Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 25.

A kábítószerrel való visszaélés és tiltott kereskedelem elleni világnap: az Európai Bizottság az „5-IT” szintetikus kábítószer uniós szintű betiltását sürgeti

A kábítószerrel való visszaélés és tiltott kereskedelem elleni világnap előestéjén az Európai Bizottság a mai napon javasolta az „5-IT” nevű serkentő és hallucinogén hatású szintetikus kábítószer uniós szintű betiltását. A Bizottság felszólította az EU tagállamait, hogy ellenőrzési intézkedésekkel előzzék meg e kábítószer szabad terjedését Európában.

Az 5-(2-aminopropyl)indol (más néven 5-IT) tekintetében már legalább 7 uniós tagállam (Ausztria, Ciprus, Dánia, Magyarország, Németország, Olaszország és Svédország), valamint Norvégia vezetett be ellenőrző intézkedéseket. Csak 2012 áprilisa és augusztusa között 4 uniós tagállamban 24 haláleset hozható kapcsolatba az 5-IT-vel.

Az 5-IT ártalmas pszichoaktív anyag, amelyről tudjuk, hogy halált is okozhat”, nyilatkozta Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülési biztosa. – „A tagállamokat a bizottsági javaslat mielőbbi elfogadására sürgetem, amely alapján az 5-IT-vel szemben büntetőjogi intézkedéseket lehet majd foganatosítani.”

Idáig legkevesebb 24 olyan halálesetről számoltak be négy tagállamban (Magyarország, Németország, Svédország és az Egyesült Királyság), amelyek esetében boncoláskor vett mintákban kimutatták a 5-IT-t önmagában vagy más szerekkel kombinálva. További 21 nem halálos kimenetelű mérgezési eset hozható kapcsolatba ezzel az új pszichoaktív anyaggal.

A Bizottság ma elfogadott javaslata megtiltaná az 5-IT előállítását és árusítását, és az ilyen tevékenységekkel szemben Európa-szerte büntetőjogi szankciókat vezetne be. Az EU-tagállamok kormányainak most minősített többséggel arról kell dönteniük a Tanácsban, hogy ezek az intézkedések hatályba lépjenek.

A pszichoaktív anyagokról szóló új jogszabály

Az elmúlt évek során eddig sosem tapasztalt mértékben bukkantak fel új pszichoaktív anyagok. Tavaly 73 ilyen anyagot jelentettek be, ami a háromszorosa a 2009-ben bejelentett anyagok számának.

Az új pszichoaktív anyagok gyors terjedése jelenti az egyik legfőbb kihívást a kábítószer elleni politika terén. Tekintettel határok nélküli belső piacunkra, közös uniós szabályok szükségesek e probléma megoldásához” – tette hozzá Reding alelnök. – Terveim szerint a következő hónapokban előterjesztem az új pszichoaktív anyagokról szóló szigorúbb uniós jogszabályt, amelynek köszönhetően az EU gyorsabban és hatékonyabban léphet majd fel e problémával szemben.”

Mindeközben a kábítószerek elleni küzdelemben aktív mintegy 40 civil szervezet június 24–25-én találkozón vett részt a Bizottsággal, hogy áttekintsék a kábítószerek visszaszorítása terén mutatkozó új kihívásokkal szembeni lehetséges válaszlépéseket. Az EU kábítószerekkel kapcsolatos civil társadalmi fóruma az észrevételeivel segíti a Bizottság munkáját a kábítószer-politika legfőbb kérdéseiben, ideértve a kábítószer-kereslet csökkentésének lehetséges módjait, valamint a globális kábítószer-ellenőrző rendszer hatékonyságáról folytatott nemzetközi vitát.

Előzmények

Az 5-(2-aminopropyl)indol (5-IT) serkentő és hallucinogén hatású szintetikus anyag. Leggyakrabban por alakban fellelhető, de előfordul tabletta vagy kapszula változatban is; a kereskedelemben az interneten keresztül vagy az ún. „head shop”-okban vásárolható meg, és általában „kutatási vegyi anyag” megjelöléssel forgalmazzák. Kimutatták a „Benzo Fury” nevű „legal high” (törvényes pszichoaktív) termék mintáiban és az ecstasy-hoz hasonló tablettákban is.

A lisszaboni székhelyű Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) tudományos bizottsága által végzett kockázatértékelés rámutatott arra, hogy az 5-IT súlyosan káros hatású: szerepet játszik többek között a tachycardia és a hipertermia kialakulásában, valamint pupillatágulást, izgatottságot és remegést is okozhat. Az 5-IT-nek nincs elismert gyógyászati értéke, sem pedig olyan egyéb jogszerű célja, amely a fogyasztását indokolná. Legalább hét uniós tagállamban (Ausztria, Ciprus, Dánia, Magyarország, Németország, Olaszország és Svédország), valamint Norvégiában szabályozott anyagnak számít.

A Bizottság javaslata a 2005/387/IB tanácsi határozattal létrehozott, az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó kockázatértékelési és ellenőrzési eljárást alkalmazza. A Tanács 2013. január 22-én kérte az 5-IT kockázatértékelését.

A Bizottság 2010-ben javasolta az ecstasy kábítószerhez hasonló mefedron (MEMO/10/646), 2013 elején pedig az amfetaminhoz hasonló 4-MA kábítószer (IP/13/75) Unió-szerte történő betiltását, ami meg is történt. 2011. október 25-én az Európai Bizottság bejelentette, hogy felülvizsgálják az olyan új pszichoaktív anyagokra vonatkozó uniós jogszabályokat, amelyek hatása az Európa-szerte egyre nagyobb aggodalomra okot adó veszélyes kábítószerek – például az ecstasy vagy a kokain – hatásához hasonlít (IP/11/1236). A jogalkotási javaslat várhatóan 2013 folyamán készül el.

Az EU rekord számú, azaz 73 ilyen anyagot azonosított 2012-ben, míg ez a szám 2009-ben csak 24 volt. Ezek a kábítószerek egyre inkább elérhetőek az interneten, és gyors ütemben terjednek számos tagállamban, amelyek azok értékesítését nem képesek megakadályozni.

A 2011. évi Eurobarométer felmérés szerint az illegális drogok hatásait imitáló új szerek egyre népszerűbbek: az európai fiatalok 5%-a állítja azt, hogy használt már ilyeneket. A legnagyobb arányban az ír (16%), lengyel (9%), lett (9%), brit (8%) és luxemburgi (7%) fiatalok próbálkoztak velük. Az Eurobarométer felméréséből kiderül, hogy a 27 tagállamban élő 15–24 éves fiatalok nagy többsége betiltaná ezeket a szereket.

További információk

Európai Bizottság – Kábítószer-ellenőrzési politika:

http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/index_en.htm

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Kapcsolattartók :

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar