Navigation path

Left navigation

Additional tools

Eвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 28 юни 2013 година

Бъдещето на Европа: заместник-председателят на Комисията Вивиан Рединг дискутира с граждани в Еш-сюр-Алзет (Люксембург)

След провеждането на 21 диалога с граждани в 13 страни членки на Европейския съюз, в неделя гражданите на Люксембург имат думата: те могат да споделят с политиците своите мнения, коментари, възгледи и въпроси за бъдещето на Европа, последиците от икономическата криза и правата си като граждани на ЕС. В неделя в Еш-сюр-Алзет заместник-председателят на Комисията Вивиан Рединг, заедно с министъра на труда на Люксембург Никола Шмит, европейския депутат Шарл Гьоренс и председателя на белгийската партия CDH Беноа Лютген, ще се срещне в залата Rockhal, намираща се в Еш-Белвал, с около 400 граждани, за да обсъди с тях техните очаквания, тревоги и надежди за бъдещето на Европа.

Тъкмо в Люксембург всеки ден живеем според европейската идея: пресичането на граници е ежедневие. Европа е ежедневие. Затова очаквам жив дебат с много идеи, насоки и мнения за ролята и бъдещето на Европа, заяви Вивиан Рединг, заместник—председател на Европейската комисия и комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. Сега Европа е на кръстопът и точно затова се нуждаем от ясна визия за това накъде да вървим през следващите години. Думата на гражданите тежи повече от всякога. Моето послание: Европа трябва да е за гражданите. Вие готови ли сте да бъдете за Европа?

Дискусията в Еш-сюр-Алзет ще се води от Йозеф Родеш, който е известен в Люксембург като г-н Наука“. В продължение на два часа ще се обсъждат три теми: финансовата и икономическа криза, правата на гражданите, както и бъдещото развитие на Европейския съюз.

Дебатът ще се проведе тази неделя, 30 юни, от 14 до 16 часа в голямата концертна зала Rockhal в Еш-Белвал.

Той ще се предава на живо в интернет като Webstream. Граждани от цяла Европа могат да участват в дебата чрез Twitter (хаштаг: #EUDeb8). Тези, които се интересуват от темата, могат да участват в дискусията на уебсайта 30juinrockhal.eu и преди диалога да поставят въпроси на Вивиан Рединг.

Контекст

Каква е целта на диалозите с гражданите?

През януари Европейската комисия обяви началото на Европейската година на гражданите (IP/13/2), посветена на гражданите и на техните права. През цялата година в целия ЕС членове на Комисията, членове на Европейския парламент и национални политици ще обсъждат на срещи с гражданите техните очаквания за бъдещето.

Заместник-председателят Рединг вече проведе дебати с гражданите в град Кадис (Испания), Грац (Австрия), Берлин (Германия), Дъблин (Ирландия), Коимбра (Португалия), Солун (Гърция) и Брюксел (Белгия). До февруари 2014 г. в Европейския съюз са планирани най-малко 21 диалога с граждани, при които европейски, национални и местни политици ще се включат в дискусиите с граждани от всички обществени среди. Можете да проследите всички дебати на следния адрес: http://ec.europa.eu/european-debate/index_bg.htm.

През двете десетилетия след въвеждането на гражданството на ЕС е постигнато много: в наскоро публикувана анкета на ЕС се посочва, че днес 63 % от гражданите се чувстват „европейци“. В Люксембург тази цифра е още по-висока: 83 % (вижте приложението).

Навсякъде в ЕС гражданите всекидневно се възползват от правата си. Но те не винаги осъзнават това. Например около 37 % от гражданите на Люксембург (и 54 % от европейците) считат, че не са добре информирани за правата си като граждани на ЕС.

Ето защо Комисията определи 2013 г. за Европейска година на гражданите, посветена на тях и на техните права. Диалозите с гражданите са основна част на дебата за бъдещето на Европа.

Защо Комисията провежда този диалог точно сега?

Европа се намира на кръстопът. Всички говорят за нейното бъдеще. Често се говори за политически съюз, федерация от държави или обединени европейски щати. Следващите месеци и години ще бъдат от решаващо значение за развитието на Европейския съюз. По-нататъшната европейска интеграция трябва да върви ръка за ръка с укрепването на демократичната легитимност на Съюза.

Какви ще бъдат резултатите от диалозите?

Мненията на гражданите ще улеснят Комисията при изготвянето на плановете за бъдеща реформа на ЕС и предстоящите промени на договора за ЕС. Една от основните цели на диалозите е и подготовката на изборите за Европейски парламент през 2014 г.

На 8 май 2013 г. Комисията публикува втория доклад за гражданството на Съюза, в който предлага през Европейската година на гражданите да се осъществят 12 нови конкретни мерки за разрешаване на проблемите на гражданите (IP/13/410 и MEMO/13/409). Докладът за гражданството е в резултат на широка онлайн консултация от май 2012 г. (IP/12/461) и на въпросите и темите относно гражданската политика на Съюза, които са повдигнати по време на диалозите с гражданите.

За повече информация:

Повече информация относно дискусията в Брюксел:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/luxembourg/esch-sur-alzette/index_en.htm

Дебат с гражданите за бъдещето на Европа:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_de.htm.

Европейска година на гражданите:

http://europa.eu/citizens-2013/bg/home

Европейците имат думата — резултати от консултацията относно правата на гражданите на ЕС:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_bg.pdf

Интернет страница на заместник-председателя Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Следвайте заместник-председателя в Туитър: @VivianeRedingEU

Участвайте в дебата в Туитър: #EUdeb8

За контакт:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ПРИЛОЖЕНИЕ

1. Девет от десет граждани на Люксембург се чувстват европейци, но четирима от десет биха искали да знаят повече за правата си

2. За гражданите на Люксембург мирът в Европа и правото на свободно придвижване са най-големите постижения на Съюза


Side Bar