Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 2.

Tevékeny és egészséges időkor: elismerésben részesülnek a kiváló projekteket életre hívó uniós városok és régiók

Európa-szerte 32 város és régió nyerte el az Európai Bizottság által odaítélt kitüntetést, amiért újszerű módszereket dolgoztak ki a lakosság idősebb tagjainak megsegítésére. A díjnyertes városok és régiók innovatív technológiai, társadalmi, illetve szervezeti megoldásokat léptettek életbe annak érdekében, hogy javítsák egészségügyi és szociális ellátórendszereik hatékonyságát. A díjakat az Európai Bizottság digitális politikáért felelős tagja – egyben alelnöke –, Neelie Kroes adta át a győzteseknek.

Összesen 32 ún. „minősített helyszín” részesült elismerésben a Cseh Köztársaságban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban. Közülük 13 minősített helyszín három, 12 kettő, 7 pedig egy csillagot kapott (részletes információkért lásd a mellékletet és a katalógust).

Neelie Kroes hangsúlyozta: Mindenki önálló életet szeretne élni időskorában, és ehhez mindenkinek egyenlő esélyt kell adni Európában. Ha díjazzuk a legsikeresebb ötleteket, azzal elősegítjük térnyerésüket, és egyre öregedő társadalmunk tagjai számára megteremtjük az önálló életvitel lehetőségét.”

Tonio Borg egészségügyi biztos kijelentette: „Nagyon örülök, hogy azok, akiknek a 32 minősített helyszín sikere köszönhető, Brüsszelbe jöttek, hogy megosszák velünk elképzeléseiket és tapasztalataikat. Fontos, hogy mindannyian ötletet meríthessünk azokból a konkrét példákból, melyek megmutatják, hogyan segíti az innováció már most, hogy az idősebb polgárok tevékenyen és egészségben éljenek. A következő lépést az jelenti, hogy ezeket a megoldásokat széles körben alkalmazzuk.”

Az Európai Bizottság által életre hívott, a tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség az innováció hat kategóriáját különbözteti meg. Ezek a következők: gyógyszereléssel kapcsolatos utasítások betartása, elesések megelőzése, legyengülés és hiányos táplálkozás, integrált gondozás, önálló életvitel és az idős emberek igényeinek megfelelően kialakított (idősbarát) környezet. Az alábbiakban ismertetünk néhány példaértékű bevált módszert:

  • Andalúzia (Spanyolország) elektronikusan integrálta a területén élő 8,5 millió lakos egészségügyi adatait, optimalizálta az egészségügyi és a szociális ellátást nyújtó szakemberek koordinációját, és javította az autonóm közösség – közel 1,3 millió – 65 éven felüli lakosának társadalmi jólétét.

  • Skócia fokozatosan működésbe helyezett egy, az ellátás területén jelentkező kockázatok előrejelzését szolgáló eszközt, mely annak a célnak az elérését hivatott megkönnyíteni, hogy 2020-ra az ország minden lakosa hosszabb és egészségesebb életet éljen – vagy saját otthonában, vagy otthonias környezetben. A kezdeményezés eredményeként kevesebb embert kellett kórházi kezelésben részesíteni, megrövidült a kórházi tartózkodások időtartama, betegenként pedig 190 font megtakarítást sikerült elérni.

  • Baszkföld (Spanyolország) 14 ikt-projektet indított abból a célból, hogy végrehajtsa krónikus megbetegedésekre vonatkozó stratégiáját. Ennek köszönhetően az autonóm közösségben 38%-kal visszaesett a különlegesen összetett kórképpel rendelkező betegek kórházi ápolásának volumene, és 26%-kal csökkent az ügyeleten elsősegélyben részesülő betegek száma.

  • A Coimbrai Egyetem (Portugália) támogatást biztosít az innovatív módszereket megvalósító érdekelt felek által alkotott holisztikus közösség részére. A kognitív idősödés, a demencia és a látásromlás területén kedvező eredmények születtek a kezdeményezésnek köszönhetően: a szakorvosok 1350 beteg állapotát értékelik ki évente. Ezen túlmenően több mint 100 munkahely jött létre.

Előzmények

2011 decemberében az Európai Bizottság életre hívta az első – a tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó – európai innovációs partnerséget. A kezdeményezés annak a kiemelten fontos célnak a megvalósítását szolgálja, hogy 2020-ra két évvel növekedjen az európai polgárok által egészségben megélt évek száma. A partnerség stratégiai végrehajtási terve három cselekvési területet jelöl ki. Ezek a következők: akciócsoportok, minősített helyszínek és az innovatív ötletek digitális piaca.

A minősített helyszínek régiók, városok és integrált ellátást biztosító kórházak, illetve szervezetek szövetségei, melyek konkrét példával kívánnak szolgálni azt illetően, hogyan lehet olyan innovatív szolgáltatásokat nyújtani, amelyek az uniós régiók polgárai és ellátórendszerei számára egyaránt bizonyítottan többletértéket hoznak létre. E szövetségek közül több hatékonyan segítette az adott térségben a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést, sokuk pedig magasabb – regionális vagy országos – szinten is meghonosította a helyi szinten bevált módszerek egyes elemeit.

Az innovatív ötletek digitális piaca azt hivatott elősegíteni, hogy az érdekelt felek szélesebb köre vegyen részt a tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerségben, az érintettek megoszthassák egymással és másokkal ötleteiket, kezdeményezéseiket és az elért eredményeket, továbbá hogy az akciócsoportokon belül és az akciócsoportok között könnyebben lehessen együttműködni. Nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is sor került az OECD Ezüstgazdaság elnevezésű kezdeményezésével és az Egészségügyi Világszervezettel (együttműködés számos, idősödéssel kapcsolatos területen, különös tekintettel az „idősbarát” környezet és városok kialakításáért tevékenykedő akciócsoportra).

Kapcsolódó oldalak:

A tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség

A Twitteren

A Youtube-on

Az Ön részvételére is számítunk!

Az európai innovációs partnerség keretében működő 6 akciócsoport cselekvési tervei

Minősített helyszínek – Útmutató

Digitális menetrend

Neelie Kroes honlapja

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren

Kapcsolattartók:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16)

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Annex

MS

Reference Site

Description

Stars

Links

CZ

University Hospital Olomouc (with its unit Czech National eHealth Center - NTMC)

The University Hospital Olomouc is a major regional hospital providing general and specialized healthcare services. They are in particular focusing on telemonitoring of patients with advanced heart failure or heart infarct (of myocardium/ AMI).

1

http://www.fnol.cz/

DK

Region of Southern Denmark

Agreement on collaboration between health sectors based on digital technologies, aiming at higher quality, efficiency and patient satisfaction, and better collaboration between all health and social care players in the Region.

3

http://www.regionsyddanmark.dk/wm258038

http://www.improvingchroniccare.org

FL

City of Oulu

Oulu aims at being a global pioneer as a user and developer of wellness technology.

2

http://www.ouka.fi/oulu/english/elderly-people

http://oulu.ouka.fi/ttkaakkuri/en/

FR

Region Ile de France: Assistance Publique-Hopitaux de Paris (APHP)

HTLA: Health Territory Local Agreement. T4H (Technology and Human Help at Home after Hospitalisation)

2

http://prs.sante-iledefrance.fr/

Region Languedoc-Roussillon: Contre les Maladies Chroniques pour un Vieillissement Actif et en bonne sante en Languedoc Roussillon (MACVIA-LR)

The Dossier Pharmaceutique

Early management and coaching for frailty

Interoperable Integrated Care Pathways (ICPs) for co-morbid chronic diseases in the elderly

1

http://www.macvia.cr-languedocroussillon.fr

Region Pays de la Loire: Centre DExpertise National des Technologies de lInformation et de la Communication pour lAutonomie (CENTICH)

Regional House for Autonomy and Longevity and the Living Laboratory « Lena»

Hearing Impairments and Low Vision Regional Centre

1

http://www.centich.fr/

The Lower-Rhine Council

« Innovative policy for active and independent ageing » public policy

1

http://bit.ly/12YZplO

DE

Saxon State Ministry for Social Affairs and Consumer Protection

2

https://webgate.ec.europa.eu/eipaha/initiative/index/show/id/218

http://www.mk3.uniklinikum-dresden.de/html/de/praevention/index.html

https://publikationen.sachsen.de/bdb/artikel/11680

IE

Collaboration on Ageing (COLLAGE

The CARTS (Community Assessment of Risk and Treatment Strategies)

Programme aims to delay or prevent functional decline and frailty and 3adverse outcomes: institutionalisation, hospitalisation and death.

3

http://www.collage-ireland.eu/

IT

Regione Liguria

The Memory Training (MT) programme

The Adapted Physical Activity (APA) programmel

1

http://www.regione.liguria.it/argomenti/sanita-e-politiche-sociali.html

Campania Health Care Authority

The “Campania nel Cuore”

The Campania Electronic Health Record (eHR)

2

http://www.beta.regione.campania.it/it/tematiche/sanita

Regione Emilia Romagna: Agenzia Sanitaria e Sociale Regionale dellEmilia-Romagna (ASSR)

PROFITER

SOLE (Healthcare online) and EHR (Fascicolo Sanitario Elettronico - FSE Emilia-Romagna)

ARIA project

2

http://assr.regione.emilia-romagna.it/it

Regione Friuli Venezia Giulia : Istituto Regionale Rittmeyer per i Ciechi

The Institute provides services for blind and visually impaired people of all ages in education, rehabilitation, social and labour integration, recovery and development of skills.

1

http://www.istitutorittmeyer.it/istit_rittmeyer.html

Regione Piemonte: Assessorato Regionale alla Tutela della Salute, Sanita, Edilizia Sanitaria, Politiche Sociali e per la Famiglia, Coordinamento Interassessorile per il Volontariato(AReSS)

University ‘nurses advanced learning programme’

1

http://www.regione.piemonte.it/sanita/cms/

PT

University of Coimbra (Ageing@Coimbra, consortium)

The University of Coimbra, together with the other members of the consortium Ageing@Coimbra supports a holistic ecosystem of stakeholders and it implements innovative practices to manage cognitive ageing, dementia, vision impairment, human kinetics and mobility.

2

https://webgate.ec.europa.eu/eipaha/initiative/index/show/id/302

ES

Regional Ministry of Health and Social Welfare of Andalusia

Andalusian e-Health Strategy (AeHS)

Andalusian Strategy on Active Ageing (ASAA)

3

http://www.juntadeandalucia.es/salud/sites/csalud/portal/index.jsp

Basque Country

Basque Strategy for the chronic conditions

Extean Ondo pilot project

3

http://cronicidad.blog.euskadi.net

http://www.osasun.ejgv.euskadi.net/r52-ghhome00/eu/

TicSalut/InnohealthHub Catalunya

TicSalut/InnohealthHub Catalunya

NEXES project

MECASS project

3

http://www.ticsalut.cat

Galicia

IANUS system

“Innova Saude” and “Hospital 2050” strategic programs

2

www.sergas.es

Region de Madrid-Consejeria de Sanidad-Hospital Universitario de Getafe

Falls and Fractures Clinic for integrated care programme for older in- and out-patients

3

http://www.madrid.org/cs/Satellite?language=es&pagename=HospitalGetafe%2FPage%2FHGET_home

Departamento de Salud Valencia-La Fe

Electronic Health Care Record and Integrated Information Systems

Integrated Chronic Disease Management Model (GECHRONIC)

3

http://www.lafe.san.gva.es/departamento-de-saludvalencia-la-fe

SE

Region Skane

Action plan to encourage, strengthen and intensify cooperation between home care, primary care and hospital care for the most ill elderly people.

2

http://bit.ly/11Itwce

NL

Province of South Holland: Medical Delta

Leiden Lab on Health&Wellbeing

Walcheren Integrated Care Model (WICM)

Network for integrated falls prevention andManagement

For further information:

society/eip-active-andhealthy-ageing/best-practices

2

http://www.medicaldelta.nl/

Nijmegen: Health Valley

Nijmegen Model of Networking for Active and Healthy Aging

AchterhoekConnect system

Innovation Living and Care Programme

For further information:

http://www.health-valley.nl/

1

Northern Netherlands Provinces Alliance (Samenwerkingsverband Noord-Nederland)

Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN)

Groningen Active Living Model (GALM)

EurSafety Health-net

Embrace (SamoOud)

For further information:

http://www.eursafety.eu/

http://www.galm.nl

3

Province of Noord-Brabant: Cooperatie Slimmer Leven 2020 U.A.Innovation network for Active and Healthy Ageing

Care Site online platform

“Zorgcirkels” (Circles of Care) initiative

For further information:

http://www.slimmerleven2020.org/en

3

Region Twente: Municipality of Enschede

The Region Twente builds on the integrated neighbourhood approach to combine social innovation with supportive technology for healthy ageing.

2

U.K.

The Ageing Well in Wales Programme

Welsh Government Strategy for Older People in Wales 2003-23

3

http://www.olderpeoplewales.com/en/Ageingwell/The-programme.aspx

Yorkshire and the Humber Digital Health Community

Yorkshire and the Humber Regional Telehealth Hub

For further information:

3

http://www.airedaledigitalhealthcarecentre.nhs.uk/Telehealth_Hub/

Read a patient’s story: http://bit.ly/105JIb7

Liverpool: Mersey Care NHS Trust on behalf of More Independent (Mi) partnership

More Independent (Mi) programme

2

http://www.moreindependent.co.uk/

NHS24, Acting on behalf of the Scottish Government / NHSScotland

National Telecare Development programme

SPARRA risk prediction tool

National Falls Programme

3

http://www.nhs24.com/

http://www.sctt-wp.scot.nhs.uk/

Department of Health, Social Services and Public Safety, Northern Ireland

Integrated Medicines Management (IMM) service

3

http://www.dhsspsni.gov.uk/


Side Bar