Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 26 juni 2013

Breedband in Europa: Consumenten krijgen niet de internetsnelheden waarvoor ze betalen

Europese consumenten krijgen niet de downloadsnelheden waarvoor ze betalen. Volgens een nieuw onderzoek van de Europese Commissie naar de prestaties van vaste breedbandverbindingen krijgen ze gemiddeld slechts 74 % van de geadverteerde snelheid waarvoor ze betaald hebben.

Vicevoorzitter van de Commissie Neelie Kroes: "Dit is de eerste keer dat het verschil tussen de geadverteerde en de werkelijke breedbandsnelheden bevestigd is door vergelijkbare en betrouwbare gegevens uit alle EU-lidstaten." Er zijn aanzienlijke verschillen op de Europese nationale markten, die hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt worden door reclamepraktijken. "Consumenten hebben meer van dit soort gegevens nodig om weloverwogen keuzes te maken en daarom zullen we deze exercitie herhalen. Deze eerste resultaten getuigen van de behoefte aan een daadwerkelijk onderling verbonden eengemaakte markt," aldus Kroes.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

  • Kabelinternet heeft de meest betrouwbare downloadsnelheden. Achter het Europees gemiddelde van 74 % gaat een aanzienlijke variatie in de prestaties van de verschillende technologieën schuil. Diensten gebaseerd op xDSL haalden slechts 63,3 % van de geadverteerde downloadsnelheid, tegen 91,4 % voor kabelinternet en 84,4 % voor FTTx (zie bijlage).

  • In absolute termen was de gemiddelde downloadsnelheid in alle landen en van alle technologieën tijdens piekuren 19.47 Mbps. De hoogste snelheden werden bereikt door FTTx-diensten: 41,02 Mbps. Kabeldiensten haalden 33,10 Mbps, xDSL-diensten bleven ver achter met gemiddeld 7,2 Mbps.

  • De uploadsnelheden lagen dichter bij de geadverteerde snelheden. In heel Europa was de gemiddelde uploadsnelheid 6,20 Mbps, oftewel 88 % van de geadverteerde uploadsnelheden. FTTx-diensten haalden verreweg de hoogste snelheden: 19,8 Mbps. Dit komt doordat veel FTTx-diensten een uploadsnelheid hebben die veel dichter bij de downloadsnelheid ligt. Kabel- en xDSL-diensten haalden respectievelijk een bescheiden 3,68 en 0,69 Mbps.

    De resultaten zijn gebaseerd op prestaties tijdens piekuren, dat wil zeggen op weekdagen van 19.00 t/m 23.00 uur. Dit zijn de algemene resultaten van de onderzoekssteekproef, ze hebben geen betrekking op de eigenlijke situatie van de breedbandmarkt in elk land.

Vrijwilligers gevraagd:

Dit onderzoek loopt tot eind 2014 en er zullen nog twee jaarlijkse metingen plaatsvinden. Europese consumenten kunnen de prestaties van hun internetaanbieder meten door zich aan te sluiten bij een groep vrijwilligers uit alle 27 EU-landen en Kroatië, IJsland en Noorwegen. Geselecteerde gebruikers ontvangen een klein apparaatje dat ze thuis op hun internetverbinding kunnen aansluiten. Dit apparaat voert een reeks geautomatiseerde tests uit als het internet niet gebruikt wordt. Hiermee worden de snelheid en prestatie van hun breedbandverbinding bepaald. Klik hier voor meer informatie.

Achtergrond

Snelheden van breedbandproducten worden in reclame vermeld als "tot XX Mbit/s". Dit is de "geadverteerde", "theoretische" of "beloofde" snelheid waarmee reclame wordt gemaakt. Maar er kunnen grote verschillen zijn tussen de geadverteerde snelheid en de snelheid die consumenten werkelijk krijgen. Dat de downloadprestaties zo verschillen tussen lidstaten wordt voornamelijk veroorzaakt door de technologieën die traditioneel in die landen zijn ingezet.

Uit onderzoek blijkt dat 27 % tot 41 % van de Europese internetgebruikers aangeeft een downloadsnelheid te hebben die niet overeenkomt met de voorwaarden in hun contract. En bijna de helft van de internetgebruikers in de EU ervaart soms problemen met de toegang tot online-inhoud en applicaties vanwege onvoldoende snelheid of capaciteit.

Dit is het eerste onderzoek naar breedbandprestaties in alle EU-lidstaten, inclusief Kroatië (dat binnenkort tot de EU zal toetreden), Noorwegen en IJsland en dat overal dezelfde methode hanteert. Het project wordt geleid door een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van het testen van breedbandprestaties, SamKnows, dat eerder al vergelijkbare projecten uitvoerde in het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Het onderzoek is gebaseerd op een methodologie die gebruikmaakt van hardware en die de meest nauwkeurige en onafhankelijke resultaten van internetprestaties geeft, ongeacht de toegangstechnologie en de installatie thuis. Nationale regelgevende instanties in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Singapore hebben ook al gebruikgemaakt van deze methodologie.

Het verslag van Fase 1 is onafhankelijk van internetserviceproviders (isp's) voltooid, maar isp's kunnen deelnemen aan Fase 2 en kunnen voor meer informatie contact opnemen met ec@samknows.com.

De resultaten zijn verkregen in maart 2012, uit een panel van 9 104 deelnemers. In totaal werden er 3 065 341 850 metingen gedaan tijdens 75 978 173 afzonderlijke testen.

Nuttige links

Verslag / Onderzoek

Scorebord van de digitale agenda

Digitale Agenda

Neelie Kroes

Volg Neelie op Twitter

{0>Contacts :<}0{>Contact:<0}

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Bijlage

Sommige landen staan niet in de tabel omdat de technologie daar niet beschikbaar is, of omdat het aantal meetpunten onvoldoende is om vergelijkbare resultaten in kaart te brengen.

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED
Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED
Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Side Bar