Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 14. junija 2013

Čezatlantsko partnerstvo za trgovino in naložbe: evropski komisar Karel De Gucht pozdravlja odločitev držav članic za začetek pogajanj

Evropski komisar za trgovino De Gucht je ob tem izjavil:

Veseli me, da je Svet danes sklenil dati Komisiji zeleno luč za začetek pogajanj z ZDA o trgovini in naložbah.

Današnja odločitev je pomemben signal, saj evropskim prebivalcem sporoča, da se enotno in odločno zavzemamo za dvig zaposlovanja in gospodarske rasti na obeh straneh Atlantika. Naš namen je izkoristiti ves potencial obsežnega čezatlantskega partnerstva za trgovino in naložbe: gre za najmočnejše gospodarsko povezovanje doslej. To bomo dosegli z večjim dostopom na trg ZDA, z globalnimi standardi, ki jih bomo uvedli v sodelovanju z ZDA, in z večjo usklajenostjo naših predpisov.

Skratka, gre za racionalizacijo naših gospodarstev povsod tam, kjer je to smiselno, kar bo podjetjem z ene in druge strani omogočilo lažje in hitrejše medsebojno poslovanje. Posledično bo to pomenilo prihranek za potrošnike in več deset tisoč delovnih mest za Evropejce.

Evropska unija vstopa v pogajanja zavzeto, vendar realistično. Spodbuditi želimo trgovino in naložbe, vendar pri tem nikakor ne mislimo nižati naših standardov v zvezi z okoljem, delovnimi razmerji, zasebnostjo, varnostjo in varstvom potrošnikov.

Po zadnjih ocenah bi obširen in ambiciozen sporazum med EU in ZDA omogočil dvig letne rasti BDP Evropske unije za 0,5 % do 1 %, ali z drugimi besedami, gospodarstvo EU bi ustvarilo najmanj 86 milijard evrov dodatnega prihodka letno. Ali še konkretneje, prihodnji trgovinski sporazum, s katerim bi poenostavili birokratske postopke in znižali cene za potrošnike, bi za evropsko gospodinjstvo pomenil v povprečju skoraj 545 evrov prihranka na leto.

Kar zadeva avdiovizualne storitve, je pod vprašajem predvsem digitalna revolucija medijev. Toda trenutno nimamo zakonodaje EU o digitalnih medijih. Evropska komisija je nedavno pozvala vse deležnike, naj sodelujejo v posvetovanju o zeleni knjigi na to temo. Zato o tem vprašanju ne bomo razpravljali zdaj, pač pa se bomo k njemu vrnili pozneje.

Rad bi bil popolnoma jasen: ne izločamo ga. Avdiovizualne storitve zdaj preprosto niso na dnevnem redu, toda iz našega mandata je jasno razvidno, da lahko Komisija na podlagi pogovorov z našimi ameriškimi kolegi Svetu pozneje predlaga nove pogajalske smernice.

Pogovorili se bomo z ameriškimi kolegi in prisluhnili njihovim stališčem. Potem se bomo odločili, ali potrebujemo dodatne pogajalske smernice.

Osnovne informacije

Dosedanji razvoj dogodkov

Na vrhu EU–ZDA novembra 2011 so ustanovili delovno skupino na visoki ravni za zaposlovanje in gospodarsko rast, ki sta jo vodila ameriški predstavnik za trgovino Ron Kirk in evropski komisar za trgovino Karel De Gucht. Delovna skupina je imela nalogo, da določi politike in ukrepe, ki bi spodbudili trgovino in vlaganja med EU in ZDA in posledično pripomogli k večjemu zaposlovanju, gospodarski rasti in mednarodni konkurenčnosti obeh strani. V svojem končnem poročilu, ki ga je objavila 13. februarja 2013, je priporočila začetek pogajanj.
Ugotovila je, da bi bil obširen sporazum, ki bi zajemal vse sektorje, izjemno pozitiven, saj bi sprostil trgovino in spodbudil gospodarsko rast in zaposlovanje na obeh straneh Atlantika. Evropska komisija je 12. marca 2013 državam članicam predlagala pogajalske smernice (IP/13/224).

Maja 2013 je Evropski parlament z resolucijo potrdil, da namerava spremljati pogajanja in prispevati k njihovi uspešnosti. Današnja odločitev držav članic EU potrjuje, da ima Evropska komisija vso potrebno podporo za svoja pogajalska pooblastila in lahko kar najhitreje začne uradna čezatlantska pogajanja.

Trgovinska menjava EU–ZDA

EU in ZDA sta največji gospodarski sili na svetu, saj ustvarita skupno približno polovico celotnega svetovnega BDP. To se kaže tudi v izjemnih trgovinskih in naložbenih tokovih. Menjava blaga in storitev znaša dnevno 2 milijardi evrov. ZDA so za Evropsko unijo največji izvozni trg, na katerega letno izvozi za 264 milijarde evrov ali 17 % vsega svojega izvoza. Čezatlantska menjava storitev znaša približno 260 dodatnih milijard evrov na leto. Kar zadeva naložbeni trg, vlaga ZDA v EU trikrat več kot v vse azijske države skupaj, naložbe EU v ZDA pa so približno osemkrat višje od naložb EU v Indiji in Kitajski skupaj. Čezatlantska trgovinska menjava ustvarja skupno približno 15 milijonov delovnih mest na obeh straneh.

Dodatne informacije

Tiskovna konferenca komisarja De Guchta o mandatu za čezatlantsko partnerstvo za trgovino in naložbe

MEMO o mandatu za pogajanja

Spletišče o pogajanju o čezatlantskem partnerstvu

Pogosta vprašanja o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem sporazumu

Končno poročilo delovne skupine na visoki ravni za zaposlovanje in rast

Trgovinski odnosi EU-ZDA

Kontakt :

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

John Clancy (+32 2 295 37 73)


Side Bar