Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 2 iulie 2013

Îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate: anumite orașe și regiuni din UE obțin calificări constând într-un număr de stele, ca recunoaștere a proiectelor lor excelente

32 de orașe și de regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru găsirea unor modalități noi de a ajuta persoanele în vârstă. Orașele și regiunile câștigătoare au pus în aplicare soluții tehnologice, sociale sau organizaționale inovatoare pentru a mări eficiența sistemelor de asistență medicală și socială și au primit premii de la doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală.

Câștigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Regatul Unit. 13 situri de referință au primit câte trei stele, 12 au primit câte două stele și 7 situri au primit câte o stea (a se vedea anexa și catalogul pentru detalii complete).

Neelie Kroes a declarat: „Fiecare dintre noi își dorește să fie independent pe măsură ce îmbătrânește și toți cetățenii europeni ar trebui să aibă șanse egale în acest sens. Recompensând cele mai bune idei le putem disemina și suntem astfel în măsură să le oferim persoanelor în vârstă această oportunitate”.

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, a declarat: „Sunt încântat de faptul că persoanele care au lucrat pentru ca aceste 32 de situri să fie un succes au venit la Bruxelles pentru a face schimb de idei și de cunoștințe. Este important ca asemenea situații, în care sunt folosite deja inovații pentru a-i ajuta pe cetățenii vârstnici să ducă o viață sănătoasă și activă, să constituie o sursă de inspirație pentru noi toți. Următorul pas constă în utilizarea la scară largă a unor asemenea soluții.”

Parteneriatul de inovare al Comisiei privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate cuprinde șase categorii de inovare: aderența la tratament, prevenirea căzăturilor, fragilitatea și malnutriția, asistența integrată, autonomia și mediile adaptate persoanelor vârstnice. Câteva exemple de bune practici:

  • Andaluzia (Spania) are un sistem electronic integrat de informații privind sănătatea pentru toți cei 8,5 milioane de locuitori ai săi, a optimizat coordonarea structurilor de asistență medicală și socială și a sporit bunăstarea socială a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

  • Scoția a pus în aplicare un instrument pentru previzionarea riscurilor, în contextul inițiativelor privind îngrijirile anticipate, pentru a-și putea atinge până în 2020 obiectivul ca toți cetățenii săi să poată trăi mai mult și mai sănătos, la domiciliu sau într-o instituție de profil. Au rezultat mai puține internări în spital, scurtarea duratei spitalizărilor și economii nete de 190 GBP per pacient.

  • Regiunea bască din Spania utilizează 14 proiecte TIC pentru a pune în aplicare strategia sa pentru persoanele care suferă de boli cronice. Până în prezent, s-au înregistrat o reducere cu 38 % a spitalizărilor cazurilor complexe și o reducere cu 26 % a numărului urgențelor.

  • Universitatea din Coimbra, Portugalia, sprijină părțile interesate, care au o abordare holistică, în vederea implementării practicilor inovatoare. S-au înregistrat rezultate pozitive în domeniul îmbătrânirii cognitive, al demenței și al deteriorării vederii, fiind evaluați de specialiști 1 350 de pacienți pe an și creându-se peste 100 de locuri de muncă.

Context

În decembrie 2011, Comisia Europeană a lansat primul său Parteneriat pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate, având ca obiectiv principal creșterea cu doi ani a duratei medii de viață în condiții bune de sănătate în Europa până în 2020. Planul strategic de implementare a parteneriatului (PSI) stabilește trei linii de activitate: grupurile de referința, siturile de referința și o piață digitală pentru idei inovative.

Siturile de referință sunt coaliții ale unor regiuni, orașe, spitale sau instituții de îngrijire integrate care urmăresc să ofere exemple concrete de servicii inovatoare cu valoare adăugată dovedită pentru cetățeni și pentru sistemele de sănătate din regiunile UE. Unele dintre ele au contribuit la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în zonele lor și multe dintre ele au extins elemente din cele mai bune practici ale lor de la nivel local la nivel regional sau național.

A fost lansată o piață digitală pentru idei inovatoare, cu scopul de a implica mai multe părți interesate în procesul de inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate, de a contribui la diseminarea și la schimbul de informații privind rezultatele, ideile și inițiativele, precum și de a facilita cooperarea în cadrul grupurilor de acțiune și între acestea. Au fost create conexiuni la nivel internațional cu Inițiativa OCDE privind economia de argint și cu OMS (cooperare în mai multe domenii legate de îmbătrânirea populației și în special în cadrul grupului de acțiune privind orașele și mediile adaptate persoanelor în vârstă).

Linkuri relevante:

Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activa și în condiții bune de sănătate

Twitter

Youtube

Participați aici.

Planurile de acțiune ale celor 6 grupuri de acțiune din cadrul parteneriatului european pentru inovare

Ghidul siturilor de referință

Agenda digitală

Neelie Kroes

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter

Contact:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16)

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Annex

MS

Reference Site

Description

Stars

Links

CZ

University Hospital Olomouc (with its unit Czech National eHealth Center - NTMC)

The University Hospital Olomouc is a major regional hospital providing general and specialized healthcare services. They are in particular focusing on telemonitoring of patients with advanced heart failure or heart infarct (of myocardium/ AMI).

1

http://www.fnol.cz/

DK

Region of Southern Denmark

Agreement on collaboration between health sectors based on digital technologies, aiming at higher quality, efficiency and patient satisfaction, and better collaboration between all health and social care players in the Region.

3

http://www.regionsyddanmark.dk/wm258038

http://www.improvingchroniccare.org

FL

City of Oulu

Oulu aims at being a global pioneer as a user and developer of wellness technology.

2

http://www.ouka.fi/oulu/english/elderly-people

http://oulu.ouka.fi/ttkaakkuri/en/

FR

Region Ile de France: Assistance Publique-Hopitaux de Paris (APHP)

HTLA: Health Territory Local Agreement. T4H (Technology and Human Help at Home after Hospitalisation)

2

http://prs.sante-iledefrance.fr/

Region Languedoc-Roussillon: Contre les Maladies Chroniques pour un Vieillissement Actif et en bonne sante en Languedoc Roussillon (MACVIA-LR)

The Dossier Pharmaceutique

Early management and coaching for frailty

Interoperable Integrated Care Pathways (ICPs) for co-morbid chronic diseases in the elderly

1

http://www.macvia.cr-languedocroussillon.fr

Region Pays de la Loire: Centre DExpertise National des Technologies de lInformation et de la Communication pour lAutonomie (CENTICH)

Regional House for Autonomy and Longevity and the Living Laboratory « Lena»

Hearing Impairments and Low Vision Regional Centre

1

http://www.centich.fr/

The Lower-Rhine Council

« Innovative policy for active and independent ageing » public policy

1

http://bit.ly/12YZplO

DE

Saxon State Ministry for Social Affairs and Consumer Protection

2

https://webgate.ec.europa.eu/eipaha/initiative/index/show/id/218

http://www.mk3.uniklinikum-dresden.de/html/de/praevention/index.html

https://publikationen.sachsen.de/bdb/artikel/11680

IE

Collaboration on Ageing (COLLAGE

The CARTS (Community Assessment of Risk and Treatment Strategies)

Programme aims to delay or prevent functional decline and frailty and 3adverse outcomes: institutionalisation, hospitalisation and death.

3

http://www.collage-ireland.eu/

IT

Regione Liguria

The Memory Training (MT) programme

The Adapted Physical Activity (APA) programmel

1

http://www.regione.liguria.it/argomenti/sanita-e-politiche-sociali.html

Campania Health Care Authority

The “Campania nel Cuore”

The Campania Electronic Health Record (eHR)

2

http://www.beta.regione.campania.it/it/tematiche/sanita

Regione Emilia Romagna: Agenzia Sanitaria e Sociale Regionale dellEmilia-Romagna (ASSR)

PROFITER

SOLE (Healthcare online) and EHR (Fascicolo Sanitario Elettronico - FSE Emilia-Romagna)

ARIA project

2

http://assr.regione.emilia-romagna.it/it

Regione Friuli Venezia Giulia : Istituto Regionale Rittmeyer per i Ciechi

The Institute provides services for blind and visually impaired people of all ages in education, rehabilitation, social and labour integration, recovery and development of skills.

1

http://www.istitutorittmeyer.it/istit_rittmeyer.html

Regione Piemonte: Assessorato Regionale alla Tutela della Salute, Sanita, Edilizia Sanitaria, Politiche Sociali e per la Famiglia, Coordinamento Interassessorile per il Volontariato(AReSS)

University ‘nurses advanced learning programme’

1

http://www.regione.piemonte.it/sanita/cms/

PT

University of Coimbra (Ageing@Coimbra, consortium)

The University of Coimbra, together with the other members of the consortium Ageing@Coimbra supports a holistic ecosystem of stakeholders and it implements innovative practices to manage cognitive ageing, dementia, vision impairment, human kinetics and mobility.

2

https://webgate.ec.europa.eu/eipaha/initiative/index/show/id/302

ES

Regional Ministry of Health and Social Welfare of Andalusia

Andalusian e-Health Strategy (AeHS)

Andalusian Strategy on Active Ageing (ASAA)

3

http://www.juntadeandalucia.es/salud/sites/csalud/portal/index.jsp

Basque Country

Basque Strategy for the chronic conditions

Extean Ondo pilot project

3

http://cronicidad.blog.euskadi.net

http://www.osasun.ejgv.euskadi.net/r52-ghhome00/eu/

TicSalut/InnohealthHub Catalunya

TicSalut/InnohealthHub Catalunya

NEXES project

MECASS project

3

http://www.ticsalut.cat

Galicia

IANUS system

“Innova Saude” and “Hospital 2050” strategic programs

2

www.sergas.es

Region de Madrid-Consejeria de Sanidad-Hospital Universitario de Getafe

Falls and Fractures Clinic for integrated care programme for older in- and out-patients

3

http://www.madrid.org/cs/Satellite?language=es&pagename=HospitalGetafe%2FPage%2FHGET_home

Departamento de Salud Valencia-La Fe

Electronic Health Care Record and Integrated Information Systems

Integrated Chronic Disease Management Model (GECHRONIC)

3

http://www.lafe.san.gva.es/departamento-de-saludvalencia-la-fe

SE

Region Skane

Action plan to encourage, strengthen and intensify cooperation between home care, primary care and hospital care for the most ill elderly people.

2

http://bit.ly/11Itwce

NL

Province of South Holland: Medical Delta

Leiden Lab on Health&Wellbeing

Walcheren Integrated Care Model (WICM)

Network for integrated falls prevention andManagement

For further information:

society/eip-active-andhealthy-ageing/best-practices

2

http://www.medicaldelta.nl/

Nijmegen: Health Valley

Nijmegen Model of Networking for Active and Healthy Aging

AchterhoekConnect system

Innovation Living and Care Programme

For further information:

http://www.health-valley.nl/

1

Northern Netherlands Provinces Alliance (Samenwerkingsverband Noord-Nederland)

Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN)

Groningen Active Living Model (GALM)

EurSafety Health-net

Embrace (SamoOud)

For further information:

http://www.eursafety.eu/

http://www.galm.nl

3

Province of Noord-Brabant: Cooperatie Slimmer Leven 2020 U.A.Innovation network for Active and Healthy Ageing

Care Site online platform

“Zorgcirkels” (Circles of Care) initiative

For further information:

http://www.slimmerleven2020.org/en

3

Region Twente: Municipality of Enschede

The Region Twente builds on the integrated neighbourhood approach to combine social innovation with supportive technology for healthy ageing.

2

U.K.

The Ageing Well in Wales Programme

Welsh Government Strategy for Older People in Wales 2003-23

3

http://www.olderpeoplewales.com/en/Ageingwell/The-programme.aspx

Yorkshire and the Humber Digital Health Community

Yorkshire and the Humber Regional Telehealth Hub

For further information:

3

http://www.airedaledigitalhealthcarecentre.nhs.uk/Telehealth_Hub/

Read a patient’s story: http://bit.ly/105JIb7

Liverpool: Mersey Care NHS Trust on behalf of More Independent (Mi) partnership

More Independent (Mi) programme

2

http://www.moreindependent.co.uk/

NHS24, Acting on behalf of the Scottish Government / NHSScotland

National Telecare Development programme

SPARRA risk prediction tool

National Falls Programme

3

http://www.nhs24.com/

http://www.sctt-wp.scot.nhs.uk/

Department of Health, Social Services and Public Safety, Northern Ireland

Integrated Medicines Management (IMM) service

3

http://www.dhsspsni.gov.uk/


Side Bar