Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Λευκωσία/ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2013

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: γέφυρα μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου

Περισσότεροι σπουδαστές από τις χώρες της Νότιας Μεσογείου θα επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία: Αυτό ήταν το μήνυμα της επιτρόπου κας Ανδρούλλας Βασιλείου σε πανεπιστημιακή «εκδήλωση κορυφής» στη Λευκωσία σήμερα. Η επίτροπος δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα, που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2014, θα αξιοποιήσει την επιτυχία των υφιστάμενων προγραμμάτων Tempus και Erasmus Mundus· από το 2007, έχουν διατεθεί περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ σε σχέδια στα οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια της Νότιας Μεσογείου, με σκοπό την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών, την επανακατάρτιση των εκπαιδευτικών, την υποστήριξη νέων μεθόδων διδασκαλίας και την επένδυση σε εξοπλισμό. Επιπλέον, έχουν διατεθεί 150 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για την υποστήριξη περισσότερων από 4 500 σπουδαστών από την εν λόγω περιοχή, ώστε να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους στην ΕΕ. Περισσότερα από 750 μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού έχουν επίσης συμμετάσχει σε ανταλλαγές που οργανώνονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Περισσότερα από 200 πανεπιστήμια στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην ΕΕ συμμετέχουν στις ανταλλαγές. Τα πανεπιστήμια στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία είναι εν προκειμένω τα πλέον δραστήρια. Από το 2004, σχεδόν 800 σπουδαστές και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού από τη Νότια Μεσόγειο επωφελήθηκαν επίσης από τη χρηματοδότηση για κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών μάστερ και διδακτορικών σπουδών.

«Το πρόγραμμα Erasmus Mundus έχει μεγάλη επιτυχία από την έναρξή του το 2004, και έχω την ευχαρίστηση να σας ανακοινώσω ότι θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερες ανταλλαγές με το νέο μας πρόγραμμα. Η επένδυση στη νεολαία είναι η καλύτερη επένδυση από όλες, τόσο στην Ευρώπη και όσο και στη Νότια Μεσόγειο. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους νέους, οι οποίοι αποτελούν το κλειδί για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, καθώς και τη μελλοντική ευημερία της περιοχής», δήλωσε η επίτροπος.

Η «ενημερωτική ημερίδα» στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας ήταν μια ευκαιρία για την Επιτροπή να συζητήσει τα μελλοντικά σχέδιά της με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής της Νότιας Μεσογείου. «Επιθυμούμε να καταδείξουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή συνεργασία με τους γείτονές μας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε η επίτροπος κα Βασιλείου. Η εκδήλωση αυτή έφερε σε επαφή περισσότερους από 150 κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη του προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενδιαφερόμενα μέρη από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ιστορικό

Το πρόγραμμα Erasmus Mundus έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω υποτροφιών και ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη για τα ιδρύματα και υποτροφίες για τα άτομα. Διατίθεται χρηματοδότηση για:

Το πρόγραμμα Tempus προάγει τη θεσμική συνεργασία για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των χωρών της Νότιας Μεσογείου. Τα σχέδια έχουν συνήθως προϋπολογισμό ύψους έως 1,5 εκατ. ευρώ και επικεντρώνονται σε τομείς όπως η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών, ο εκσυγχρονισμός της διδασκαλίας και της μάθησης, η βελτίωση των συμπράξεων με επιχειρήσεις και η βελτίωση της διακυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις χώρες της Νότιας Μεσογείου. Από το 2003, περίπου 220 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω του προγράμματος Tempus για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Νότιας Μεσογείου. Από το 2007, έχει δοθεί χρηματοδότηση μέσω του Tempus σε 110 σχέδια, στα οποία έλαβαν μέρος σχεδόν 200 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η χρηματοδότηση και για τα δύο προγράμματα Erasmus Mundus και Tempus αυξήθηκε σημαντικά μετά την Αραβική Άνοιξη. Το 2011, ένα πρόσθετο ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ για το Tempus υποστήριξε τη δημιουργία τεσσάρων νέων πανεπιστημιακών συμπράξεων και τη χορήγηση σχεδόν 560 νέων υποτροφιών, επιπλέον των 525 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τους υποψηφίους από τη Νότια Μεσόγειο. Το 2012, ο προϋπολογισμός του Erasmus Mundus διπλασιάστηκε, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ ήταν διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση 10 συμπράξεων. Σχεδόν 1 500 σπουδαστές υπήκοοι τρίτων χωρών και 400 υπήκοοι της ΕΕ θα λάβουν επιχορηγήσεις για να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό χάρη στην εν λόγω χρηματοδότηση.

Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό θα εξακολουθήσει να προωθεί τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Μεσογείου. Παράλληλα με τη συνεχή στήριξη για τα προγράμματα κοινών πτυχίων, οι σπουδαστές από τις χώρες της Νότιας Μεσογείου θα επωφεληθούν επίσης από υποτροφίες για να συμμετάσχουν σε εξαιρετικά κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα μάστερ. Οι υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές θα χρηματοδοτούνται από το μελλοντικό πρόγραμμα «Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί».

Το Erasmus θα επεκταθεί επίσης στα πανεπιστήμια τρίτων χωρών για πρώτη φορά.

Περισσότερες πληροφορίες

Μελέτη που παρουσιάζει τα κύρια επιτεύγματα του προγράμματος Tempus στη Νότια Μεσόγειο

Erasmus Mundus

Περισσότερα για το πρόγραμμα Erasmus για όλους

Δικτυακός τόπος της επιτρόπου κας Βασιλείου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: δικτυακός τόπος για την εκπαίδευση και κατάρτιση

Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)· Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar