Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 25. juni 2013

Næstformand Siim Kallas starter ny oplysningskampagne om passagerers rettigheder

For første gang vil millioner af ferierejsende i EU her til sommer være beskyttet af omfattende rettigheder – uanset om de rejser med fly eller tog, og nu også med færge eller bus. Undersøgelser viser imidlertid, at to ud af tre passagerer ikke kender deres rettigheder. Derfor starter Kommissionen en ny kampagne for at underrette de mange mennesker, der er ved at gøre klar til at rejse på ferie i sommer, om deres passagerrettigheder, og hvordan de skal kræve deres ret, hvis det bliver nødvendigt.

Fra 25. til 28. juni løber de første arrangementer af stabelen i Bruxelles, Athen-Piræus og Sofia. I Warszawa holdes der desuden en oplysningsdag om flypassagerers rettigheder.

Næstformand i Kommissionen Siim Kallas, som er ansvarlig for mobilitet og transport, udtalte: "For millioner af europæere er ferien den tid, hvor de skal have velfortjent ro, og det store flertal rejser uden problemer. Men sommetider går det hele i fisk. Til sommer kan feriefolket for første gang rejse rundt i Europa – fra London til Lissabon eller Ljubljana – i tryg forvisning om, at de er dækket af EU-rettens passagerrettigheder, uansat hvornår og hvordan de rejser. Men passagererne skal kende deres ret for at kunne kræve den. Vores kampagne vil give dem flere oplysninger i hænderne."

Startskuddet

Som led i en ny toårig kampagne vil iøjnefaldende plakater blive sat op i lufthavne og havne og på busstationer og banegårde i hele Europa. Foldere og onlineinformation vil kunne fås på alle EU-sprog. Den nye kampagne bygger videre på den nuværende og fokuserer især på at gøre opmærksom på de nye rettigheder for færgepassagerer og busrejsende.

Siim Kallas giver det officielle startskud på Bruxelles' Gare du Midi/Zuidstation den 26. juni kl. 15:00, hvor European Consumer Centre har en stand (foran Info Point Domestic). Et møde med pressen og andre interesserede holdes derefter i Salon de District (terminal 22). Dagen igennem vil passagerer blive inviteret til at deltage i en kort quiz med flotte præmier. Blandt deltagerne er:

 1. Melchior Wathelet, viceminister for miljø, energi og mobilitet

 2. Jannie Haeck, administrerende direktør for jernbaneselskabet SNCB/NMBS Holding

 3. Luc Lallemand, administrerende direktør for Infrabel

 4. Marc Descheemaecker, administrerende direktør for jernbaneselskabet SNCB/NMBS

 5. Libor Lochman, administrerende direktør for Det Europæiske Jernbanefællesskab

Kampagnen sparkes i gang tre andre steder i Europa i ugens løb:

 • I havneterminalen i Athen–Piræus: hovedtaler Fotis Karamitsos, direktør i Kommissionens Generaldirektorat for Mobilitet og Transport, torsdag den 27. juni fra 12:00 til 14:00.

 • På busstationen i Sofia, fredag den 28. juni fra 10 til 15.

 • Dagen for flypassagerers rettigheder i Warszawas lufthavn med deltagelse af Det Europæiske Forbrugercenter, fredag den 28. juni, offentligt arrangement fra 10 til 16 og pressekonference fra 11 til 13.

Hvorfor en ny kampagne?

 1. 59 % af alle flypassagerer i EU kender ikke deres rettigheder, 34 % kender dem, og 7 % svarer ved ikke.[2]

 2. 66 % af borgerne i EU kender ikke deres kontraktlige rettigheder, når de køber en transportbillet, 34 % gør.[3]

 3. Hver sjette europæer er handicappet. Desuden betyder en aldrende befolkning i Europa, at der bliver flere og flere passagerer, der har brug for særlig hjælp på grund af et handicap eller nedsat mobilitet. En af målsætningerne for lovgivningen om passagerrettigheder er at give handicappede og personer med nedsat mobilitet de samme muligheder for at rejse som andre borgere.

 4. EU er det første område i verden med et fuldstændigt sæt passagerrettigheder for alle transportformer (fly, tog, færger og busser). Folk har behov for at vide mere om de rettigheder, EU-retten nu giver dem.

Hvor kan jeg finde oplysninger om mine passagerrettigheder?

Kampagnens website dækker alle former for transport. Websitet findes på alle officielle EU-sprog.

Videoklip og plakater om kampagnen:

http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/32-campaign.html

Læs mere her: http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.htm

Gå ind på Kommissionens website: Tag hånd om dine passagerrettigheder.

Du kan også downloade en mobilapp, der dækker alle transportformer og fire mobilplatforme: Apple iPhone og iPad, Google Android, RIM Blackberry og Microsoft Windows Phone 7. App'en findes på 22 EU-sprog. Den gør rede for passagerrettighederne for hvert potentielt problem og fortæller, hvem du skal klage til.

Download smartphone-applikationen om passagerrettigheder, der fås på alle platforme.

MEMO/13/608

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

[ :

2] Eurobarometers rapport fra 2009 om flypassagerers rettigheder

[ :

3] Eurobarometers rapport fra 2009 om flypassagerers rettigheder


Side Bar