Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 21.

A Bizottság biztonságos és méltányos szerződési feltételek meghatározására kéri a szakértőket a számítási felhő alkalmazásának fellendítése érdekében

Az Európai Bizottság a mai napon pályázati felhívást tett közzé olyan szakértők számára, akiknek feladata lesz a számítási felhővel kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó biztonságos és méltányos szerződési feltételek meghatározása. A szakértők segítséget nyújtanak majd azon lehetőségek azonosításához, amelyek alkalmasak lehetnek a fogyasztók és a vállalkozások aggályainak eloszlatására, akik gyakran vonakodnak a számítási felhővel kapcsolatos szolgáltatások igénybevételétől a vagy nem eléggé világos, vagy – a szolgáltatók számára előnyösebb – kiegyensúlyozatlan szerződési feltételek miatt. A felhívás közzététele a Bizottság azon törekvésének része, hogy javítsa a számítási felhővel kapcsolatos szolgáltatások iránti bizalmat és felszabadítsa e szolgáltatásoknak az európai gazdasági termelékenység serkentésére alkalmas potenciálját, és egyben a Bizottság számítási felhőről szóló, tavaly közzé tett közleményének (IP/12/1025, MEMO/12/713) egyik kulcsfontosságú intézkedését képezi.

„A szerződésjog a számítási felhőre vonatkozó stratégiánk fontos részét képezi. A felhőben rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázásával 2020-ig további 2,5 millió munkahely jöhet létre Európában, és évente megközelítőleg 1%-kal növelhetjük az uniós GDP-t” – nyilatkozta Vivane Reding uniós jogérvényesülési biztos. – „A számítási felhőre vonatkozó szerződéseket övező bizonytalanság hátráltathatja a határokon átnyúló kereskedelmet. Mivel igen összetett területről van szó, kikérjük a szakértők véleményét, mielőtt a soron következő lépésekről döntenénk.”

A szakértőknek szóló mai felhívással a Bizottságnak lehetősége nyílhat a számítási felhőre vonatkozó szerződésekkel kapcsolatos bevált gyakorlatok és általános szerződési feltételek azonosítására. Az e területért felelős leendő szakértői csoport munkája kiterjedhet a számítási felhőre vonatkozó szerződések személyesadat-védelmi szempontjaira is.

A szakértők a számításifelhő-szolgáltatókat, a fogyasztókat és a kisvállalkozásokat, a tudományos szférát és a jogi szakembereket képviselik majd. Munkájuk hozzájárul a számítási felhőre vonatkozó bizottsági stratégiához, amelynek célja, hogy megkönnyítse a számítási felhővel kapcsolatos szolgáltatások Unión belüli meghonosítását és fejlesztését, tekintettel arra, hogy jelentős gazdasági potenciált magában foglaló ágazatról van szó.

Előzmények

Az Európai Bizottság 2012. szeptember 27-én elfogadta „A számítási felhőben rejlő potenciál felszabadítása Európában" című stratégiát (IP/12/1025, MEMO/12/713). A stratégia arra irányul, hogy a gazdaság egészében elterjedtebbé váljon a számítási felhő használata.

A „számítási felhő” kifejezés olyan adatállományok (például szövegfájlok, képek, videók) és szoftverek távoli számítógépeken történő tárolására utal, amelyekhez a felhasználók interneten keresztül férhetnek hozzá a saját választásuk szerinti eszközön. Ez gyorsabb, olcsóbb, rugalmasabb és potenciálisan biztonságosabb az adott helyhez kötött számítástechnikai megoldásoknál. Számos népszerű szolgáltatás – köztük a Facebook, a Spotify és a web alapú e-mail – számítási felhőn alapuló technológiákra épül, mindazonáltal a tényleges gazdasági előnyök a felhőalapú megoldásoknak a vállalkozások és a közszektor általi széleskörű használatában rejlenek.

A bizottsági stratégia három kiemelt intézkedést foglal magában; ezek egyike a számítási felhőre vonatkozó szerződések biztonságos és méltányos szerződési feltételeinek azonosítására irányul. A szerződésminták segítségével egyszerűbbé válhat a számításifelhő-szolgáltatók, illetve a fogyasztók és kisvállalkozások közötti szerződéses megállapodások létrejötte, és ugyanakkor könnyebb lehet az EU adatvédelmi irányelvének (95/46/EK) alkalmazása is, amennyiben annak rendelkezései a számítási felhőre vonatkozó szerződések tekintetében relevánsak.

További információk

Európai Bizottság – pályázati felhívás:

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/contracts/2013_cloud-computing_en.htm

Európai Bizottság – szerződésjog:

http://ec.europa.eu/justice/contract/index_en.htm

Európai Bizottság – számítási felhő:

https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/telecoms-and-internet/cloud-computing

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Twitter-címkék: #cloudstrategy

#da13cloudbb

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar