Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 26.

A széles sávú internet Európában: a felhasználók nem kapnak olyan gyors internet-hozzáférést, mint amekkoráért fizetnek

Az európai felhasználók nem kapják meg azt a szélessávúinternet-letöltési sebességet, amelyért fizetnek. Az Európai Bizottságnak a vezetékes széles sávú internetelérésre vonatkozó új felméréséből az derül ki, hogy a felhasználóknak átlagosan csak a hirdetésben szereplő sebesség 74%-át biztosítják.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Ez az első alkalom, hogy az összes uniós tagállamból származó, összehasonlítható és megbízható adatok igazolják, hogy eltérés van a reklámokban hirdetett és a tényleges szélessávúinternet-sebességek között.”Az európai államok piacai között jelentős különbségek vannak, aminek a legvalószínűbb oka a reklámipar gyakorlatában keresendő. Neelie Kroes szerint: „A fogyasztóknak még több ilyen jellegű adatra van szükségük ahhoz, hogy tájékozottan hozhassanak döntéseket, ezért meg fogjuk ismételni a felmérést. Ezek az első eredmények is azt bizonyítják, hogy egy valóban összekapcsolt egységes piacra van szükség.”

A vizsgálat főbb megállapításai a következők:

  • a kábelnetkapcsolat letöltési sebessége a legmegbízhatóbb: az 74%-os európai átlag jelentős eltéréseket takar a különböző technológiák teljesítményét illetően. Az xDSL-alapú szolgáltatások a hirdetésben ígért letöltési sebességnek csupán a 63,3%-át érték el, összehasonlítva a kábelnet és az FTTx technológia 91,4%, illetve 84,4%-ával (lásd a mellékletet),

  • abszolút számokban kifejezve, az összes országot és valamennyi technológiát figyelembe véve az átlagos letöltési sebesség 19,47 Mbps volt a csúcsidőszakban. Az FTTx szolgáltatás érte el a legnagyobb, 41,02 Mbps-os sebességet. A kábelnet szolgáltatás 33,10 Mbps sebességet ért el, míg az xDSL szolgáltatás messze lemaradt a maga 7,2 Mbps-os átlagával,

  • a feltöltési sebességek jobban megközelítik a meghirdetett sebességeket. Az átlagos feltöltési sebesség egész Európára nézve 6,20 Mbps volt, ami a reklámozott feltöltési sebesség 88%-ának felel meg. Az FTTx szolgáltatás által elért sebesség volt messze a legnagyobb: 19,8Mbps. Ennek az az oka, hogy számos FTTx szolgáltatás a letöltési sebességhez jóval közelebbi feltöltési sebességet kínál. A kábelnet és az xDSL technológiájú szolgáltatások szerény 3,68 Mbps, illetve 0,69 Mbps sebességet értek el.

    Az eredmények a csúcsidőben elért teljesítményen alapulnak, amely munkanapokon este 7:00 órától 11:00 óráig tart. Ezek a vizsgált minta összeredményei, nem az egyes országok széles sávú internetpiacának tényleges összetételét tükrözik.

Önkéntesekre van szükség:

Ez a felmérés 2014 végéig tart, és a tervek szerint még további két éves mérésre kerül sor. Az európai fogyasztók internetszolgáltatójuk teljesítményét úgy tudják mérni, hogy csatlakoznak az EU 27 tagállamában, valamint Horvátországban, Izlandon és Norvégiában élő önkéntesek közösségéhez. A kiválasztott fogyasztók kapnak egy kisméretű eszközt, amelyet az otthoni internetcsatlakozásukba kell bedugniuk. Ez az eszköz egy sor automatizált tesztet végez olyankor, amikor a vonalat nem használják. Meghatározza a széles sávú kapcsolat sebességét és teljesítményét. További tájékoztatásért kattintson ide!

Háttér

A széles sávú termékek sebességét általában úgy hirdetik, hogy „akár az XX Mbit/s” értéket is elérheti. Ez az ún. „reklámozott”, „névleges” vagy „kiemelt” sebesség, amellyel a hirdetésekben találkozunk. A reklámban szereplő sebesség és a felhasználók által kapott szolgáltatás sebessége között azonban jelentős lehet a különbség. Az egyes tagállamok között a letöltési teljesítményben megmutatkozó eltéréseket elsősorban az ezekben az országokban hagyományosan elterjedt technológiák határozzák meg.

A kutatások azt mutatják, hogy az európai internetelőfizetők 27–41%-a véli úgy, hogy letöltési sebességük nem felel meg a szerződésük feltételeinek. Az EU-ban az előfizetők csaknem fele pedig azt állítja, hogy időnként a sebesség vagy kapacitás elégtelensége miatt nehezen tudják elérni az online tartalmakat és alkalmazásokat.

Ez az első olyan, a széles sávú teljesítményre vonatkozó felmérés, amely ugyanazt az eljárást követve az összes uniós tagállamot plusz az EU-hoz hamarosan csatlakozó Horvátországot, valamint Norvégiát és Izlandot is felöleli. A projekt kivitelezését a széles sávú teljesítmény vizsgálatára szakosodott SamKnows végzi, amely már az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is hajtott végre hasonló projekteket.

A projekt olyan, hardvereszközöket alkalmazó módszertanra épül, amely – tekintet nélkül az internetes hozzáférés technológiájára és az otthoni kiépítésre – a legpontosabb független értékelést adja az internetkapcsolat teljesítményéről. Ezt a módszert már a nemzeti szabályozó hatóságok is alkalmazzák az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Szingapúrban.

Az 1. szakaszról szóló jelentés az internetszolgáltatóktól függetlenül készült el, a 2. szakaszban azonban már az internetszolgáltatók is részt vehetnek; ezzel kapcsolatban további információkért írhatnak az ec@samknows.com e-mailcímre.

A 2012. márciusi eredmények egy 9104 résztvevőből álló mintán végzett vizsgálat eredményei. Ennek keretében 75 978 173 egyedi vizsgálat során összesen 3 065 341 850 mérésre került sor.

Hasznos linkek

Jelentés/felmérés

A digitális menetrend eredménytáblája

Digitális menetrend

Neelie Kroes honlapja

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren!

Kapcsolattartók:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Melléklet

Egyes országok vagy azért nem jelennek meg az ábrákon, mert a technológia nem ismert, vagy mert nem áll rendelkezésre elegendő adatpont összehasonlítható eredmények ábrázolásához.

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED
Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED
Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Side Bar