Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2013

Κοινή δήλωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες

της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν Άστον, της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλιας Μάλμστρομ, του επιτρόπου Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς και της επιτρόπου Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. Μια ημέρα που δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα, καθώς ο αριθμός των εκτοπιζόμενων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Παρόλο που μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των προσφύγων — πάνω από 46 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες — είναι αδύνατο να εκφράσουμε με αριθμούς τον ανθρώπινο πόνο, τις διαλυμένες οικογένειες, τη χαμένη παιδική ηλικία και τους κατεστραμμένους βιοτικούς πόρους, τα οποία συνεπάγεται η φυγή από μια εμπόλεμη ζώνη ή θεομηνία.

Η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες και τους εκτοπιζόμενους, καθώς αυτή τη στιγμή ο πόλεμος που μαίνεται στη γειτονική μας Συρία έχει εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια Σύριους, από τα οποία τα 1,6 εκατ. είναι πρόσφυγες. Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πολιτικό μέτωπο, η ΕΕ προσφέρει ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια στους Σύριους που πλήττονται από τις συγκρούσεις, τόσο σ' εκείνους που παραμένουν στη χώρα τους όσο και σ' αυτούς που αποφάσισαν να φύγουν. Έχοντας επίγνωση των πιέσεων που ασκούνται συνεχώς στις κοινότητες υποδοχής προσφύγων στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, προσπαθούμε να βοηθάμε και αυτές, ώστε να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες των προσφύγων. Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 840 εκατ. ευρώ για παροχή βοήθειας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανήγγειλε πρόσφατα ότι θα διαθέσει ένα επιπλέον ποσό 400 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση των Συρίων.

Μια άλλη ένδειξη της σταθερής δέσμευσης της Ευρώπης να βοηθά τους πρόσφυγες είναι η σημερινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του τελευταίου σκέλους του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών για την εξασφάλιση καλύτερης και πιο ανθρώπινης μεταχείρισης σε εκείνους που ζητούν προστασία.

Το σύστημα αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όσους χρήζουν προστασίας· θα συμβάλει στη λήψη δικαιότερων, ταχύτερων και καλύτερων αποφάσεων σχετικά με τη χορήγηση ασύλου· θα παρέχει εγγυήσεις σε όσους φοβούνται διώξεις ότι δεν θα επιστρέψουν εκεί όπου θα κινδύνευαν, ενώ θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες σε αυτούς που αναζητούν καταφύγιο στην ΕΕ.

Με το κοινό αυτό σύστημα θα τεθεί τέρμα στις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα της ΕΕ σχετικά με την έκβαση των αιτήσεων ασύλου. Θα βελτιωθούν οι πραγματικές συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, στους οποίους θα δοθούν κοινά διαδικαστικά δικαιώματα. Όλα αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Οι νέες νομοθετικές μας πράξεις εισάγουν εγγυήσεις για τους πιο ευάλωτους, και ιδίως για τους ανηλίκους και τα θύματα βίας ή βασανιστηρίων. Αναγνωρίζεται πλέον ρητά ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για τη μη κράτηση των αιτούντων άσυλο.

Για όσους γίνεται δεκτή η αίτηση ασύλου, και συνεπώς τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, οι νέοι κανόνες εναρμονίζουν τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται το συγκεκριμένο καθεστώς, ιδίως όσον αφορά το δικαίωμα διαμονής και την ευκολότερη πρόσβαση στην απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη.

Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν σε όλες τις χώρες της Ένωσης, έτσι ώστε οι κοινοί κανόνες να εφαρμόζονται στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση που στηρίζεται σε αξίες. Η πολυτιμότερη από τις αξίες αυτές είναι η αλληλεγγύη προς εκείνους που στάθηκαν λιγότερο τυχεροί από μας και που χρειάζονται τη βοήθειά μας για να επιβιώσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ηγείται της διεθνούς κοινότητας για την παροχή βοήθειας στους εκτοπιζόμενους πληθυσμούς όλου του κόσμου και την υποδοχή όσων αναζητούν καταφύγιο λόγω διώξεων και συγκρούσεων. Στους αναζητούντες άσυλο που δικαιούνται προστασία πρέπει να προσφέρουμε τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης καθώς και την ευκαιρία να συνεισφέρουν στις κοινωνίες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή ευρωπαϊκή μας πολιτική για το άσυλο, που μόλις εγκρίθηκε, θα βοηθήσει ώστε το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα.

{0>Contacts :<}0{>Επικοινωνία:<0}

Sebastien Brabant (+32 2 298 64 33)

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Eamonn Prendergast (+32 2 299 88 51)

Alexandre Polack (+32 2 299 06 77)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)


Side Bar