Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 28.

Vita Európa jövőjéről: Viviane Reding, a Bizottság alelnöke a luxemburgi Esch-sur-Alzette lakosaival találkozik

Az Unió 13 tagállamában eddig összesen 21 alkalommal megrendezett civil párbeszédet követően most vasárnap Luxemburg polgárai kapnak lehetőséget arra, hogy politikusokkal vitassák meg az Európa jövőjével, a gazdasági válság következményeivel és saját uniós jogaikkal kapcsolatos nézeteiket, észrevételeiket és elképzeléseiket, valamint feltehessék kérdéseiket. A Bizottság alelnöke, Viviane Reding Esch-sur-Alzette-ben Nicolas Schmit luxemburgi munkaügyi miniszter, Charles Goerens európai parlamenti képviselő és a belga CDH párt elnöke, Benoît Lutgen társaságában, a város Esch-Belval negyedében található Rockhal rendezvényhelyszínen tartandó civil párbeszéd alkalmával mintegy 400 luxemburgi lakossal találkozik majd, hogy közösen vitassák meg az Európa jövőjével kapcsolatos elvárásokat, aggodalmakat és reményeket.

„Luxemburgban az emberek nap mint nap megélik az európai eszmét, hiszen az országhatárok átlépése, és ezzel az egyik legjelentősebb európai gondolat a mindennapok részét képezi. A vasárnapi rendezvényen ezért élénk vitára számítok, sok elképzeléssel, kezdeményezéssel és észrevétellel Európa jövőjét illetően – nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos. „Európa fordulóponthoz érkezett, épp ezért átlátható jövőképre van szükségünk az elkövetkező évek irányvonalát illetően. A polgárok szava többet nyom a latba, mint valaha. Üzenetem számukra ezért a következő: Európának ki kell állnia polgáraiért. De vajon készek-e Önök is arra, hogy kiálljanak Európáért?”

Az Esch-sur-Alzette-i civil párbeszéd moderátora a Luxemburgban csak Mr. Science néven emlegetett Joseph Rodesch lesz. A kétórás beszélgetés a következő három témakört érinti majd: a pénzügyi és gazdasági válság, az uniós polgárok jogai, valamint az Európai Unió jövője.

A vita június 30-án, vasárnap, 14–16 óra között az Esch-Belval-i Rockhal nagy koncerttermében kerül megrendezésre.

Az eseményeket élőben közvetítik az interneten az alábbi linken. A polgárok Európa bármely szegletéből bekapcsolódhatnak a vitába a Twitteren keresztül (az alábbi címke segítségével: #EUDeb8). Az érdeklődők emellett a 30juinrockhal.eu internetes oldalon keresztül vehetnek részt a beszélgetésben, illetve tehetik fel kérdéseiket Viviane Redingnek a vitát megelőzően.

Háttér

Miről szólnak a civil párbeszédek?

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2013-at a polgárok európai évének nyilvánították (IP/13/2), amely kiemelten foglalkozik az uniós polgárok számára biztosított jogokkal. Az év során a Bizottság tagjai, az Európai Parlament képviselői, valamint tagállami politikusok Unió-szerte lakossági fórumokon vesznek részt azzal a céllal, hogy személyesen is képet alkossanak a hétköznapi emberek Európa jövőjével kapcsolatos elvárásairól.

Reding bizottsági alelnök eddig a következő városokban vett részt a polgárokkal folytatott nyilvános vitában: Cádiz (Spanyolország), Graz (Ausztria), Berlin (Németország), Dublin (Írország), Coimbra (Portugália), Theszaloníki (Görögország) és Brüsszel (Belgium). 2014 februárjáig a tervek szerint legalább 21 további alkalommal fog sor kerülni az uniós, nemzeti és helyi szintű politikusok, valamint a különböző társadalmi csoportok eszmecseréjét elősegítő civil párbeszédre a különböző tagállamokban. A viták itt követhetők: http://ec.europa.eu/european-debate/index_en.htm.

Az uniós polgárság bevezetése óta eltelt húsz év jelentős eredményeket hozott: egy a közelmúltban napvilágot látott felmérés tanúsága szerint ma már a polgárok 63%-a európainak érzi magát. Luxemburgban ez az arány ennél jelentősen magasabb, 83% (lásd a mellékletet).

A polgárok szerte az Unióban napi szinten gyakorolják jogaikat, ugyanakkor még mindig nem mondható el, hogy teljes mértékben tisztában lennének ezekkel. Például a luxemburgiak mintegy 37%-a (és az európai polgárok 54%-a) még mindig úgy érzi, hogy nem rendelkezik kellő információval azokról a jogokról, amelyek uniós állampolgárként megilletnék.

A Bizottság ezért nyilvánította 2013-at az európai polgárok évének, amelynek középpontjában a polgárok és jogaik állnak. A civil párbeszédek az Európa jövőjéről folytatott vita központi részét képezik.

Miért éppen most rendezi a Bizottság ezeket a vitákat?

Azért, mert Európa fordulóponthoz érkezett. Már az utca embere is Európa jövőjét latolgatja – és gyakran hallani olyan hangokat, miszerint egyfajta politikai unió, nemzetállamok szövetsége vagy Európai Egyesült Államok felé kell elmozdulnunk. Az elkövetkezendő évek és hónapok döntő fontosságúak lesznek az Európai Unió jövőjére nézve. Az európai integráció elmélyítése együtt kell hogy járjon az Unió demokratikus legitimációjának megerősítésével.

Mi lesz a párbeszédek eredménye?

A polgároktól érkező visszajelzések segítik a Bizottságot annak meghatározásában, hogy milyen úton kell elindulni az EU jövőbeni reformjának megtervezésekor és az uniós szerződések küszöbön álló módosításakor. További fontos cél a terep előkészítése a 2014-es európai választásokhoz.

2013. május 8-án a Bizottság előterjesztette az uniós polgárságról szóló 2. jelentését, amelyben a polgárok európai éve kapcsán további 12 konkrét intézkedést javasolt a polgárok megoldatlan problémáinak orvoslására (IP/13/410 és MEMO/13/409). Az említett jelentés alapját a 2012 májusában tartott nagyszabású online konzultáció (IP/12/461), valamint a civil párbeszédek során felvetett kérdések és kezdeményezések képezik.

További információk:

További információk a Brüsszelben rendezendő vitával kapcsolatban:

http://ec.europa.eu/belgium/events/130405_debates_de.htm.

Vita a polgárokkal Európa jövőjéről:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_en.htm.

A polgárok európai éve:

http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

Az európaiak hallatják hangjukat – az uniós polgárok jogairól folytatott konzultáció eredményei:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_hu.pdf

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Vegyen részt a vitában a Twitteren: #EUdeb8

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

MELLÉKLET:

1. Tíz luxemburgi polgárból kilenc érzi magát európainak, ugyanakkor tízből négyen szeretnének részletesebb információkat kapni jogaikat illetően.

2. A luxemburgiak számára az Európát jellemző béke és a szabad mozgás jelentik az Unió legnagyobb vívmányait.


Side Bar