Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 25. junija 2013

Mednarodni dan boja proti zlorabi drog in nedovoljenemu prometu z njimi: Evropska komisija poziva k vsesplošni prepovedi sintetične droge „5-IT“

Evropska komisija je danes, dan pred mednarodnim dnem boja proti zlorabi drog in nedovoljenemu prometu z njimi, predlagala vsesplošno prepoved sintetične snovi „5-IT“, ki ima stimulativne in halucinogene učinke. Države članice je pozvala, naj sprejmejo ustrezne nadzorne ukrepe, da bi preprečile prosto razširjanje te droge po Evropi.

Za 5-(2-aminopropil)indol, ki je znan tudi kot 5-IT, že veljajo nadzorni ukrepi v vsaj sedmih državah EU (Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Cipru, Danskem, Madžarskem in Švedskem) ter na Norveškem. 5-IT je bil samo v obdobju med aprilom in avgustom 2012 povezan že s 24 smrtnimi primeri v štirih državah EU.

„Vemo, da je 5-IT škodljiva psihoaktivna snov, ki je smrtno nevarna. Države članice pozivam, da čim prej sprejmejo predlog Komisije za uvedbo ukrepov kazenskega prava, je povedala podpredsednica Komisije in komisarka za notranje zadeve Viviane Reding.

Pri vsaj 24 smrtnih primerih v štirih državah članicah (Nemčija, Madžarska, Švedska in Združeno kraljestvo) so do zdaj v obdukcijskih vzorcih ugotovili prisotnost 5-IT, bodisi samostojno ali skupaj z drugimi snovmi. Prijavljenih je bilo še dodatnih 21 primerov zastrupitve brez smrtnega izida, povezanih s to novo psihoaktivno snovjo.

Predlog, ki ga je danes sprejela Komisija, prepoveduje proizvodnjo in trženje 5-IT ter uvaja kazenske sankcije po vsej EU. Vlade EU morajo zdaj s kvalificirano večino v Svetu odločiti, ali bodo začele izvajati te ukrepe.

Nova zakonodaja o psihoaktivnih snoveh

Nove psihoaktivne snovi so se v zadnjih letih pojavljale izredno hitro: lani je bilo priglašenih 73 takih snovi, kar je trikrat več kot leta 2009.

„Hitro širjenje novih psihoaktivnih snovi je eden največjih izzivov v politiki na področju drog. Na notranjem trgu brez meja potrebujemo skupna pravila EU za reševanje tega problema. Zato nameravam v prihodnjih mesecih predstaviti strožjo zakonodajo za nove psihoaktivne snovi, s katero se bo EU lahko hitrejše in učinkovitejše odzivala nanje,“ je še dodala podpredsednica Redingova.

Hkrati bo 24. in 25. junija približno 40 organizacij civilne družbe, ki delujejo na področju drog, razpravljalo o tem, kako se odzvati na nove izzive v boju proti drogam. Forum civilne družbe o drogah Komisijo obvešča o glavnih vprašanjih v politiki na področju drog, vključno s tem, kako zmanjšati povpraševanje po drogah, ter spodbuja mednarodne razprave o učinkovitosti globalnega sistema za nadzor drog.

Ozadje

5-(2-aminopropil)indol ali 5-IT je sintetična snov, ki naj bi imela stimulativne in halucinogene učinke. Večinoma se pojavlja v obliki praška, pa tudi v obliki tablet in kapsul. Prodaja se prek spleta in v specializiranih trgovinah ter se običajno trži kot „poskusna snov“. Odkrita je bila tudi v vzorcih zakonite droge z imenom „benzo fury“ in v tabletah, podobnih ekstaziju.

Znanstveni odbor Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA), ki ima sedež v Lizboni, je izvedel oceno tveganja, ki navaja, da ima 5-IT lahko resne škodljive učinke, kot so pospešeno in nepravilno bitje srca ter pregretje telesa, povzroči pa lahko tudi nenormalno razširjenost zenic, vznemirjenost in tresavico. 5-IT nima terapevtskih lastnosti in se ne uporablja v nobene druge znane zakonite namene. Za to snov veljajo nadzorni ukrepi v vsaj sedmih državah EU (Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Cipru, Danskem, Madžarskem in Švedskem) ter na Norveškem.

Predlog Komisije upošteva postopek za oceno tveganja in mehanizem nadzora nad novimi psihoaktivnimi snovmi, določen s Sklepom Sveta 2005/387/PNZ. Svet je za oceno tveganja v zvezi s 5-IT zaprosil 22. januarja 2013.

Komisija je leta 2010 predlagala in dosegla splošno prepoved mefedrona, ekstaziju podobne droge (MEMO/10/646), v začetku leta 2013 pa amfetaminske droge 4-MA (IP/13/75). 25. oktobra 2011 je napovedala prenovo pravil EU o novih psihoaktivnih snoveh, ki posnemajo učinke nevarnih drog (npr. ekstazi ali kokain) in ki v Evropi povzročajo čedalje več težav (IP/11/1236). Zakonodajni predlog naj bi bil pripravljen še letos.

EU je zabeležila rekordno povečanje število teh snovi, s 24 leta 2009 na 73 leta 2012. Te droge so vse bolj dostopne prek spleta in so se hitro razširile v številnih državah članicah, ki vse težje preprečujejo njihovo prodajo.

Iz raziskave Eurobarometra iz leta 2011 je razvidno, da so nove snovi, ki posnemajo učinke prepovedanih drog, vse bolj priljubljene, saj je 5 % mladih Evropejcev odgovorilo, da so jih že uživali. Številke so najvišje na Irskem (16 %), sledijo pa Poljska (9 %), Latvija (9 %), Združeno kraljestvo (8 %) in Luksemburg (7 %). Raziskava je pokazala, da v 27 državah članicah EU velika večina mladih med 15 in 24 letom podpira prepoved teh snovi.

Dodatne informacije

Evropska komisija – politika nadzora nad drogami:

http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/index_sl.htm.

Spletna stran podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/reding.

Podpredsednico Viviane Reding lahko spremljate tudi na tviterju: @VivianeRedingEU.

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)


Side Bar