Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. január 28.

Európai Adatvédelmi Nap, 2013: Teljes gőzzel haladunk a megbízható és korszerű uniós adatvédelmi törvények felé

Egy éve, a 2012. évi Európai Adatvédelmi Napot megelőzően az Európai Bizottság az uniós adatvédelmi szabályok átfogó reformjára tett javaslatot annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a 21. század követelményeinek (IP/12/46). Egy év elteltével jelentős előrelépések állnak mögöttünk, és teljes gőzzel folynak a tárgyalások az új szabályokról.

Nem kérdés, miért van erre szükség: a digitális gazdaság virágzása bizalom nélkül elképzelhetetlen. Sokan vonakodnak megadni az interneten személyes adataikat. Ez azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel élnek az online szolgáltatásokkal és egyéb technológiai lehetőségekkel. Az erőteljes, megbízható, következetesen alkalmazott szabályoknak köszönhetően az adatfeldolgozás biztonságosabbá és olcsóbbá válik majd, és erősödik az emberek bizalma. A bizalom pedig ösztönzi a növekedést. Egyes becslések szerint az uniós GDP 2020-ra további 4%-kal nőhet, amennyiben az EU megteszi a korszerű egységes digitális piac létrehozásához szükséges lépéseket.

Digitális világban élünk, ahol a személyes adatoknak kiugróan magas gazdasági értéke van. Már ma is mód van a személyek szokásos mozgásának rögzítésére és nyomon követésére. „Hamarosan a szenzoroknak köszönhetően a telefonok azt is tudni fogják, hogy felhasználóik egyedül vannak vagy tömegben tartózkodnak,” – nyilatkozta Viviane Reding, az EU alelnöke és jogérvényesülési biztosa. „Az európai vállalkozásoknak ki kell használniuk az új informatikai és információ-megosztási környezet nyújtotta lehetőségeket, az európai fogyasztóknak pedig arra van szükségük, hogy biztonságosan tudjanak eligazodni a digitális világban. Egységes és korszerű uniós adatvédelmi törvényre van szükségünk ahhoz, hogy garantálhassuk a bizalmat és serkenthessük a növekedést az egységes digitális piacon. A jövő évi Európai Adatvédelmi Napon reményeim szerint ez erőfeszítéseinknek köszönhetően már a jogszabályok között lesz, és ezért minden tőlem telhetőt megteszek.”

2012. október 26-án (SPEECH/12/764) és 2013. január 18-án (SPEECH/13/29) az európai igazságügyi miniszterek részletes megbeszéléseket folytattak a reformjavaslatokról, többek között a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jogról, a személyes adatokat szabálytalanul kezelő szervezetekre vonatkozó bírságokról, valamint arról, hogy milyen költségeket és előnyöket jelentenek az új szabályok a vállalkozások számára. Eközben 2013. január 8-án az Európai Bizottság örömmel fogadta, hogy az Európai Parlament jelentéstervezeteiben támogatta az erőteljes uniós adatvédelmi szabályokat (MEMO/13/4). Az elkövetkező hónapokban az EU ír elnöksége alatt mind az Európai Parlament, mind az EU Tanácsának miniszteri ülése tovább tárgyalja a kérdést.

Háttér

A digitális korban alapvetően fontos a személyes adatok gyűjtése és tárolása. Az adatokat minden vállalkozás használja –a biztosítótársaságoktól és a bankoktól kezdve a közösségi oldalakig és a keresőmotorokig. Globalizált világunkban az adatok harmadik országoknak való továbbítása a mindennapi élet fontos tényezőjévé vált. Az interneten nincsenek országhatárok, és a számítási felhő révén lehetségesé válik, hogy a Berlinből származó adatok feldolgozását Bostonban, tárolását pedig Bangalore-ban végezzék.

Az európaiak 74%-a szerint a modern élethez egyre inkább hozzátartozik a személyes adatok megadása, ugyanakkor az internetezők 72%-át aggasztja, hogy túl sok személyes adatot ad ki. Úgy érzik, hogy adataik felett nem igazán tudnak ellenőrzést gyakorolni. Az online szolgáltatások és eszközök iránti bizalom megrendülése hátráltatja a digitális gazdaság és az európai digitalizált egységes piac növekedését.

2012. január 25-én az Európai Bizottság az 1995-ös uniós adatvédelmi szabályok átfogó reformjára tett javaslatot abból a célból, hogy az internet világában hatékonyabb védelemben részesítse a magánélethez való jogokat, és lendületet adjon az európai digitális gazdaság fejlődésének. A Bizottság javaslatai aktualizálják és korszerűsítik az 1995-ös adatvédelmi irányelvben foglalt alapelveket, hogy azok megfeleljenek a digitális kor követelményeinek. Ezek részét képezi az adatvédelem általános uniós keretét meghatározó rendeletjavaslat, valamint a bűncselekmények megelőzése, felderítése, kivizsgálása vagy üldözése és ehhez kapcsolódó igazságügyi tevékenységek céljából feldolgozott személyes adatok védelméről szóló irányelvjavaslat (IP/12/46).

A Bizottság javaslatait az Axel Voss által előterjesztett európai parlamenti jelentésre (MEMO/11/489) válaszul alakította ki, amely az európai adatvédelmi szabályok reformjára szólította fel a Bizottságot.

Az Európai Parlament szavazása április vége körül várható. Az EU ír elnöksége – amely az elkövetkező hat hónapban a Tanács üléseinek elnökléséért és irányításáért felel – prioritásként határozta meg az adatvédelmet, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az ír elnökség végéig (2013 júniusáig) politikai megállapodást érjen el az adatvédelmi reformról.

További információk

Sajtócsomag az adatvédelmi reformról:

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/data-protection/news/120125_en.htm

Európai Bizottság – adatvédelem: http://ec.europa.eu/justice/data-protection

Az Európai Parlament jelentése az adatvédelmi rendeletről:

http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/libe/pr/922/922387/922387hu.pdf

Az Európai Parlament jelentése az adatvédelmi irányelvről:

http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/libe/pr/923/923072/923072hu.pdf

Viviane Reding, az EU alelnökének és jogérvényesülési biztosának honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

A Jogérvényesülési Főigazgatóság

híroldala:http://ec.europa.eu/justice/newsroom/index_en.htm

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar