Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 28 iunie 2013

Dezbaterea privind viitorul Europei: Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei, se întâlnește cu cetățenii la Esch/Alzette (Luxemburg)

După 21 de dialoguri cu cetățenii organizate în 13 state membre ale Uniunii Europene, duminică este rândul cetățenilor din Luxemburg să fie ascultați. Aceștia au ocazia de a discuta cu oameni politici și de a-și exprima părerile, comentariile, viziunile și întrebările cu privire la viitorul Europei, la consecințele crizei economice și la drepturilor lor în calitate de cetățeni ai UE. Doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei, însoțită de domnul Nicolas Schmit, ministrul luxemburghez al muncii, de domnul Charles Goerens, deputat în Parlamentul European, și de domnul Benoît Lutgen, președintele partidului belgian CDH, se va întâlni duminică, în complexul Rockhal din cartierul Esch-Belval al localității Esch/Alzette, cu aproximativ 400 de cetățeni, pentru a discuta despre așteptările, preocupările și speranțele acestora cu privire la viitorul Europei.

„Luxemburg este locul în care, mai mult decât oriunde probabil, ideea europeană este trăită în fiecare zi. Trecerea frontierelor face parte din viața de zi cu zi. Europa face parte din viața de zi cu zi. Mă aștept, așadar, la o dezbatere animată și plină de idei, propuneri și opinii despre rolul și viitorul Europei”, a afirmat doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Europa se află acum la răscruce și de aceea avem nevoie de o viziune clară asupra direcției în care ar trebui să ne îndreptăm în anii următori. Cetățenii au un cuvânt de spus și acesta contează mai mult ca niciodată. Mesajul meu este următorul: Europa trebuie fie alături de cetățeni. Iar voi sunteți pregătiți să fiți alături de Europa?”

Moderatorul discuțiilor din Esch/Alzette va fi Joseph Rodesch, cunoscut în Luxemburg cu numele de „Mister Science”. Timp de două ore se vor purta discuții în trei domenii tematice: criza financiară și economică, drepturile cetățenilor și devenirea Uniunii Europene.

Dezbaterea va avea loc duminică, 30 iunie, între orele 14.00 și 16.00, în sala mare de concerte a complexului Rockhal din cartierul Esch-Belval.

Evenimentul poate fi urmărit în direct pe internet prin web stream. Cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin Twitter (hashtag: #EUDeb8). În plus, persoanele interesate pot să participe la discuții pe site-ul 30juinrockhal.eu și să îi adreseze întrebări doamnei Viviane Reding înainte de începerea dialogului.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, comisari ai UE, deputați în Parlamentul European și politicieni din statele membre organizează peste tot în UE „adunări cetățenești” în cadrul cărora discută personal cu oamenii despre așteptările acestora cu privire la viitorul Europei.

Doamna vicepreședinte Reding a susținut deja dezbateri cu cetățenii la Cádiz (Spania), la Graz (Austria), la Berlin (Germania), la Dublin (Irlanda), la Coimbra (Portugalia), la Salonic (Grecia) și la Bruxelles (Belgia). Este prevăzut ca până în februarie 2014 să aibă loc cel puțin alte 21 de dialoguri cu cetățenii în Uniunea Europeană, urmând ca politicieni de la nivel european, național și local să poarte dezbateri cu cetățeni din toate categoriile sociale. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

În cei 20 de ani de la introducerea cetățeniei UE s-au realizat progrese importante: potrivit unui nou sondaj realizat de UE, 63 % din cetățeni se consideră „europeni”. În Luxemburg, această valoare este chiar vizibil mai mare: 83 % (a se vedea anexa).

Cetățenii din întreaga UE își exercită drepturile în fiecare zi, fără a fi însă întotdeauna pe deplin conștienți de acestea. De exemplu, aproximativ 37 % din luxemburghezi (și 54 % din europeni) sunt în continuare de părere că nu sunt informați suficient cu privire la drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Dialogurile cu cetățenii reprezintă o componentă centrală a dezbaterii privind viitorul Europei.

De ce organizează Comisia aceste dialoguri tocmai acum?

Europa se află la răscruce. Viitorul Europei este pe buzele tuturor, deseori vorbindu­se de o uniune politică, de o federație de state naționale sau de Statele Unite ale Europei. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția Uniunii Europene. Continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni vor ghida Comisia la planificarea viitoarei reforme a UE și a viitoarelor modificări ale tratatului. Unul din principalele obiective constă în pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

În plus, în cel de al doilea raport al său cu privire la cetățenia Uniunii, publicat la 8 mai 2013, Comisia a propus, în cadrul Anului european al cetățenilor, 12 noi acțiuni concrete pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă încă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia este rezultatul unei ample consultări online care s-a desfășurat în mai 2012 (IP/12/461) și al întrebărilor și al propunerilor formulate în cadrul dialogurilor publice pe tema politicii Comisiei în domeniul cetățeniei Uniunii.

Pentru mai multe informații:

Informații suplimentare privind dialogul de la Esch/Alzette:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/luxembourg/esch-sur-alzette/index_en.htm

Dezbateri cu cetățenii privind viitorul Europei:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_en.htm.

Anul european al cetățenilor:

http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Europenii au un cuvânt de spus - rezultatele consultării publice cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_fr.pdf

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_fr.htm

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Puteți participa la dezbatere pe Twitter: #EUdeb8

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ANEXĂ

1. Nouă din zece luxemburghezi se simt europeni, însă patru din zece ar dori să afle mai multe despre drepturilor lor

2. Cele mai mari realizări ale Uniunii sunt, pentru luxemburghezi, pacea în Europa și libera circulație


Side Bar