Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 25 juni 2013

Vicevoorzitter Kallas lanceert nieuwe informatiecampagne over passagiersrechten

Deze zomer zullen miljoenen vakantiegangers in de EU voor het eerste beschermd zijn door uitgebreide passagiersrechten, ongeacht of ze per vliegtuig, trein, boot, bus of touringcar reizen. Uit onderzoek blijkt echter dat tweederde van de passagiers niet op de hoogte zijn van hun rechten. De Commissie lanceert dan ook een nieuwe campagne om iedereen die deze zomer op reis gaat, informatie te verstrekken over hun passagiersrechten en de wijze waarop ze deze eventueel kunnen afdwingen.

De start van deze nieuwe campagne gaat gepaard met evenementen in Brussel, Athene-Piraeus en Sofia tussen 25 en 28 juni. Voorts wordt ook een informatiedag over de rechten van vliegtuigpassagiers georganiseerd in Warschau.

Vicevoorzitter Siim Kallas, verantwoordelijk voor mobiliteit en vervoer: "Voor miljoenen Europeanen is de vakantie een periode van welverdiende rust. De meesten onder hen zullen geen problemen ondervinden tijdens hun reis, maar soms loopt het verkeerd. Deze zomer kunnen vakantiegangers voor het eerst in heel Europa reizen - van Londen tot Lissabon of Ljubljana - in de wetenschap dat zij beschermd worden door de passagiersrechten in de EU-wetgeving, ongeacht hun bestemming en de wijze waarop zij reizen. De reizigers moeten echter op de hoogte zijn van hun rechten om er gebruik van te kunnen maken. Met deze campagne wordt hen alle nodige informatie aangereikt."

De lancering van de campagne

In het kader van deze nieuwe tweejarige campagne worden opvallende posters opgehangen in luchthavens, havens en bus- en treinstations in heel Europa. Er zijn ook folders en online-informatie beschikbaar in alle EU-talen. Deze nieuwe campagne bouwt voort op de lopende campagne, maar met bijzondere aandacht voor bewustmaking omtrent de nieuwe rechten in het vervoer over de zee en binnenwateren en de rechten van passagiers die per autobus en touringcar reizen.

Op 26 juni om 15h zal vicevoorzitter Kallas officieel het startschot geven voor de nieuwe campagne in het treinstation Brussel Zuid, aan de stand van het Europees Consumentencentrum (tegenover het informatiepunt binnenland), gevolgd door een ontmoeting met belanghebbenden en journalisten in het Salon de District (terminal 22). Reizigers kunnen de hele dag deelnemen aan een korte quiz en gadgets winnen. Dit evenement zal worden bijgewoond door:

 1. Dhr. Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor milieu, energie en mobiliteit

 2. Dhr. Jannie Haeck, CEO van de NMBS Holding

 3. Dhr. Luc Lallemand, CEO van Infrabel

 4. Dhr. Marc Descheemaecker, CEO van de NMBS

 5. Dhr. Libor Lochman, Uitvoerend directeur van de Gemeenschap van de Europese spoorwegen

Tijdens de lanceringsweek zullen centrale sprekers ook op drie andere locaties in Europa het woord nemen:

 1. In de haventerminal Athene–Piraeus: Fotis Karamitsos, directeur bij het directoraat-generaal Mobiliteit en vervoer van de Commissie, op donderdag 27 juni van 12h tot 14h.

 2. In het busstation van Sofia, op vrijdag 28 juni van 10h tot 15h.

 3. Themadag rond de rechten van luchtvaartpassagiers in de luchthaven van Warschau, in samenwerking met het Europees Consumentencentrum, op vrijdag 28 juni van 11h tot 13h.

Waarom deze nieuwe campagne?

 1. 59 % van de luchtvaartpassagiers in de EU zijn niet op de hoogte van hun rechten, 34 % zijn wel op de hoogte en 7 % weten niet dat ze rechten hebben.[2]

 2. 66 % van de EU-burgers zijn niet op de hoogte van hun contractuele rechten als ze een vervoersticket kopen, 34 % zijn wel op de hoogte.[3]

 3. Eén op zes Europeanen heeft een handicap. Door de vergrijzing van de bevolking hebben bovendien steeds meer passagiers bijzondere bijstand nodig wegens een handicap of mobiliteitsbeperking. Een van de doelstellingen van de wetgeving inzake passagiersrechten is gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit dezelfde reismogelijkheden te bieden als alle andere burgers.

 4. De EU is de eerste regio ter wereld met uitgebreide passagiersrechten voor alle vervoerswijzen (vliegtuig, trein, boot, bus en touringcar). De mensen moeten beter op de hoogte zijn van de rechten die de EU-wetgeving hen verschaft.

Waar vindt u informatie over uw passagiersrechten?

Er is een campagnewebsite opgezet voor alle vervoerswijzen. Deze website is beschikbaar in alle officiële talen van de EU.

Video's en posters over de campagne: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/nl/32-campaign.html

Nadere informatie: http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.htm

Zie de website van de Commissie Uw rechten als reiziger bij de hand.

Er is ook een mobiele applicatie ontwikkeld voor vier platforms: Apple iPhone en iPad, Google Android, RIM Blackberry en Microsoft Windows Phone 7. De app heeft betrekking op alle vervoerswijzen en is beschikbaar in 22 EU-talen. Voor elk potentieel probleem legt de app uit over welke rechten u beschikt en met wie u contact kan opnemen om een klacht in te dienen.

Download hier de smartphone app "Uw rechten als reiziger", beschikbaar voor alle platforms.

MEMO/13/608

Contact:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)

[ :

2] Het Eurobarometerverslag van 2009 over de rechten van luchtvaartpassagiers

[ :

3] Het Eurobarometerverslag van 2009 over de rechten van luchtvaartpassagiers


Side Bar