Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 21.

Talán éppen az Ön városa lesz 2016-ban Európa Zöld Fővárosa?

A Bizottság elkezdte keresni a 2016. év Európa Zöld Fővárosát. Az Európa Zöld Fővárosa díj a környezetbarát városi élet kialakításában élen járó városok elismerése. Az évente odaítélt díj konkrét lépésekre szeretné inspirálni az európai városokat, hogy vonzóbb és egészségesebb lakó- és dolgozóhelyek és idegenforgalmi célpontok, élhető városok legyenek.

A címre idén először 100 000 lakosnál népesebb városok is pályázhatnak; az indulóknak korábban legalább 200 000 lakossal kellett rendelkezniük. Ez a változás azt jelenti, hogy a díj most már több mint 400 európai város számára elérhető.

Európa Zöld Fővárosának lenni számos előnnyel jár. Ezek közül az első a tisztább környezet, az új munkahelyek és beruházások. A díj hozadéka az idegenforgalom fellendülése és a nagy nemzetközi médiavisszhang, valamint a környezetvédelmi projektek erőteljesebb támogatása.

Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa így nyilatkozott: „Az Európa Zöld Fővárosa díj reflektorfénybe állítja a városi környezet javítását és a fenntartható növekedés elősegítését célzó helyi erőfeszítéseket. Európa hetedik, 2016-ös Zöld Fővárosát keressük – ennek kapcsán a kisebb városokat is biztatom, hogy pályázzanak és használják ki ezt az alkalmat arra, hogy áttekintsék és kiemeljék a környezetvédelem terén elért eredményeiket, és fenntartható jövőt tervezzenek polgáraik számára.”

A díj célja

  • azon városok elismerése, amelyek következetesen magas környezetvédelmi céloknak felelnek meg,

  • a városok bátorítása arra, hogy a jövőre vonatkozóan ambiciózus környezetvédelmi és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célokat tűzzenek ki, és

  • példamutatás más városoknak új ötletekkel, bevált gyakorlatokkal és tapasztalatokkal.

A pályázatokat az alábbi 12 mutató alapján bírálják el: éghajlatváltozás: mérséklés és alkalmazkodás, a helyi közlekedés, a városi zöldterületek fenntartható területhasználata, természet és biodiverzitás, a környezeti levegő minősége, az akusztikus környezet minősége, hulladékkeletkezés és -kezelés, vízgazdálkodás, szennyvízkezelés, környezeti innováció és fenntartható foglalkoztatás, energetikai teljesítmény, integrált környezetirányítás.

A díjra az EU tagállamaiból, a csatlakozó és tagjelölt országokból (Horvátország, Macedónia, Izland, Montenegró, Szerbia és Törökország) továbbá az Európai Gazdasági Térségből lehet pályázni. A városok online pályázhatnak a www.europeangreencapital.eu oldalon. A 2016-ra vonatkozó pályázatok benyújtásának határideje: 2013. október 17. A díj odaítéléséről döntő európai zsűrit egy különböző környezetvédelmi területeket képviselő elismert szakértőkből álló testület támogatja. A győztest 2014 júniusában hirdetik ki.

Háttér

Az Európa Zöld Fővárosa díj a zöld jövőképpel rendelkező városok egyik kezdeményezésének a gyümölcse. Az elképzelés eredetileg Jüri Ratasnak, Tallinn korábbi polgármesterének kezdeményezésére született egy 2006. május 15-i tallinni találkozón, amelyen 15 európai város és az észt városszövetség közös egyetértési nyilatkozatot írt alá a díj létrehozásáról.

Eddig – 2010 és 2015 között – hat város, sorrendben Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol nyerte el a díjat. Bristolt, a 2015-ös zöld fővárost múlt pénteken hirdették ki az éves díjátadó ünnepségen, Nantes-ban.

Európa társadalma mára alapvetően elvárosiasodott, minden négy európaiból három városban él. Társadalmunk számos környezeti kihívása a városi területekről ered, de ugyanezekből a térségekből származik a problémák megoldásához szükséges elkötelezettség és innováció is. Az Európa Zöld Fővárosa kezdeményezés célja ezen erőfeszítések elismerése, a városok további lépésekre ösztönzése, valamint a bevált gyakorlatok széles körű megismertetése és európai városok közötti cseréjének segítése.

Az ösztönző hatás mellett – azzal, hogy a díj kapcsán egy időre az érdeklődés középpontjába kerül – nő a város hírneve, és vonzó céllá válik turisták, munkahelyet keresők és letelepedni szándékozók számára egyaránt.

További információ

www.europeangreencapital.eu

Facebook: www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

Twitter: twitter.com/EU_GreenCapital or tweet us @EU_GreenCapital

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar