Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 25.6.2013

Varapuheenjohtaja Kallas käynnistää uuden tiedotuskampanjan matkustajan oikeuksista

Miljoonilla EU:ssa tänä kesänä lentokoneella, junalla, laivalla tai linja-autolla matkustavilla lomailijoilla on ensimmäistä kertaa suojanaan kattavat matkustajan oikeudet. Tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa matkustajista ei kuitenkaan tunne oikeuksiaan. Tästä syystä komissio käynnistää uuden kampanjan, jonka avulla pyritään tiedottamaan kaikille tänä kesänä matkustaville heidän oikeuksistaan ja siitä, miten he voivat tarvittaessa käyttää niitä.

Kampanjan käynnistäviä tapahtumia järjestetään 25.–28. kesäkuuta Brysselissä, Ateenassa (Piraeus) ja Sofiassa. Lisäksi Varsovassa järjestetään lentomatkustajan oikeuksia esittelevä tiedotuspäivä.

”Miljoonille eurooppalaisille kesäloma on hyvin ansaitun levon aikaa. Useimpien lomamatka sujuu ongelmitta, mutta joskus asiat eivät kuitenkaan mene suunnitellusti. Tänä kesänä lomailijat voivat ensi kertaa matkustaa kaikkialla Euroopassa – Lontoosta Lissaboniin tai vaikkapa Ljubljanaan – tietäen, että heillä on suojanaan EU:n lainsäädännössä vahvistetut matkustajan oikeudet riippumatta siitä, mihin ja miten he matkustavat. Matkustajien on kuitenkin tunnettava oikeutensa voidakseen käyttää niitä. Tämän kampanjan avulla he saavat kaiken tarvittavan tiedon”, totesi liikenteestä ja liikkuvuudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Siim Kallas.

Kampanjan käynnistäminen

Osana tätä kaksivuotista kampanjaa lentoasemille, satamarakennuksiin, linja-autoasemille ja juna-asemille kaikkialla Euroopassa ripustetaan näyttäviä kampanjajulisteita. Tietoa kampanjasta saa kaikilla EU:n kielillä, myös lentolehtisistä ja internetistä. Uusi kampanja perustuu aiempaan kampanjaan, ja sen painopisteenä on erityisesti tietoisuuden lisääminen uusista laivamatkustajan oikeuksista ja linja-automatkustajan oikeuksista.

Varapuheenjohtaja Kallas käynnistää uuden kampanjan virallisesti Brysselin Zuid/Midi-rautatieasemalla 26. kesäkuuta 2013 klo 15 Euroopan kuluttajakeskuksen kampanjapöydän luona (kotimaanliikenteen tiedotuspisteen edessä). Tämän jälkeen järjestetään sidosryhmien ja lehdistön edustajien kokous District-salissa (terminaali 22). Matkustajilla on koko päivän ajan mahdollisuus osallistua tietovisaan ja voittaa pieniä palkintoja. Tapahtumassa ovat mukana

 1. Melchior Wathelet, ympäristöstä, energiasta ja liikkuvuudesta vastaava valtiosihteeri

 2. Jannie Haek, SNCB/NMBS Holding, toimitusjohtaja

 3. Luc Lallemand, Infrabel, toimitusjohtaja

 4. Marc Descheemaecker, SNCB/NMBS, toimitusjohtaja

 5. Libor Lochman, Community of European Railway and Infrastructure Companies, toimitusjohtaja.

Kampanjan käynnistämisviikon aikana keskeisiä puhujia kuullaan myös seuraavissa kolmessa Euroopan kaupungissa:

 • Ateena, Piraeuksen satamaterminaali, puhujana komission liikenteen ja liikkuvuuden pääosaston johtaja Fotis Karamitsos, torstai 27. kesäkuuta klo 12-14

 • Sofia, linja-autoasema, perjantai 28. kesäkuuta klo 10-15

 • Varsova, lentomatkustajien oikeuksia esittelevä päivä Varsovan lentoasemalla yhteistyössä Euroopan kuluttajakeskuksen kanssa, perjantai 28. kesäkuuta klo 10-16 (julkinen tapahtuma) ja klo 11-13 (lehdistötilaisuus).

Miksi uusi kampanja?

 1. EU:n lentomatkustajista 59 % ei tunne oikeuksiaan, 34 % tuntee ne ja 7 % ei tiedä, että matkustajalla ylipäätään on tällaisia oikeuksia[2].

 2. EU:n kansalaisista 66 % ei tunne ostamaansa matkalippuun liittyviä sopimusehtoja, 34 % heistä tuntee ne[3]..

 3. Yksi kuudesta eurooppalaisesta on vammainen tai liikuntarajoitteinen. Lisäksi Euroopan väestön vanheneminen lisää sellaisten matkustajien määrää, jotka tarvitsevat erityisapua vammansa tai liikuntarajoitteensa vuoksi. Yksi matkustajan oikeuksia koskevan lainsäädännön tavoitteista on tarjota vammaisille ja liikuntarajoitteisille samat mahdollisuudet matkustaa, jotka muilla henkilöillä on.

 4. EU ottaa ensimmäisenä maailmassa käyttöön kattavat matkustajan oikeudet kaikkien liikennemuotojen (lentokone, juna, laiva ja linja-auto) osalta. Ihmisten on tunnettava paremmin oikeudet, joita heillä on EU:n lainsäädännön nojalla.

Mistä matkustajien oikeuksista saa lisätietoja?

Kampanjalle on luotu verkkosivusto, joka kattaa kaikki liikennemuodot. Verkkosivusto on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

Kampanjan videot ja julisteet, ks. verkkosivu http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/32-campaign.html

Lisätietoja: http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.htm

Tutustu komission verkkosivuun Your passenger rights at hand (valitse sivustolta haluamasi kieli).

Saatavilla on myös mobiilisovellus, joka kattaa kaikki liikennemuodot ja seuraavat neljä mobiilialustaa: Applen iPhone ja iPad, Googlen Android, RIM Blackberry ja Microsoftin Windows Phone 7. Sovellus on saatavilla 22:lla EU:n kielellä. Kussakin mahdollisessa ongelmatilanteessa sovellus antaa tietoa matkustajan oikeuksista ja siitä, minkä tahon puoleen on käännyttävä valituksen tekemiseksi.

Lataa matkustajan oikeuksia koskeva älypuhelinsovellus, joka on saatavilla kaikilla alustoilla.

MEMO/13/608

Yhteyshenkilöt:

Helen Kearns (+32-2) 298 76 38

Dale Kidd (+32-2) 295 74 61

[ :

2] Vuoden 2009 Eurobarometri-kysely lentomatkustajan oikeuksista.

[ :

3] Vuoden 2009 Eurobarometri-kysely lentomatkustajan oikeuksista.


Side Bar