Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 25. junij 2013

Podpredsednik Kallas začenja novo informativno kampanjo o pravicah potnikov

Številnim milijonom dopustnikov, ki se bodo letošnje poletje odpravili na pot v Evropski uniji, se prvič doslej obeta obsežno zakonsko varstvo pravic, ki jih imajo kot potniki – v letalskem in železniškem prometu ter zdaj še na potovanju z ladjo in avtobusom. Toda ankete kažejo, da dve tretjini potnikov ne pozna svojih pravic. Evropska komisija zato začenja novo kampanjo, s katero želi množice, ki se pripravljajo na poletna potovanja, seznaniti s pravicami, ki jih imajo potniki, in postopkom uvejavljanja pravic.

Začetek kampanje bodo od 25. do 28. junija obeležili dogodki v Bruslju, Atenah–Pireju in Sofiji ter informativni dan o pravicah letalskih potnikov v Varšavi.

Evropski komisar za mobilnost in promet in podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas je ob tem dejal: Dopust je za milijone Evropejcev čas zasluženega počitka. Potovanje za večino res mine brez težav, včasih pa le ne gre vse po načrtih. Letos bodo dopustniki, ki bodo potovali po Evropi – od Londona do Lizbone ali Ljubljane, vedeli, da so prvič doslej po zakonodaji EU njihove pravice zavarovane, kjerkoli in kakorkoli že bodo potovali. Toda potniki lahko svoje pravice uveljavljajo, samo če jih poznajo. S to kampanjo jih bomo opozorili nanje.

Začetek kampanje

Nova dveletna kampanja bo opozarjala z vpadljivimi plakati, ki bodo viseli na evropskih letališčih, pristaniščih, avtobusnih in železniških postajah, ter z letaki in spletnimi informacijami v vseh jezikih EU. Naslonila se bo na sedanjo, poudarjala pa bo predvsem nove pravice ladijskih potnikov ter pravice avtobusnih potnikov.

Kampanja se bo v navzočnosti podpredsednika Komisije Kallasa uradno začela 26. junija ob 15.00 uri na bruseljski železniški postaji Midi, pri stojnici evropskega potrošniškega centra (okence za informacije o domačem potniškem prometu), sledila bo tiskovna konferenca z deležniki in novinarji (Salon de district, peron 22). Potniki bodo imeli ves dan priložnost sodelovati v kratkih nagradnih kvizih. Uradnega začetka kampanje se bodo udeležili:

 1. - Melchior Wathelet, belgijski državni sekretar za okolje, energijo in mobilnost

 2. – Jannie Haeck, izvršni direktor holdinga belgijskih železnic SNCB/NMBS

 3. - Luc Lallemand, izvršni direktor javnega podjetja za upravljanje železniške infrastrukture Infrabel

 4. - Marc Descheemaecker, izvršni direktor belgijskih železnic SNCB/NMBS

 5. - Libor Lochman, izvršni direktor Evropskih železnic (CER)

Dogodki in govorci na preostalih treh lokacijah kampanje:

 • pristanišče Atene–Pirej: Fotis Karamitsos, direktor Generalnega direktorata Evropske komisije za mobilnost in promet, četrtek, 27. junija, 12:00 do 14:00;

 • sofijska avtobusna postaja, petek, 28. junija, 10.00 do 15.00;

 • varšavsko letališče, informativni dan o pravicah letalskih potnikov in evropski potrošniški center, petek, 28. junija, 10.00 do 16.00; tiskovna konferenca, 11.00 do 13.00.

Zakaj nova kampanja

 1. 59 % letalskih potnikov EU ne pozna pravic, ki jih imajo na potovanju, 34 % jih pozna, 7 % jih sploh ne ve za pravice potnikov[2]..

 2. 66 % državljanov EU ne pozna pogodbenih pravic, ki jih imajo pri nakupu vozovnice, 34 % jih pozna[3]..

 3. Vsak šesti Evropejec je invaliden, evropsko prebivalstvo se stara. Čedalje več bo torej potnikov, ki bodo potrebovali pomoč zaradi invalidnosti in zmanjšane mobilnosti. Namen zakonodaje o pravicah potnikov je med drugim tudi to, da invalidnim in ljudem z zmanjšano mobilnostjo omogoči enake možnosti potovanja kot vsem državljanom.

 4. Evropska unija je prva na svetu sprejela obsežno zakonodajo o varstvu potniških pravic na vseh prevoznih sredstvih (letalo, vlak, ladja, avtobus). Ljudje morajo poznati pravice, ki jih imajo zdaj po zakonodaji EU.

Informacije o pravicah potnikov

Spletišče kampanje vsebuje informacije za vse vrste prevoza, in v vseh uradnih jezikih EU.

Videoposnetki in plakati kampanje so na spletni strani:

http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/32-campaign.html

Več informacij na spletni strani: http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.htm

Spletišče Komisije Pravice potnikov EU.

Državljani lahko uporabijo tudi mobilno aplikacijo o vseh vrstah prevoza, ki je dostopna na mobilnih platformah: Apple iPhone in iPad, Google Android, RIM Blackberry in Microsoft Windows Phone 7. Aplikacija v 22 jezikih EU obrazloži pravice potnikov ob morebitnih težavah in vsebuje informacije o tem, kako in kje se pritožiti.

Aplikacijo za pametne telefone o pravicah potnikov je mogoče prenesti z vseh mobilnih platform.

MEMO/13/608

Kontakt:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

[ :

2] Eurobarometer o pravicah letalskih potnikov, 2009

[ :

3] Eurobarometer o pravicah letalskih potnikov, 2009


Side Bar