Navigation path

Left navigation

Additional tools

European Commission

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 25.

Uniós finanszírozás a vállalkozásoknak: az egységes portálon keresztül már a strukturális alapok is hozzáférhetők

Mától a vállalkozások Európa-szerte könnyebben férhetnek hozzá a finanszírozáshoz, amelyre nagy szükségük van, mivel az Európai Bizottság az Európai Regionális Fejlesztési Alapot és az Európai Szociális Alapot, vagyis az uniós strukturális alapokat is elérhetővé tette az egységes uniós finanszírozási portálon keresztül. A múlt hónapban létrejött portál közérthető, teljes körű és friss információkat nyújt arról, hogy a vállalkozók és a kkv-k hogyan juthatnak hozzá a több mint 100 milliárd euró uniós finanszírozáshoz a különböző 20072013-as programokból. A kiterjesztés következtében megduplázódik és több mint ezerre nő a partnerbankok és -alapok száma, ezzel tovább erősödik a portál szerepe, amely alapvető információforrásként szolgál a kkv-k számára a garanciák, kölcsönök és kockázati tőke általi finanszírozás terén (MEMO/13/606).

A finanszírozáshoz jutás az európai kis- és középvállalkozások egyik legsürgetőbb problémája. Az elmúlt két évben a bankhitelt kérelmező kkv-k csaknem egyharmada elutasító választ vagy a kértnél kevesebb hitelt kapott. A European Small Business Finance Outlook e hónapban megjelent, legfrissebb száma megerősíti, hogy romlanak az európai kis- és középvállalkozások üzleti lehetőségei, és az euróövezeti bankok szigorították hitelezési feltételeiket. Ezért az uniós finanszírozáshoz és információkhoz való hozzáférés ma fontosabb a vállalkozások számára, mint valaha. A strukturális alapok a 20072013-as időszakban már 70 milliárd euró támogatást nyújtottak a kkv-k számára.

A mai napon Brüsszelben tartott „Az európai kkv-k támogatása 20142020-ban” című konferencián Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztos, és Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős európai biztos a következőket mondta: „Az egységes portál segítségével a kis- és középvállalkozások könnyen és gyorsan találnak majd finanszírozást, melyre sürgető szükségük van. A Bizottság egyik legfontosabb célja, hogy megkönnyítse a vállalkozások helyzetét, és csökkentse az előttük álló akadályokat. A strukturális alapok hozzáadása az egységes portálhoz jelentős mérföldkő. Szeretnénk ugyanakkor a tagállamokat és a régiókat is arra ösztönözni, hogy vegyék igénybe az uniós pénzügyi eszközöket, amelyek erősítik a kohéziós politika hatását. Mindez ugyanis olyan jelentős beruházásokat indíthat el, melyekre nagy szükség van az európai gazdaság fellendítéséhez és a munkahelyteremtéshez.”

IP/13/387 - MEMO/13/393 - A kkv-k finanszírozáshoz jutásának elősegítése: a gazdasági fellendülés kulcsa

The new single access point to all EU financial instruments for SMEs (A kkv-knak szóló új, egységes uniós finanszírozási portál)

Információ a rendelkezésre álló uniós pénzügyi eszközökről

A kkv-k által a honlapon elérhető uniós pénzügyi eszközök a következők: a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP), a Progress mikrofinanszírozási eszköz, a kockázatmegosztó eszköz (FP7), a kkv-knak nyújtott EBB-hitelek, valamint mostantól a kohéziós politika célkitűzéseit végrehajtó nemzeti és regionális operatív programok is.

Felhasználóbarát honlap a kkv-k számára

Az egységes portál részletes információkat nyújt a kkv-k számára arról, hogy a közel ezer bank és pénzügyi intézmény egyikén keresztül hogyan pályázhatnak az Unió által támogatott finanszírozási lehetőségekre.

Az egységes uniós finanszírozási portál lehetővé teszi, hogy a vállalkozók és a vállalatok méretüktől, a finanszírozás típusától és a beruházás céljától függően a konkrét pénzügyi igényeiknek megfelelő, személyre szabott finanszírozást találjanak. A portál több uniós nyelven és valamennyi uniós, illetve tagjelölt országban is elérhető.

A finanszírozáshoz való regionális szintű hozzáférés elengedhetetlen a növekedés újraindításához

A pénzügyi eszközök szerepe az Unió kohéziós politikájának végrehajtásában 20072013 során egyre jelentősebbé vált. 2011 végére a vállalkozások több mint 3,6 milliárd euró értékű beruházást valósítottak meg 68 000, hitelt, garanciát, saját tőkét, kockázati tőkét és egyéb pénzügyi terméket felölelő támogatás révén.

2011 végéig összesen 484 (hitelre, garanciára, saját tőkére / kockázati tőkére és egyéb pénzügyi termékekre épülő) egyedi vállalkozási alapot hoztak létre 25 tagállamban, valamint egy határon átnyúló együttműködési régióban. A 20072014-es időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alapból összességében 69,7 milliárd eurót fordítottak a kkv-k támogatására – ez a nemzeti társfinanszírozást is figyelembe véve legalább 95,4 milliárd eurót jelent. 2012. december végére a versenyképességi és innovációs keretprogram pénzügyi eszközeiből csaknem 13 milliárd eurót vettek igénybe garanciák, és több mint 2,3 milliárd eurót kockázati tőke formájában. A program keretében Európa-szerte már több mint 220 000 kis- és középvállalkozás részesült támogatásban. Az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani ezért azt kérte, hogy 19 millió euróval növeljék meg a CIP pénzügyi eszközök költségvetését azon kis- és középvállalkozások támogatása érdekében, akik számára nehézséget okoz finanszírozáshoz jutás.

Kapcsolattartók :

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar