Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 28. lipnja 2013

Postignut dogovor o strogim mjerama štednje i reformama europske javne uprave

Predstavnici država članica podržali su danas paket strogih mjera štednje i reformi europske javne uprave, kojim će se do 2020. uštedjeti 2,7 milijardi eura, a dugoročno i 1,5 milijarda eura godišnje.

Potvrdili su dogovor koji su u utorak (25. lipnja) postigli predstavnici Parlamenta, irskog predsjedništva Vijeća i Komisije, i koji je dan ranije (27. lipnja) podržao parlamentarni odbor za pravna pitanja.

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič izjavio je: „Pozdravljam odluku država članica i Odbora za pravna pitanja. Ovim dogovorom primjereno se odgovorilo na krizu, koja i europske institucije ometa u ispunjenju njihove misije. Iako nitko ne može biti u cijelosti zadovoljan ishodom, riječ je o razumnom kompromisu. Pregovori su bili vrlo teški, ali drago mi je da smo pronašli prihvatljiv kompromis. Europska javna uprava nastavit će se modernizirati, posebno zahvaljujući boljoj poveznici između primanja i odgovornosti. Tko god prođe kroz zahtjevan postupak zapošljavanja, mora biti spreman na naporan rad za Europu i njezine građane, što uključuje duže radno vrijeme i povećanje dobne granice za umirovljenje.

Prijedlogom su obuhvaćeni:

• dvogodišnje zamrzavanje plaća i mirovina

• smanjenje broja zaposlenih u svim institucijama za 5 % tijekom razdoblja od 2013. do 2017. (ukupno 2500 radnih mjesta – više nego cjelokupno osoblje Suda)

• povećanje tjednog radnog vremena s 37,5 sati na 40 sati bez novčane kompenzacije

• povećanje dobne granice za umirovljenje sa 63 na 66 godina za novo osoblje i na 65 godina za trenutačno zaposlene; olakšat će se mogućnost produžetka rada do 70. godine starosti i uspostaviti nova veza između očekivanog životnog vijeka i dobi za umirovljenje

• novi „porez solidarnosti” u visini od 6 % uz postojeće stope poreza na prihod do 45 %, a za dužnosnike u dva najviša razreda i povjerenike 7 %; porez se uvodi tijekom razdoblja zamrzavanja plaća i dovodi do izravnog smanjenja neto plaće većine osoblja

• stopa prirasta za mirovinu novom se osoblju smanjuje s 1,9 % na 1,8 % godišnje; ukida se prijevremeno umirovljenje bez gubitka stečenih mirovinskih prava

• niže plaće na kraju karijere (-22 %) za velik broj administratora i asistenata zbog snažnije poveznice između razreda i odgovornosti te usporeno napredovanje, što podrazumijeva niže mirovine

• smanjenje plaća novog tajničkog i uredskog osoblja od 13 % (početna plaća) do 40 % (plaća na kraju karijere)

• nova i pojednostavnjena metoda usklađivanja plaća i mirovina na temelju političkih odluka koje 11 država članica donosi u vezi sa svojim državnim službenicima, prilagođena i situacijama ozbiljnih gospodarskih i financijskih kriza; nova metoda ne primjenjuje se do 2015.

• smanjenje maksimalnog dopusta odobrenog osoblju za godišnje putovanje u matičnu zemlju sa šest na 2,5 dana, uz smanjenje doplatka

• veća mogućnost zapošljavanja jeftinijeg ugovornog osoblja produživanjem maksimalnog trajanja ugovora s tri na šest godina.

Pozadina

Dogovor se sada podnosi Europskom parlamentu, Vijeću i Komisiji na konačno odlučivanje. Nastavak je to velikog paketa strogih mjera štednje i reforme iz 2004., koji će do 2020. donijeti uštedu od 8 milijardi eura.

Posljednjih godina Komisija je slijedila politiku nultog rasta broja radnih mjesta, ispunila je nove političke prioritete internim premještanjem osoblja te primijenila načine i postupke za poboljšanje unutarnje organizacije i učinkovitosti. Realni administrativni rashodi zamrznuti su u 2012. i 2013. Komisija je predložila nastavak realnog zamrzavanja na razini 2013. i tijekom cjelokupnog višegodišnjeg financijskog okvira od 2014. do 2020.

Na administrativne rashode otpada oko 4,5 % proračuna EU-a, koji čini oko 1 % EU-ova BDP-a.

Kontaktpersoner:

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)


Side Bar