtežji bolniki, in o zdravstvenem tehniku, katerega predano delo je odločilno za njihovo okrevanje.

Druga nagrada: Ailbhe Jordan (Irska) za članek „Ali je presejanje zapravljanje denarja“, objavljen v reviji Medical Independent, ki kritično obravnava pomen in stroškovno učinkovitost presejalnih pregledov za odkrivanje raka, zlasti pri odkrivanju raka dojke.

Tretja nagrada: Daniela Cipolloni (Italija) za članek „Laži, ki jih razširjajo zasebne banke popkovnične krvi“, objavljen v reviji Oggi Scienza, ki se osredotoča na kočljivo vprašanje shranjevanja popkovnične krvi za morebitno prihodnje zdravljenje.

Posebna nagrada: Tobias Zick (Nemčija) za članek „Gosti zrak“, objavljen v reviji NEON, v katerem pojasni, kako se je v Nemčiji spremenil odnos do kajenja, ki je zdaj postalo neprijetna razvada, in predstavi zgodovinske, politične, pravne in filozofske vidike nadzora nad tobačnimi izdelki.

Na podelitvi nagrad je komisar Borg dejal: "Vsi štiri, danes nagrajeni novinarji obravnavajo svojo temo odkrito in neposredno. Čeprav nagrajeni članki obravnavajo različna področja, kot so duševno zdravje, presejanje za odkrivanje raka, banke popkovnične krvi in nadzor nad tobačnimi izdelki, jim je skupna obravnava neprijetnih vprašanj, o katerih je treba razpravljati na ravni EU.“

Splošne informacije

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu, ki je bila tokrat podeljena že četrtič, je namenjena ozaveščanju o pomembnih zdravstvenih vprašanjih, ki vplivajo na življenje ljudi po vsej EU – vprašanjem, v zvezi s katerimi Evropska komisija sprejema zakonodajo ali druge pobude. Nagrada je tudi spodbuda in priznanje odličnemu novinarstvu na področju zdravstva v Evropi.

Osrednja nit natečaja je bila ponovno kampanja „Evropa za bolnike“, zajet pa je bil širok izbor tem v zvezi z zdravstvenim varstvom in varnostjo bolnikov. Na seznam tem smo dodali tudi aktivno in zdravo staranje, saj je bilo leto 2012 evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami. Poleg tega je bila že drugo leto zapored podeljena posebna nagrada za članek na temo opuščanja kajenja, povezano s prednostno nalogo Komisije v boju proti tobaku.

Izbirni postopek je potekal v dveh fazah. Nacionalne žirije so izbrale nacionalnega finalista za glavno temo in v nekaterih primerih finalista iz posebne kategorije za opuščanje kajenja. Žirija EU, ki so jo sestavljali uradniki Evropske Komisije, strokovnjaki za javno zdravje in novinarji, se je nato sešla v Bruslju in izbrala štiri najboljše članke. Vsi finalisti so bili povabljeni v Bruselj na medijski seminar in podelitev nagrad.

Prvi trije nagrajenci na četrti podelitvi novinarske nagrade EU za prispevke o zdravstvu so prejeli nagrade v vrednosti:

  • prva nagrada v znesku 6 000 evrov

  • druga nagrada v znesku 2 500 evrov

  • tretja nagrada v znesku 1 500 evrov

  • posebna nagrada za opuščanje kajenja v znesku 3 0001 evrov.

Več informacij o novinarski nagradi EU za prispevke o zdravstvu, nagrajenih člankih in člankih iz ožjega izbora je na voljo na spletni strani:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_en.htm

Twitter: @EU_Health

Kontakt:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)

1 :

Nagrada se financira iz proračuna za program javnega zdravja EU.


Side Bar