Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2013

Ακόνισμα των εργαλείων μας έναντι του βίαιου εξτρεμισμού

Πώς να ακονιστούν τα εργαλεία της Ευρώπης για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού; Στόχος της διάσκεψης υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2013, είναι να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, με βάση το έργο που πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες στο δίκτυο ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση (RAN), το οποίο εγκαινιάστηκε το 2011 από την αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Επίτροπο Cecilia Malmström. Οι προτάσεις πολιτικής περιλαμβάνουν την κατάρτιση των τοπικών αστυνομικών στην ανίχνευση ενδείξεων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στον βίαιο εξτρεμισμό, και τη θέσπιση προγραμμάτων αποριζοσπαστικοποίησης ή εξόδου για τα μέλη των εξτρεμιστικών ομάδων. Φέρνοντας σε επαφή εργαζόμενους του τομέα με υπουργούς, πανεπιστημιακούς και τοπικές αρχές, η διάσκεψη έχει ως στόχο να αναβαθμίσει το έργο της ΕΕ κατά του εξτρεμισμού.

"Ο βίαιος εξτρεμισμός αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ. Συνιστά ένα όλο και μεγαλύτερο και αυξανόμενο μέλημα εσωτερικής ασφάλειας. Η τρομοκρατική απειλή έχει εν μέρει μετατοπιστεί από τις οργανωμένες ομάδες στα μεμονωμένα άτομα που είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και των οποίων οι ενέργειες είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν. Πολλά διδάγματα μπορούν να αντληθούν από τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής και οι συστάσεις τους αποτελούν σημαντικά εργαλεία και συγκεκριμένες προτάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού» δήλωσε η Επίτροπος κα Cecilia Malmström.

«Δεν θα υπερνικήσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό χωρίς να αντιμετωπίσουμε επίσης τη λαϊκιστική και δημαγωγική προπαγάνδα, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για τη βία με ιδεολογικά κίνητρα στην Ευρώπη», πρόσθεσε η επίτροπος Malmström. «Οι εξτρεμιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δεν είχαν ποτέ τόσο μεγάλη επιρροή στα εθνικά κοινοβούλια όση έχουν σήμερα. Χρειαζόμαστε από περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες να εκφράσουν σθεναρά την αντίθεσή τους στην αύξηση του εξτρεμισμού. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να προστατέψουμε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες».

Τα άτομα που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του βίαιου εξτρεμισμού είναι εκείνα που έρχονται σε άμεση επαφή με ευάλωτα άτομα ή ομάδες. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εργαζόμενοι του οικείου τομέα, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και ηγέτες κοινοτήτων που προσπαθούν να εντοπίσουν και να βοηθήσουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να οδηγηθούν στη ριζοσπαστικοποίηση και στη διάπραξη βίαιων πράξεων. Στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπουργούς Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης του Βελγίου, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Λεττονίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, καθώς και με εκπροσώπους από μια σειρά άλλων χωρών.

Το δίκτυο ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση συγκέντρωσε τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του συγκεκριμένου τομέα σε 8 ομάδες εργασίας αρμόδιες για θέματα σχετικά με την αστυνομία και την επιβολή του νόμου· τις μαρτυρίες των θυμάτων της τρομοκρατίας· το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης· την πρόληψη· την αποριζοσπαστικοποίηση· τα σωφρονιστικά ιδρύματα και τα κέντρα επιτήρησης· την υγεία· την εσωτερική και εξωτερική διάσταση. Οι ομάδες εργασίας έχουν επεξεργαστεί 15 συστάσεις σε τρεις βασικούς τομείς: εμπειρίες και διδάγματα από τοπικούς παράγοντες όσον αφορά την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού· ρόλος των διασπορικών κοινοτήτων στην πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού· επικοινωνία και αντιμηνύματα μέσω του Διαδικτύου.

Το έγγραφο συζήτησης, με τις προτάσεις για 15 συγκεκριμένες ενέργειες για τον τομέα, καθώς και τα έγγραφα εργασίας των ομάδων, είναι διαθέσιμα επιγραμμικά.

Οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν στη διάσκεψη περιλαμβάνουν επίσης την παροχή βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας ώστε οι εμπειρίες τους να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο πρόληψης· τη στρατολόγηση πρώην εξτρεμιστών για την αποδόμηση των επιχειρημάτων στήριξης του βίαιου ριζοσπαστισμού και την χρήση πόρων από εταιρείες δημοσίων σχέσεων και την κινηματογραφική βιομηχανία για την ανάπτυξη αντεπιχειρημάτων και τη συνδρομή στην προώθηση αποτελεσματικών εναλλακτικών μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου.

Ιστορικό

Η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, παραμένει βασική πρόκληση για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων στόχων που τίθενται στην ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ που εγκρίθηκε το 2010 (IP/10/1535 και MEMO/10/598).

Αναγνωρίζοντας ότι η ριζοσπαστικοποίηση μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα σε επίπεδο εγγύτερο προς τα ευάλωτα άτομα στις περισσότερο πληγείσες κοινότητες, η Επιτροπή δρομολόγησε τον Σεπτέμβριο του 2011 το ενωσιακό δίκτυο ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση - RAN (IP/11/1011).

Το δίκτυο RAN αφενός στηρίζει τοπικούς επαγγελματίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, και αφετέρου διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ τους.

Συμμετοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Η διάσκεψη υψηλού επιπέδου πραγματοποιείται στις 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, στο Palais d' Egmont, και στο πλαίσιό της ορισμένοι εμπειρογνώμονες θα βρίσκονται στη διάθεση των ΜΜΕ για επαφές και συνεντεύξεις.

Η συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης υπόκειται αυστηρά στην εκ των προτέρων εγγραφή τους. Για να εγγραφείτε παρακαλείσθε να στείλετε μήνυμα στο ακόλουθο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Tove Ernst.

Οπτικοακουστικό υλικό από τη διάσκεψη θα είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/avservices/

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Αρμόδιοι υπάλληλοι :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar