Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 21 юни 2013 г.

Ще стане ли вашият град „Европейска зелена столица“ за 2016 г.?

Комисията започна подбора на „Европейска зелена столица“ за 2016 г. С наградата за Европейска зелена столица се отличават градовете, които правят най-много за съобразяване на градския живот с околната среда. Годишното отличие има за цел да насърчи европейските градове да предприемат действия, за да станат по-привлекателни и здравословни места за живот, работа и туризъм — градове, които са „подходящи за живеене“.

За първи път европейски градове с повече от 100 000 жители могат да се кандидатират за наградата. Преди това бяха допускани само градове с население 200 000 души или повече. Промяната означава, че наградата вече е достъпна за над 400 града в цяла Европа.

Ползите за града, обявен за „Европейска зелена столица“, започват с по-чиста околна среда, нови работни места и инвестиции и включват ръст на туризма, положително отразяване в международните медии и повече спонсорство за проекти, свързани с околната среда.

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „С наградата „Европейска зелена столица“ се отличават местните усилия за подобряване на градската среда и насърчаване на устойчивия растеж. Във връзка с началото на конкурса за определяне на седмия носител на отличието „Европейска зелена столица“ за 2016 г. бих искал да насърча по-малките градове да представят своята кандидатура и да използват тази възможност, за да направят преглед на екологичните си постижения и да ги изтъкнат, както и да планират устойчиво бъдеще за своите граждани.“

Наградата има за цел:

  • да отличи градовете, които уверено постигат високи екологични цели,

  • да насърчи градовете да си поставят амбициозни цели за подобрение на екологията и устойчивото развитие в бъдеще, и

  • да вдъхнови други градове чрез нови идеи, добри практики и опит.

Кандидатурите ще бъдат оценявани въз основа на 12 показателя: ограничаване и приспособяване към изменението на климата, местен транспорт, екологично чисти градски зони, включително устойчиво използване на земята, природа и биологично разнообразие, качество на въздуха, качество на звуковата околна среда, генериране на отпадъци и тяхното управление, управление на водите, пречистване на отпадните води, екологични иновации и устойчива заетост, енергийна ефективност, интегрирано управление на околната среда.

Наградата е отворена за държавите - членки на ЕС, присъединяващите се страни и страните кандидатки (Хърватия, Бивша югославска република Македония, Исландия, Черна гора, Сърбия и Турция) и страните от Европейското икономическо пространство. Градовете могат да кандидатстват онлайн на сайта www.europeangreencapital.eu. Срокът за представяне на кандидатури за наградата за 2016 г. е 17 октомври 2013 г. Наградата се присъжда от европейско жури, подкрепяно от експертна група от утвърдени специалисти в различни области на опазването на околната среда. Носителят на наградата ще бъде обявен през юни 2014 г.

Контекст

Наградата „Европейска зелена столица“ е плод на инициатива на градове, стремящи се да създадат чиста околна среда за своите граждани. Идеята се заражда на среща в Талин, Естония, проведена на 15 май 2006 г. по инициатива на г-н Юрий Ратас — бивш кмет на Талин, на която 15 европейски града и Асоциацията на естонските градове подписват съвместен меморандум за разбирателство за учредяване на такава награда.

Досега шест града — Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс, Нант, Копенхаген и Бристол — са носители на наградата от 2010 до 2015 г. Бристол бе обявен за Зелена столица“ за 2015 г. миналия петък в Нант по време на ежегодната церемония по награждаване.

Европа днес представлява предимно градско общество, като трима от всеки четирима европейци живеят в по-малки или по-големи градове. Много екологични предизвикателства, пред които е изправено нашето общество, идват от градските райони, но тъкмо градските райони са и тези, които обединяват волята и иновациите, необходими за тяхното разрешаване. Наградата за „Европейска зелена столица“ бе замислена като инициатива за отчитане на усилията, насърчаване на градовете да предприемат по-нататъшни действия, посочване на примери и насърчаване на обмена на най-добри практики сред европейските градове.

Освен че служи за пример на други градове, носителят на наградата получава признание, което го може да го направи по-популярен за туризъм, работа и живот.

За повече информация:

www.europeangreencapital.eu

Фейсбук: http://www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

Туитър: http://twitter.com/EU_GreenCapital или се свържете с нас @EU_GreenCapital

За контакти:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar