Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 30 ianuarie 2013

UE decernează, pentru al patrulea an consecutiv, Premiul european pentru jurnalismul în domeniul sănătății

Câștigătorii celei de-a patra ediții a Premiului european pentru jurnalism în domeniul sănătății au fost anunțați ieri seară de Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorilor, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor organizată la Bruxelles. Articolele câștigătoare, selectate din 557 de articole depuse de jurnaliști din întreaga UE, tratează teme referitoare la îngrijirile medicale și serviciile de sănătate - cu un „premiu special” suplimentar pentru cel mai bun articol pe tema renunțării la fumat. Câștigătorii sunt:

Premiul I: Petr Třešňàk, care scrie pentru revista Respekt (Republica Cehă), pentru articolul său „Aventurile din salonul 14” („Dobrodružství v pavilonu č. 14”). Articolul relatează povestea unui salon de spital de psihiatrie unde sunt tratate cazurile cele mai dificile și a unui asistent medical ale cărui eforturi au produs o schimbare.

Premiul II: Ailbhe Jordan, care scrie pentru Medical Independent (Irlanda), pentru articolul ei „Este depistarea cancerului o risipă de bani?” („Is screening a waste of cash?”). Articolul face o analiză dură a dezbaterii privind valoarea terapeutică și rentabilitatea depistării cancerului, în special a cancerului de sân.

Premiul III: Daniela Cipolloni, care scrie pentru revista Oggi Scienza (Italia), pentru articolul ei „Toate minciunile spuse de băncile private de sânge provenind din cordoane ombilicale” („Tutte le bugie delle banche private del cordone”). După cum sugerează și titlul, articolul analizează subiectul controversat al conservării cordonului ombilical al copilului pentru tratamente medicale viitore.

Câștigătorul premiului special: Tobias Zick, care scrie pentru revista NEON (Germania), pentru articolul „Aer închis" („Dicke Luft”). Articolul examinează modul în care fumatul și-a pierdut imaginea „cool” în Germania, oferind o prezentare detaliată a aspectelor istorice, politice, juridice și filosofice ale luptei împotriva tutunului.

La ceremonia de decernare a premiilor, Comisarul Borg a declarat: „Toți cei patru jurnaliști premiați în această seară sunt necruțători atât în privința temelor abordate, cât și a stilului în care le analizează. Deși articolele abordează teme diverse precum sănătatea mentală, depistarea cancerului, băncile de sânge placentar și controlul fumatului, articolele câștigătoare au un punct comun: tratează subiecte incomode pentru care este nevoie de o dezbatere la nivelul UE”.

Context

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății, decernat pentru al patrulea an consecutiv, are drept obiectiv sensibilizarea cu privire la probleme de sănătate importante care afectează viețile cetățenilor din întreaga UE – aspecte pe care Comisia Europeană le abordează prin intermediul legislației sau al altor inițiative. Acesta urmărește, de asemenea, să încurajeze și să recompenseze excelența în jurnalismul în domeniul sănătății în Europa.

Tema principală a ediției din acest an a Premiului a fost, încă o dată, campania „Europa pentru pacienți”, care cuprinde o gamă largă de subiecte legate de îngrijirile medicale și de siguranța pacientului. Îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate a fost adăugată la lista de subiecte, dat fiind că 2012 a fost Anul european al îmbătrânirii active și solidarității între generații. În plus, pentru al doilea an consecutiv, a fost acordat un „premiu special” pentru articolele despre renunțarea la fumat, întrucât lupta împotriva tutunului reprezintă unul dintre domeniile prioritare de acțiune ale Comisiei.

Selecția câștigătorilor s-a realizat în două etape. Juriile naționale au selectat un finalist național pentru tema principală și, în unele cazuri, un finalist pentru categoria specială „renunțarea la fumat”. Juriul UE, format din reprezentanți ai Comisiei Europene, experți în sănătate publică și jurnaliști, s-a reunit apoi la Bruxelles pentru a decide asupra celor patru articole câștigătoare. Toți finaliștii au fost invitați la Bruxelles pentru a participa la un seminar media și la ceremonia de premiere.

Câștigătorul și cei clasați pe următoarele două locuri ale celei de-a patra ediții a Premiului european pentru jurnalism în domeniul sănătății primesc premii în valoare de:

  • Premiul I: 6 000 EUR

  • Premiul II: 2 500 EUR

  • Premiul III: 1 500 EUR

  • Premiu special pe tema „renunțarea la fumat”: 3 000 de EUR1.

Pentru informații suplimentare privind Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății și pentru a citi articolele câștigătoare și cele participante la faza finală, vă rugăm să accesați site-ul internet dedicat:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_ro.htm

Twitter: @EU_Health

Contacte:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)

1 :

Premiul este finanțat din bugetul UE în domeniul sănătății.


Side Bar