Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. január 30.

Az EU negyedik alkalommal osztja ki az egészségügyi újságírás legkiválóbb képviselőit jutalmazó uniós díjat

A negyedik Európai Uniós Egészségügyi Díj nyerteseit az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa, Tonio Borg hirdette ki Brüsszelben, a tegnap este megrendezett díjátadó ünnepségen. A díjpályázatra EU-szerte benevezett 557 cikk közül kiválasztott nyertes írások ez egészségügy és az egészségügyi ellátás kérdéseivel foglalkoznak, a különdíjat elnyerő cikk pedig a „leszokás a dohányzásról” témáját járja körül. A díjpályázat győztesei:

Első helyezett: Petr Třešňàk – a Respekt hetilapban (Cseh Köztársaság) megjelent „Dobrodružství v pavilonu č. 14” (A 14. kórterem kalandjai) című cikkével, melyben egy pszichiátriai kórházról, éspedig annak a legsúlyosabb esetekkel foglalkozó kórterméről ír, bemutatva, milyen sokat számít az egyik ott dolgozó elhivatott ápoló áldozatos munkája.

Második helyezett: Ailbhe Jordan – a The Medical Independent című orvosi szaklap (Írország) hasábjain közölt „Is screening a waste of cash?” (Pénzszórás-e a rákszűrés?) című cikkével, melyben a rákszűrés, elsősorban a mellrákszűrés fontosságáról és költséghatékonyságáról folyó vitát veszi nagyító alá.

Harmadik helyezett: Daniela Cipolloni – az Oggi Scienza című tudományos folyóirat (Olaszország) által publikált, „Tutte le bugie delle banche private del cordone” (A magánszektorbeli köldökzsinórvérbankok által terjesztett hazugságok) című cikkével, melyben – ahogy azt az írás címe is sejteti – azt a vitatott kérdést feszegeti, hogy érdemes-e megőrizni a csecsemők köldökzsinórszövetét későbbi orvosi kezelésekhez.

Különdíj: Tobias Zick – a NEON című havilapnak (Németország) írt, „Dicke Luft” (Sűrű levegő) című mélyenszántó cikkével, melyben a dohányzás szabályozását történelmi, politikai, jogi és filozófiai szemszögből is áttekintve bemutatja, hogyan vesztette el vonzerejét a korábban sikkesnek számító szokás Németországban.

Borg uniós biztos a díjátadó ünnepségről szólva kijelentette: „A ma este kitüntetett négy újságíró mindegyikére igaz, hogy nem féltek nehéz témához nyúlni, és azt őszinte hangon, kendőzetlenül bemutatni. Noha a nyertes cikkek teljesen különböző témákról – a mentális egészségről, a rákszűrésről, a köldökzsinórvérbankokról és a dohányzásszabályozásról – szólnak, közös vonásuk, hogy nyomasztó kérdéseket vetnek fel, amelyeket uniós szinten kell megvitatnunk”.

Háttér

Az immár negyedik alkalommal megrendezett Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjnak az a célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a fontos egészségügyi kérdésekre, amelyek EU-szerte hatással vannak az emberek életére, és amelyek megválaszolása érdekében az Európai Bizottság jogi szabályozást vagy más kezdeményezéseket dolgoz ki. A díjpályázat emellett a színvonalas egészségügyi újságírást hivatott Európa-szerte ösztönözni és jutalomban részesíteni.

Az újságírói díjért meghirdetett verseny fő témáját ezúttal is az „Európa a betegekért” kampány témaköre adta, amely az egészségügyi és betegbiztonsági kérdések széles skáláját állítja reflektorfénybe. Mivel 2012 a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve volt, a szervezők az aktív és egészséges idősödés témáját is felvették a pályázat témakörei közé. Ezenkívül a Bizottság – immár második éve – különdíjat is meghirdetett a „leszokás a dohányzásról” témában, mivel a dohányzás elleni küzdelem az uniós intézmény prioritásai közé tartozik.

A nyertesek kiválasztása két lépésben történt. A tagállami zsűrik kiválasztották az adott ország jelöltjét a fő témakörben, és egyes esetekben a „leszokás a dohányzásról” témában meghirdetett különdíjra is jelöltek újságírót. A döntőbe jutott írásokból a 4 nyertest az Európai Bizottság tisztviselőiből, egészségügyi szakértőkből és neves újságírókból álló európai uniós zsűri választotta ki Brüsszelben. A tagállami jelöltek mindegyike meghívást kapott a médiaszemináriummal egybekötött brüsszeli díjátadó ünnepségre.

Az Európai Uniós Egészségügyi Díj néven megrendezett negyedik díjpályázat győztese, valamint a második és harmadik helyezett pénzjutalomban részesül:

  • első helyezett: 6000 euró,

  • második helyezett: 2500 euró;

  • harmadik helyezett: 1500 euró.

  • A „leszokás a dohányzásról” témában meghirdetett különdíjat elnyerő újságíró 3000 eurót vihet haza1.

Ha Ön szeretne további részleteket megtudni az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjról, vagy szeretné elolvasni a díjnyertes, illetve a döntős cikkeket, látogasson el a díjpályázat honlapjára:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_hu.htm

Twitter: @EU_Health

Kapcsolattartók:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)

1 :

A díjpályázatot az EU az uniós egészségügyi program költségvetéséből finanszírozza.


Side Bar