Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 26.

Az Európai Unió 2014. évi költségvetési tervezete: A Bizottság a mai európai valósághoz igazodó javaslatot terjeszt elő

A Bizottság ma elfogadta a 2014. évi költségvetési tervezetet, amelynek kötelezettségvállalási előirányzatai 142,01 milliárd eurót, kifizetési előirányzatai pedig 135,9 milliárd eurót tesznek ki. Az idei költségvetéshez viszonyítva a jövő évi költségvetési tervezet összege a kötelezettségvállalásokra és a kifizetésekre nézve egyaránt mintegy 6%-kal alacsonyabb.

„A Bizottság ma benyújtotta a költségvetési tervezetet, mivel a Lisszaboni Szerződés egyértelműen előírja, hogy ezt legkésőbb július 1-jéig meg kell tennie”– mondta Janusz Lewandowski pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős uniós biztos. „Javaslatunkat azonban a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret elfogadási eljárásának végeredményétől függően később ki fogjuk igazítani.”

A Bizottság az új többéves pénzügyi keretről folytatott tárgyalások jelenlegi állását figyelembe véve készítette el a 2014. évi költségvetési tervezetet. A 2014-re vonatkozó összeg azon a feltételen alapul, hogy a 2013-as kifizetési igények rendezéséhez szükséges további költségvetési forrásokról a Bizottság javaslatának megfelelően 2013-ban időben megállapodás születik.

Mindezzel együtt, a 2014. évi költségvetési tervezetben a „Versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért” területre (a többéves pénzügyi keret 1a. alfejezetére) juttatandó kötelezettségvállalási előirányzatok összege az átfogó csökkentések ellenére 3,3%-os emelkedést mutat, mivel az alacsonyabb szintű uniós forrásokat a munkanélküliség kezelését célzó és növekedést generáló intézkedésekre kell összpontosítani. Olyan programokról és intézkedésekről van szó, mint például a Horizont 2020 keretprogram, amely az EU új kutatási és innovációs finanszírozási programja (majdnem 9 milliárd euró); az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés (3,6 milliárd euró); az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (közel 2 milliárd euró); valamint az európai vállalkozásokatkülönösen a kis- és középvállalkozásokat – támogató intézkedések.

Az igazgatási kiadások visszafogása (5. fejezet)

A Bizottság javaslata már második éve a személyzet létszámának 1%-os csökkentését tartalmazza (a horvát csatlakozás hatásának figyelembe vétele nélkül), amely az öt év alatt 5%-os létszámleépítésre irányuló törekvésének részét képezi.

A Bizottság emellett a saját mérlegelési körébe tartozó igazgatási kiadásainak 1,1%-os csökkentését is javasolja.

Az 5. fejezet kiadásainak átfogó emelkedése egyrészt a nyugdíjasok emelkedő számával, másrészt a Horvátország csatlakozásával összefüggő költségekkel függ össze.

Viszonyításképpen…

A 2014. évi költségvetési tervezet kötelezettségvállalási előirányzatai az Unió bruttó nemzeti jövedelmének 1,05%-át, kifizetési előirányzatai pedig 1,01%-át teszik ki. A 2013. évi költségvetésben ez a két adat 1,15%, illetve 1,1% volt. Másképp fogalmazva: mivel ez a tagállamok által évente megtermelt vagyonnak alacsonyabb százaléka, relatív és abszolút értékben is jelentős csökkentésnek számít.

További információk:

Janusz Lewandowski biztos honlapja:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/lewandowski/index_fr.htm

2014. évi költségvetési tervezet:
http://ec.europa.eu/budget/biblio/documents/2014/2014_en.cfm

A 2014. évi költségvetési tervezet dióhéjban (power point):
http://ec.europa.eu/budget/library/biblio/documents/2014/DB2014_Press_Presentation_en.pdf

Kapcsolattartók:

Patrizio Fiorilli (+32 2 295 81 32)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)

Az EU 2014. évi költségvetési tervezete

(Kötelezettségvállalási (CA) és kifizetési (PA) előirányzatok millió EUR-ban, kerekített adatok folyó árakon)


Side Bar