Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 28.

Tengeri szállítás: az első lépés a kibocsátáscsökkentés felé

Az Európai Bizottság ma megtette az első lépést annak érdekében, hogy csökkenjen a hajózási ágazat által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége: olyan jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amely előírná, hogy az EU kikötőit használó nagyméretű hajók tulajdonosai kísérjék figyelemmel és jelentsék hajóik éves szén-dioxid-kibocsátását. A Bizottság emellett egy közleményt is nyilvánosságra hozott, amelyben összefoglalta az ilyen kibocsátások kezelésére és csökkentésére szolgáló stratégiáját, mely remélhetőleg globális szintű intézkedésekhez is vezet.

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa így fogalmazott: „Ma elindultunk egy új úton, amely a hajózási ágazat által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentéséhez vezet. A kibocsátások figyelemmel követésére szolgáló uniós rendszer környezeti és gazdasági előnyöket is jelent a hajózás számára, mivel növeli az átláthatóságot és kibocsátáscsökkentésre ösztönzi a hajótulajdonosokat. A kezdeményezés teljes mértékben összhangban van a globális üzemanyag-hatékonysági szabványokra vonatkozó legutóbbi javaslatokkal, valamint azokkal a piaci alapú intézkedésekkel, melyeken a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet jelenleg is dolgozik. A kibocsátások megbízható módon való figyelemmel kísérése, bejelentése és ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy Európában és világszerte megalapozott érvekkel tárgyalhassunk az ágazat kibocsátáscsökkentési céljairól.”

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, mobilitáspolitikáért és közlekedésért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „Tudjuk, hogy a hajózásnak is ki kell vennie a részét az üvegházhatású gázok csökkentésére irányuló erőfeszítésekből. Ezt lehetőleg globális intézkedésekkel kell megvalósítani, mivel ezek a leghatékonyabbak a környezetvédelem és a legésszerűbbek a gazdaság szempontjából. Egy olyan globális ágazat esetében, mint a tengeri szállítás, minderre leginkább a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet keretein belül van lehetőség. A ma felvázolt szakpolitikai elképzelések alapján az Európai Unió, a globális partnerekkel együttműködve, tovább fog dolgozni azon, hogy átfogó és nemzetközi megoldás szülessen erre a problémára. A mai javaslat jelentős mértékben hozzájárul a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet azon erőfeszítéseihez, melyekkel a hajókon felhasznált üzemanyag mennyiségének csökkentését és hatékonyságának növelését kívánják elérni, számos, többek között műszaki és piaci intézkedés alkalmazásával.”

Középpontban a nagyméretű hajók kibocsátása

A javaslat1 uniós szintű jogi keretrendszert fog létrehozni, mellyel ellenőrzött adatokat lehet gyűjteni és közzétenni az EU kikötőit használó összes nagyméretű (5000 bruttó tonna feletti) hajó éves szén-dioxid-kibocsátásáról.

A hajótulajdonosoknak a jövőben nyomon kell követniük és jelenteniük kell az EU kikötői között mozgó, az onnan induló és az oda érkező nagyméretű hajóik által kibocsátott szén-dioxid ellenőrzött mennyiségét. A tulajdonosoknak emellett egyéb információkat, többek között a hajók energiahatékonyságát meghatározó adatokat is meg kell majd adniuk.

Ezenkívül előírás lesz az is, hogy egy független hitelesítő által kiállított megfelelőségi dokumentumot kell a hajó fedélzetén tartani, amelyet a tagállami hatóságok ellenőrizhetnek majd.

A javaslat szerint a rendelkezések 2018. január 1-jén lépnének hatályba.

Egy globális rendszer alapjai

A tervek szerint az Európában bevezetendő intézkedések egy globális rendszer alapjai lesznek. A javasolt szabályok hozzájárulnak ahhoz a fokozatosan haladó folyamathoz, amely a meglévő hajókra vonatkozó globális energiahatékonysági szabványok meghatározásához vezet. Ezt a célt az Egyesült Államok fogalmazta meg, és a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet más tagjai is támogatják. Amennyiben a globális rendszer működése elindul, az uniós szabályokat hozzá fogják igazítani a globális szabványokhoz.

Minimális adminisztrációs teher

A javaslat igyekszik a lehető legkisebbre csökkenteni a vállalatokra háruló terheket azáltal, hogy a javasolt szabályok a már most is használt dokumentumokon és a hajók fedélzetén szállított eszközökön alapulnak. Emellett a vállalatoknak arra is lehetőségük lesz, hogy az általuk előnyben részesített nyomonkövetési módszert alkalmazzák.

Kibocsátás- és költségcsökkentés

A bizottsági hatásvizsgálat szerint a jelenlegi helyzethez képest az uniós szintű monitorozás, jelentés és ellenőrzés (monitoring, reporting & verification, MRV) várhatóan 2%-kal fogja csökkenteni az utak során kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A rendszer a tulajdonosok nettó költségeit is pozitívan érintené: 2030-ban akár 1,2 millió eurós éves megtakarítást is jelenthet számukra.

Mindezeken túl a rendszer bevezetése hasznos információkkal fog szolgálni az egyes hajók teljesítményéről, a hozzájuk kapcsolódó működési költségekről és lehetséges eladási értékükről is. A hajótulajdonosoknak ez is előnyös, hiszen megalapozottabb döntéseket tudnak hozni a nagyobb beruházásokról, és jobban felkészülhetnek az ezekhez szükséges finanszírozási források megteremtésére.

Következő lépések

A javaslatot a következőkben az Európai Parlament és a Tanács vizsgálja meg, mivel csak az ő jóváhagyásuk esetén emelkedhet jogerőre.

Háttér

Jelenleg a nemzetközi tengeri szállításból eredő kibocsátás a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 3%-át, illetve az uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátás 4%-át teszi ki. A számítások szerint további intézkedés nélkül ezek az arányok jelentősen nőnének, hiszen a kontinensek közötti kereskedelem mennyisége várhatóan tovább növekszik. Az ilyen mértékű növekedés aláásná az összes többi ágazatnak az Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentése érdekében tett erőfeszítéseit.

Memo/13/626

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

1 :

A tengeri szállításból eredő szén-dioxid-kibocsátások monitorozásáról, jelentéséről és ellenőrzéséről szóló rendeletjavaslat


Side Bar