Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2013

Ενωσιακή περιφερειακή πολιτική: αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ διχασμένων κοινοτήτων

Μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις διχασμένες κοινότητες στην ΕΕ και εκτός της ΕΕ να εξετάσουν αν και με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιήσουν την πείρα που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα PEACE της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία και στις παραμεθόριες περιοχές της Ιρλανδίας.

Ο κ. Johannes Hahn, επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, θα προεδρεύσει του συνεδρίου: «Προσέγγιση των διχασμένων κοινοτήτων – διάδοση της πείρας που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα PEACE της ΕΕ», την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, ώρα 9.00 π.μ., στο κτίριο Charlemagne.

Στο συνέδριο θα παραστεί ο κ. Peter Robinson, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ο κ. Martin McGuinness, Αντιπρόεδρος, και ο κ. Brendan Howlin, ιρλανδός υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρύθμισης. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, υποψήφιων χωρών, γειτονικών χωρών και άλλων χωρών.

Παρόντες στη συγκέντρωση θα είναι επίσης συμμετέχοντες στα τρία προγράμματα οικοδόμησης της ειρήνης από τη Βόρεια Ιρλανδία με σκοπό να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους. Μετά από τις ανακοινώσεις αυτές θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια προσέγγιση που εφαρμόζουν τα προγράμματα οικοδόμησης της ειρήνης μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο επίτροπος κ. Hahn, αναφερόμενος στην επικείμενη εκδήλωση, δήλωσε: «Τα προγράμματα PEACE της ΕΕ αφορούν τις ζωές περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στη Βόρεια Ιρλανδία και στις παραμεθόριες περιοχές της Ιρλανδίας και βοήθησαν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να εδραιωθούν η ειρήνη και η συμφιλίωση. Αυτή είναι η ευκαιρία να τιμήσουμε το έργο πολλών ανθρώπων από τις δύο πλευρές, θαρραλέων και αφοσιωμένων – και να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία τους από άλλους.»

Πρόσθεσε: «Τα πρόσφατα γεγονότα στη Βόρεια Ιρλανδία έδειξαν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά αλλά και ότι η μεγάλη πλειονότητα επιθυμεί την ειρήνη. Ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν τα ταμεία της ΕΕ είναι σημαντικός για να βοηθήσουν να θεμελιωθεί μια κοινωνία για όλους, στην οποία κάθε κοινότητα θα ωφελείται από τα αποτελέσματα της ειρήνης. Σκοπός της περιφερειακής πολιτικής είναι να επενδύσει σε ό,τι βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων – και είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα PEACE θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την έκβαση των συζητήσεων που διεξάγονται σήμερα για τον προϋπολογισμό».

Τα σημερινά προγράμματα είναι:

Η οργάνωση Groundwork NI διαχειρίζεται δύο προγράμματα επικεντρωμένα σε διεκδικούμενες φυσικές περιοχές, προσπαθώντας να εξουδετερώσει τον φατριασμό και τον κατακερματισμό στις τοπικές κοινότητες της Βόρειας Ιρλανδίας και των παραμεθόριων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μια πρακτική χρήση για εγκαταλελειμμένες ή μη χρησιμοποιούμενες περιοχές, η οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ κοινοτήτων, με κοινές αποφάσεις για περιοχές τοπικής αναζωογόνησης και μετατροπής, και συνεπώς για να υπάρχει συνεισφορά σε κοινό στόχο για τη μελλοντική ειρήνη.

Το Theatre of Witness βασίζεται στην αναπαράσταση: οι αληθινές ιστορίες ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης αναπαριστώνται από τους ανθρώπους που τις έζησαν. Οι παραγωγές του Theatre of Witness είναι προφορικός λόγος, μουσική, κίνηση και κινηματογραφικές εικόνες. Σε ορισμένα πρόσφατα προγράμματα του Theatre of Witness έλαβαν μέρος άτομα που βίωσαν τη βία, εκείνοι που άσκησαν τη βία και οι αυτόπτες μάρτυρες, με σκοπό να διερευνηθούν τα θέματα σχετικά με την ευθύνη, την ενοχή, τη συγχώρεση και την επανόρθωση.

Στόχος του προγράμματος Football for All είναι να αντιμετωπιστεί ο φατριασμός και ο ρατσισμός με τη βοήθεια του ποδοσφαίρου και με ορισμένα εκπαιδευτικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, π.χ. σε ιρλανδικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και σε ομάδες, οπαδούς και εθελοντές της κοινότητας.

Ιστορικό

Το πρόγραμμα PEACE III για τη Βόρεια Ιρλανδία και τις παραμεθόριες περιοχές της Ιρλανδίας χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (225 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και συμπληρωματικές συνεισφορές των κρατών μελών ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ) με κονδύλια της περιφερειακής πολιτικής.. Κύριοι στόχοι του προγράμματος PEACE III είναι η ενίσχυση της προόδου προς μια ειρηνική και σταθερή κοινωνία και η προώθηση της συμφιλίωσης με την παροχή υποστήριξης στις δράσεις και στα έργα που βοηθούν στην προσέγγιση των κοινοτήτων και συμβάλλουν σε μια κοινωνία για όλους η οποία είναι ανοικτή στον καθένα. Η έναρξη του προγράμματος PEACE το 1995 ήταν η άμεση συνέπεια της επιθυμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί θετικά στις νέες ευκαιρίες της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία κατά την ανακοίνωση της παραστρατιωτικής εκεχειρίας. Από τότε η ΕΕ χορήγησε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια μέσω του προγράμματος PEACE II και μέσω του τρέχοντος προγράμματος PEACE III (2007-2013), συνολικού ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις πρωτοβουλίες με κεντρική ιδέα την κοινότητα για τη διαμόρφωση κοινής επιδίωξης για την κοινωνία, τη συνεργασία σε κοινά έργα και την αναγνώριση του παρελθόντος έτσι ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο. Θα υπάρχουν διαθέσιμες εικόνες βίντεο και η εκδήλωση θα καλυφθεί από τα μέσα.

Περισσότερες πληροφορίες

Το υλικό που προορίζεται για τη ραδιοτηλεόραση σχετικά με τα σημερινά έργα PEACE III στο Μπέλφαστ, βρίσκεται: EbS

πρόγραμμα εκδήλωσης

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I075772&sitelang=en

http://ec.europa.eu/regional_policy/country/prordn/details_new.cfm?gv_PAY=UK&gv_reg=520&gv_PGM=1288&LAN=7&gv_per=2&gv_defL=7

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Shirin Wheeler Τηλ. +32 2 296 65 65, κινητό: +32 460 766 565

Annemarie Huber Τηλ. +32 2 299 33 10, κινητό: +32 460 793310


Side Bar