Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 28. junija 2013

Razprava o prihodnosti Evrope: podpredsednica Komisije Viviane Reding razpravlja z državljani v luksemburškem mestu Esch-sur-Alzette

Po 21 dialogih z državljani v 13 državah članicah Evropske unije imajo v nedeljo besedo državljani Luksemburga. Politikom lahko predstavijo svoja stališča, komentarje, vizije in vprašanja glede prihodnosti Evrope, posledic gospodarske krize in svojih pravic, ki jih imajo kot državljani EU. Podpredsednica Komisije Viviane Reding, luksemburški minister za delo Nicolas Schmit, evropski poslanec Charles Goerens in predsednik belgijske stranke CDH (Centre démocrate humaniste) Benoît Lutgen bodo v nedeljo v mestu Esch-sur-Alzette v okviru dialoga z državljani, ki bo potekal v koncertni dvorani Rockhal (Esch-Belval), pozdravili približno 400 državljanov ter z njimi razpravljali o njihovih pričakovanjih, pomislekih in upih glede prihodnosti Evrope.

Prav v Luksemburgu evropska ideja vsak dan živi: prehajanje meja je del vsakdana. Evropa je del vsakdana. Zato pričakujem živahno razpravo s številnimi zamislimi, pobudami in mnenji glede vloge in prihodnosti Evrope,“ je povedala Viviane Reding, podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, ter dodala: „Evropa se danes nahaja na razpotju. Ravno zato potrebujemo jasno vizijo za prihodnja leta. Mnenje državljanov je pomembnejše kot kdaj koli prej. Moje sporočilo se glasi: Evropa mora državljanom stati ob strani. Ali ste državljani pripravljeni stati ob strani Evropi?“

Razpravo v mestu Esch-sur-Alzette bo moderiral Joseph Rodesch, ki je v Luksemburgu znan kot „Mr. Science“. Dveurna razprava bo obsegala tri tematske sklope: finančno in gospodarsko krizo, pravice državljanov ter prihodnji razvoj Evropske unije.

Razprava bo potekala v nedeljo, 30. junija, od 14.00 do 16.00 v veliki koncertni dvorani Rockhal (Esch-Belval).

Zagotovljen bo spletni prenos v živo (tolmačenje?). Državljani iz vse Evrope lahko v razpravi sodelujejo prek Twitterja (tematska oznaka: #EUdeb8). Vsi zainteresirani lahko razpravljajo in podpredsednici Viviane Reding že pred dialogom postavijo vprašanja na spletni strani 30juinrockhal.eu.

Ozadje

Kaj je tema dialogov z državljani?

Evropska komisija je januarja razglasila začetek evropskega leta državljanov (IP/13/2), ki je posvečeno državljanom in njihovim pravicam. Člani Evropske komisije, poslanci Evropskega parlamenta in nacionalni politiki vse leto po vsej Evropski uniji v neposrednih dialogih z državljani razpravljajo o njihovih pričakovanjih glede prihodnosti Evrope.

Podpredsednica Komisije Viviane Reding se je že udeležila razprav v Cádizu (Španija), Gradcu (Avstrija), Berlinu (Nemčija), Dublinu (Irska), Coimbri (Portugalska), Solunu (Grčija) in Bruslju (Belgija). Do februarja 2014 bo po Evropski uniji organiziranih še vsaj 21 dialogov z državljani, v okviru katerih bodo politiki na evropski, državni in lokalni ravni sodelovali v razpravah z državljani iz vseh družbenih okolij. Razprave lahko spremljate na: http://ec.europa.eu/european-debate/index_sl.htm.

V dvajsetih letih od uvedbe državljanstva EU so bili uresničeni mnogi cilji: nova javnomnenjska raziskava EU kaže, da se danes 63 % vseh državljanov EU opredeljuje za „Evropejce“. V Luksemburgu je ta delež še precej višji, in sicer 83 % (glej prilogo).

Državljani po vsej Evropski uniji vsakodnevno uveljavljajo svoje pravice, vendar jih včasih ne poznajo dovolj dobro. Na primer, približno 37 % Luksemburžanov (in 54 % Evropejcev) meni, da niso dobro obveščeni o svojih pravicah, ki jih imajo kot državljani EU.

Zato je Komisija leto 2013 razglasila za evropsko leto državljanov, ki je posvečeno državljanom in njihovim pravicam. Dialogi z državljani so osrednji del razprave o prihodnosti Evrope.

Zakaj se je Komisija za te dialoge odločila zdaj?

Ker se Evropa danes nahaja na razpotju. Vsi govorijo o prihodnosti Evrope in mnogi menijo, da je prava smer vzpostavitev politične unije v obliki federacije nacionalnih držav ali združenih držav Evrope. Naslednji meseci in leta bodo odločilni za razvoj Evropske unije. Poglobitev evropskega povezovanja mora biti tesno povezana s krepitvijo demokratične legitimnosti Unije.

Kakšen bo rezultat teh dialogov?

Stališča državljanov bodo Komisiji pomagala pri zasnovi načrtov za prihodnje reforme v Evropski uniji in spremembe Pogodb, na katerih temelji. Eden najpomembnejših ciljev so tudi priprave na volitve v Evropski parlament leta 2014.

Poleg tega je Komisija 8. maja 2013 objavila drugo poročilo o državljanstvu EU, v katerem je v evropskem letu državljanov predlagala 12 novih konkretnih ukrepov za odpravo preostalih težav, s katerimi se državljani EU še vedno srečujejo (IP/13/410 in MEMO/13/409). Poročilo o državljanstvu je rezultat obsežnega spletnega posvetovanja, ki se je začelo maja 2012 (IP/12/461), vključuje pa tudi vprašanja in pobude iz dialogov z državljani za politiko Komisije na področju državljanstva EU.

Več informacij:

Dodatne informacije o razpravi v Bruslju:

http://ec.europa.eu/belgium/events/130405_debates_de.htm

Razprave z državljani o prihodnosti Evrope:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_de.htm

Evropsko leto državljanov:

http://europa.eu/citizens-2013/sl/home

Mnenje Evropejcev šteje: rezultati javnega posvetovanja o pravicah državljanov EU:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_sl.pdf

Spletna stran podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_de.htm

Podpredsednico Viviane Reding lahko spremljate tudi na Twitterju: @VivianeRedingEU

V razpravi lahko sodelujete prek Twitterja pod tematsko oznako: #EUdeb8

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)

PRILOGA

1. 90 % Luksemburžanov se opredeljuje za Evropejce, 40 % jih želi več informacij o svojih pravicah

2. Po mnenju Luksemburžanov sta mir v Evropi in prosti pretok največja dosežka Unije


Side Bar