Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel/Lipcse, 2013. július 2.

Létrejött a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos, valamint a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős kollégája, Andor László az idén Lipcsében megrendezésre kerülő WorldSkills versenyen ma bejelentették, hogy létrejött a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége. A szövetség az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítását tűzte zászlajára. E cél érdekében egyrészt javítani kívánja a tanulószerződéses gyakorlati képzések minőségét, másrészt arra törekszik, hogy szerte az Európai Unióban több ilyen képzés álljon a fiatalok rendelkezésére. Ehhez széles körű partnerséget kíván kialakítani a foglalkoztatási és az oktatási ágazat fő szereplői között, és szemléletváltást szorgalmaz. A szövetség ki fogja választani, hogy az EU-ban mely tanulószerződéses gyakorlati képzések váltak be a legjobban, és ezeket minden egyes tagállamban a helyi viszonyokhoz fogja igazítani.

Az Európai Bizottság, az Európai Tanács elnöksége, valamint az európai szintű szakszervezetek és munkáltatói szervezetek (az ETUC [Európai Szakszervezetek Szövetsége], a BusinessEurope, a CEEP [Állami és Közszolgáltatási Vállalatok Európai Központja] és az UAPME [Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetsége]) közös nyilatkozatot adtak ki. Ebben a maga nemében első nyilatkozatban támogatásukról biztosítják a szövetséget. A szövetség által előmozdítani kívánt intézkedéseket az Európai Szociális Alap, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, valamint az EU új oktatás-, képzés- és ifjúságpolitikai programja, az Erasmus+ is támogatja.

„Minden érintett szereplőt arra kérünk, hogy csatlakozzon a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetségéhez annak érdekében, hogy több és jobb gyakorlati képzés legyen Európában” – nyilatkozta a két biztos egyhangúlag. „A gyakorlati képzések meghatározó szerepet játszhatnak az ifjúsági munkanélküliség visszaszorításában, hiszen a fiatalok így végre szert tehetnek a munkáltatók számára fontos készségekre és tapasztalatokra.”

A fejlett szakképzési rendszerrel rendelkező országokban, így Németországban, Dániában, Hollandiában és Ausztriában alacsonyabb a fiatal munkanélküliek aránya. A Bizottság a European Employment and Social Situation (Foglalkoztatási és társadalmi helyzet az Unióban) című, legutóbbi negyedéves kiadvány is megerősíti a fentieket. E tanulmányból szintén az derül ki, hogy a tanulószerződéses gyakorlati képzések és a szakmai gyakorlatok ugródeszkát jelentenek az állandó munkahely felé (lásd IP/13/601). Ezért a tanulószerződéses gyakorlati képzések az ifjúsági garancia kezdeményezésnek is alapvető elemei, amelyet a Bizottság az ifjúsági foglalkoztatási csomag részeként 2012 decemberében terjesztett elő (lásd IP/12/1311 és MEMO/12/938), és amelyet a Tanács idén áprilisban fogadott el.

„Most összefogásra és tettekre van szükség ahhoz, hogy fiataljainkat felvértezzük azokkal a készségekkel, amelyek révén sikerrel járnak mind a magánéletükben, mind munkájuk során" – nyilatkozta Andrula Vasziliu. „Tekintettel az ifjúsági munkanélküliség elfogadhatatlanul magas szintjére, igen sürgetővé vált, hogy az oktatásért és a foglalkoztatásért felelős szereplők együttműködjenek abban, hogy megkönnyítsék az átmenetet a fiatalok számára az iskolapadból a munka világába” – tette hozzá Andor László.

A szövetség támogatni fogja azokat a tagállami reformokat, amelyek tanulószerződéses gyakorlati képzési rendszerek létrehozására vagy további kiépítésére törekednek. A Bizottság minden lehetséges partnert arra kér, hogy csatlakozzon a szövetséghez: így a hatóságokat, a vállalatokat, a szakszervezeteket, a kereskedelmi kamarákat, a szakképzést biztosító szervezeteket, az ifjúság képviselőit és a foglalkoztatási szolgálatokat. Arra bátorítja őket, hogy tegyenek egyértelmű kötelezettségvállalásokat arra nézve, hogy a tanulószerződéses gyakorlati képzéshez hasonló rendszerek számára több köz- és magánfinanszírozási forrást tesznek elérhetővé.

A közös nyilatkozat aláírásával a szakszervezetek és munkáltatók európai képviselői vállalják, hogy a következő hat hónapban az alábbi célok elérésére összpontosítanak:

  1. a munkáltatók és a fiatalok figyelmének felhívása a tanulószerződéses gyakorlati képzések előnyeire,

  2. tapasztalatcsere és a bevált módszerek népszerűsítése saját szervezetükön belül,

  3. tagszervezeteik ösztönzése, hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, minőségi gyakorlati képzéseket fejlesszenek ki, és az ehhez szükséges tanácsadás nyújtása.

Tagjaikat emellett arra buzdítják, hogy:

  1. működjenek együtt az iskolákkal és a foglalkoztatási szolgálatokkal,

  2. támogassák a vállalaton belüli mentorok képzését és a tanulók betanítását,

  3. növeljék a gyakorlati képzések számát és fokozzák minőségüket.

A Bizottság pedig vállalta, hogy:

  1. a tagállami reformok előmozdítása érdekében támogatja a társaktól való tanulást (peer learning) és a szakmai vizsgálatot (peer review), különösen azokban a tagállamokban, ahol az országspecifikus ajánlásokban szakképzésre vonatkozó intézkedések is szerepeltek,

  2. biztosítja az uniós pénzek optimális felhasználását a szövetség céljaihoz való hozzájárulás érdekében (a rendszerszintű továbbfejlesztés, a tananyag-kidolgozás, valamint a tanulók és a személyzet mobilitásának támogatása),

  3. körbejárja annak lehetőségét, hogy az EURES-hálózatot a tanulószerződéses gyakorlati képzésekre is kiterjesszék, szoros együttműködésben az érintettekkel,

  4. felkéri az európai kereskedelmi kamarák szövetségét (Eurochambres) és az egyéb érintett feleket, hogy konkrét intézkedésekkel járuljanak hozzá a szövetség célkitűzéseinek eléréséhez.

A mai rendezvényen Johanna Wanka, Németország szövetségi oktatási és kutatási minisztere és az uniós elnökséget képviselő Algimanta Pabedinskienė, litván szociális és munkaügyi miniszter is részt vesznek. Az összesen mintegy 7 millió munkahelyet biztosító, 50 nemzetközi vállalatot képviselő Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) ún. „vállalati nagykövetekkel” támogatja a szövetség munkáját. Franco Bernabè, a Telecom Italia elnöke és vezérigazgatója a következőképp nyilatkozott: „Teljes mértékben támogatjuk ezt a szövetséget. Mindannyiunknak össze kell fogni, és meg kell találnunk az együttműködés új formáit a szemléletváltás és a több és jobb gyakorlati képzés érdekében.”

Az Eurochambres a Németországban, Spanyolországban, Ausztriában, Romániában és Magyarországon már megkötött partnerségek alapján új partnerségeket kíván létrehozni. Az Osztrák Gazdasági Kamara Romániában és Szlovákiában is gondoz projekteket a duális szakképzési rendszer kialakítása érdekében, amelynek lényege, hogy a szakiskolai képzést üzemi képzés egészíti ki.

Háttér-információk

A Bizottság a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetségének tervét a „Gondoljuk újra az oktatást” című kezdeményezés (lásd IP/12/1233) és az ifjúsági foglalkoztatási csomag (lásd IP/12/1311 és MEMO/12/938) részeként jelentette be. Ezt követően az Európai Tanács 2013. február 7–8-i ülésén felkérte az Európai Bizottságot, hogy az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítását célzó intézkedések egyikeként hozza létre a szövetséget. A szövetség a június 19-i, „Együttműködés az európai fiatalokért” című bizottsági közleménynek is meghatározó eleme.

Az Európai Tanács június 27–28-i ülésén elfogadott következtetéseiben a magas színvonalú gyakorlati képzések és a munkaalapú tanulás előmozdítására hivatkozik, különösen a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége keretében, mely a fiatalok foglalkoztatásának egyik fontos eszköze.

A tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége a WorldSkills verseny keretében jön létre.

További információk

A tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége:

http://ec.europa.eu/apprenticeships-alliance

Uniós intézkedések az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítására: MEMO/13/464 (angol nyelven)

Európai Bizottság: Oktatás és képzés / A fiatalok foglalkoztatása

Andrula Vasziliu honlapja

Andor László honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kövesse Andor Lászlót a Twitteren: @LaszloAndorEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Jonathan Todd (+32 229-94107)

Cécile Dubois (+32 229-51883)


Side Bar