Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 25.

Kallas alelnök elindítja az új utasjogi tájékoztató kampányt

Az idén nyáron az Unióban vakációzni indulók milliói most első alkalommal átfogó utasjogok védelmét élvezhetik majd, függetlenül attól, hogy repülőn, vonaton, vagy – mostantól akár – hajón vagy autóbuszon utaznak-e. A kutatások szerint ugyanakkor az utasok kétharmada nincs tisztában a jogaival. A Bizottság ezért új kampányt indít, hogy tájékoztassa az idén nyáron útra kelő tömegeket az őket utasként megillető jogokról és arról, hogy szükség esetén hogyan érvényesíthetik azokat.

Június 25. és 28. között kampányindító rendezvényekre kerül sor Brüsszelben, Athén-Pireuszban és Szófiában, Varsóban pedig a légi utasok jogaival foglalkozó tájékoztató napot szerveznek.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, mobilitáspolitikáért és közlekedésért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „A vakáció európaiak milliói számára jelenti a megérdemelt kikapcsolódás idejét, és a túlnyomó többségüknek problémamentes lesz az útja. Néha azonban gondok akadnak. A nyaralni indulók ezen a nyáron első alkalommal annak tudatában szelhetik át Európát – Londontól Lisszabonig vagy Ljubljanáig –, hogy bárhol és bárhogyan utaznak is, megilletik őket az uniós jog szerinti utasjogok. Azonban ahhoz, hogy az utazók élhessenek is a jogaikkal, ismerniük kell azokat. Ennek a kampánynak köszönhetően tájékozottabbak lesznek majd.”

A kampány elindítása

Az új, két évig tartó kampány részeként egész Európában figyelemfelkeltő plakátok kerülnek a repterek, kikötők, buszpályaudvarok és vasútállomások falaira, és valamennyi uniós nyelven elérhetők lesznek tájékoztató füzetek és online információk. Az új kampány a már folyamatban lévőre épül, és elsősorban arra fog összpontosítani, hogy felhívja a figyelmet a hajóval utazó utasok és az autóbusszal közlekedő utasok új jogaira.

Kallas alelnök hivatalosan június 26-án 15 órakor indítja el az új kampányt a brüsszeli Zuid/Midi vasútállomáson, az Európai Fogyasztói Központ standjánál (a belföldi járatok tájékoztató pontjával szemben). Az eseményt egy találkozó követi a Salon de Districtben (22-es terminál), erre az érdekelt felek és újságírók hivatalosak. Az utasok egész nap rövid kvízjátékban vehetnek részt, és reklámajándékokat nyerhetnek. Az eseményen jelen lesz:

 1. Melchior Wathelet úr, környezetvédelmi, energiaügyi és mobilitási államtitkár,

 2. Jannie Haeck úr, az SNCB/NMBS Holding vezérigazgatója,

 3. Luc Lallemand úr, az Infrabel vezérigazgatója,

 4. Marc Descheemaecker úr, az SNCB/NMBS vezérigazgatója,

 5. Libor Lochman úr, az Európai Vasutak Közösségének ügyvezető igazgatója.

A kampányt a hét folyamán jelentős közreműködők részvételével három másik európai helyszínen is elindítják:

 • az athén-pireuszi kikötői terminálban: Fotis Karamitsos, a Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóságának igazgatója részvételével június 27-én, csütörtökön 12 óra és 14 óra között,

 • a szófiai buszpályaudvaron június 28-án, pénteken 10 óra és 15 óra között,

 • a varsói repülőtéren a légi utasok jogaival foglalkozó napot szerveznek az Európai Fogyasztói Központ részvételével június 28-án, pénteken; a nyilvános rendezvényre 10 óra és 16 óra között kerül sor, 11 óra és 13 óra között pedig sajtóeseményt tartanak.

Miért van szükség az új kampányra?

 1. Az Unióban a légi utasok 59%-a nincs tisztában az őt utazás közben megillető jogokkal, 34%-uk tisztában van azokkal, és 7%-uk nem tud a jogairól.[2]

 2. Az uniós polgárok 66%-a számára nem világos, hogy milyen szerződéses jogok illetik meg menetjegyvásárláskor, 34%-uk tisztában van a jogaival.[3]

 3. Minden hatodik európai valamilyen fogyatékosságban szenved. Emellett az európai népesség öregedésének általános tendenciája következtében egyre több utasnak lesz szüksége külön segítségre fogyatékossága vagy korlátozott mozgásképessége miatt. Az utasjogi szabályozás egyik célja az, hogy a fogyatékossággal élő és a mozgáskorlátozott utasoknak is ugyanolyan utazási lehetőségeik legyenek, mint a többi polgárnak.

 4. Az EU-ban a világon elsőként jött létre a valamennyi közlekedési módra (légi, vasúti, vízi és autóbusz-közlekedésre egyaránt) vonatkozó, átfogó utasjogi rendszer. Az embereknek többet kell tudniuk arról, hogy az uniós jog szerint mostantól milyen jogok illetik meg őket.

Honnan tudhatja meg, hogy utasként milyen jogai vannak?

Már működik a kampány honlapja, amely az összes közlekedési módra kitér. A honlap az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető.

A kampány videóit és posztereit lásd itt:

http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/hu/32-campaign.html

További információkért lásd: http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.htm

Látogasson el a Bizottság Utasjogai mindig kéznél elnevezésű weboldalára.

Rendelkezésre áll egy valamennyi közlekedési módot átfogó mobilalkalmazás is, amely a következő négy mobilplatformon érhető el: Apple iPhone és iPad, Google Android, RIM Blackberry és Microsoft Windows Phone 7. Az alkalmazás 22 uniós nyelven áll rendelkezésre. Az alkalmazás minden lehetséges probléma kapcsán elmagyarázza az utas jogait, és tájékoztatást nyújt arról, hogy kihez lehet panasszal fordulni.

Töltse le az utasjogi okostelefon-alkalmazást, amely valamennyi platformon elérhető.

MEMO/13/608

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

[ :

2] Az Eurobarométer 2009-es jelentése a légi utasok jogairól.

[ :

3] Az Eurobarométer 2009-es jelentése a légi utasok jogairól.


Side Bar