Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 14 iunie 2013

Comisarul Karel De Gucht salută acordul statelor membre pentru demararea negocierilor cu privire la un parteneriat comercial și de investiții transatlantic

Comisarul UE pentru comerț, Karel De Gucht, a declarat:

„Sunt încântat de faptul că, astăzi, Consiliul a decis să acorde undă verde Comisiei Europene pentru începerea negocierilor comerciale și investiționale cu Statele Unite.

Decizia de astăzi transmite întregii Europe un semnal important, și anume acela că ne unește hotărârea de a crea locuri de muncă și a ne consolida economiile de ambele părți ale Atlanticului. Scopul nostru este să valorificăm potențialul neexploatat al unui amplu parteneriat comercial și de investiții transatlantic prin strângerea legăturilor dintre economiile noastre mai mult ca niciodată. Vom realiza acest lucru prin creșterea accesului la piața SUA, prin colaborarea cu Statele Unite pentru a stabili standarde mondiale și prin sporirea compatibilității dintre reglementările noastre.

Pe scurt, acest acord urmărește raționalizarea economiilor noastre în domeniile în care este logic necesar, înlesnind și accelerând modul în care întreprinderile noastre pot face afaceri împreună. La rândul său, aceasta va avea ca efect realizarea de economii efective pentru consumatori, precum și crearea locuri de muncă pentru zeci de mii de europeni.

Totodată, Europa intră în aceste negocieri cu entuziasm, dar și cu realism. Standardele europene în materie de mediu, muncă, protecția vieții private sau siguranță, precum și politicile de protecție a consumatorilor nu pot și nu vor fi reduse pentru a promova comerțul și investițiile.

Cele mai recente estimări arată că un acord cuprinzător și ambițios între UE și SUA ar putea aduce, în total, câștiguri anuale de 0,5 %-1 % din PIB pentru UE. Acesta este echivalentul unor venituri anuale suplimentare pentru economia UE de cel puțin 86 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, prin reducerea birocrației și a prețurilor de consum, un viitor acord comercial cu Statele Unite ar face ca o familie europeană să aibă, în medie, circa 545 de euro în plus în bugetul său anual.

În ceea ce privește serviciile audiovizuale, ceea ce este cu adevărat important în acest sector este revoluția digitală din mass-media. În prezent, nu există însă o legislație a UE în domeniul mass-mediei digitale. Comisia Europeană a invitat recent toate părțile interesate să prezinte observații cu privire la o carte verde pe această temă. Prin urmare, nu dorim să tratăm acest subiect chiar acum, ci să revenim asupra sa mai târziu.

Vreau să precizez de la început: nu este vorba de excluderea acestei chestiuni. Serviciile audiovizuale nu sunt cuprinse în prezent de mandat, însă acesta indică în mod clar posibilitatea Comisiei de a reveni ulterior în fața Consiliului cu directive de negociere suplimentare, pe baza discuției cu omologii noștri americani.

Suntem gata să discutăm cu ei și să le ascultăm opiniile cu privire la acest subiect și abia apoi vom decide dacă vom solicita directive de negociere suplimentare.”

Context

Ce s-a întâmplat până în prezent

În cadrul întâlnirii la nivel înalt UE-SUA din noiembrie 2011, liderii au instituit un Grup de lucru la nivel înalt pentru locuri de muncă și creștere economică, condus de reprezentantul SUA pentru comerț, Ron Kirk, și de comisarul UE pentru comerț, Karel De Gucht. Grupul de lucru a primit sarcina de a identifica politici și măsuri vizând creșterea comerțului și a investițiilor UE-SUA, pentru a sprijini într-un mod reciproc avantajos crearea de locuri de muncă, creșterea economică și competitivitatea pe plan internațional. Raportul final al grupului, publicat la data de 13 februarie 2013, a recomandat lansarea negocierilor.
Acesta a concluzionat că un acord cuprinzător care să cuprindă toate sectoarele ar fi extrem de pozitiv, facilitând comerțul și aducând un stimulent binevenit pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului. Comisia Europeană a propus statelor membre directive de negociere la data de 12 martie 2013 (
IP/13/224).

În mai 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care și-a exprimat intenția de a urmări îndeaproape acest proces și de a contribui la reușita lui. Decizia luată astăzi de statele membre ale UE confirmă faptul că Comisia Europeană beneficiază de tot sprijinul necesar pentru a-și folosi competențele de negociere și pentru a începe negocierile transatlantice oficiale cât mai curând posibil.

Schimburile comerciale UE-SUA

UE și SUA sunt cele mai mari puteri economice din lume, reprezentând împreună aproximativ jumătate din PIB-ul mondial. Acest lucru se reflectă și în schimburile lor comerciale și de investiții fără echivalent. În fiecare zi, facem comerț cu bunuri și servicii în valoare de 2 miliarde de euro. SUA reprezintă principala piață de export a UE, cumpărând anual produse UE în valoare de 264 de miliarde de euro, adică 17 % din totalul exporturilor UE. În plus, comerțul transatlantic cu servicii se ridică la aproximativ 260 de miliarde de euro pe an. Investițiile totale ale SUA în UE sunt de trei ori mai mari decât în întreaga Asie, iar investițiile UE în SUA sunt de aproximativ opt ori mai mari decât cele ale UE în India și China, cumulate. În ansamblu, economia transatlantică asigură aproximativ 15 milioane de locuri de muncă de ambele părți.

Pentru informații suplimentare:

Conferința de presă a comisarului De Gucht referitoare la mandatul de negociere

MEMO privind mandatul de negociere

Site-ul dedicat negocierilor privind parteneriatul comercial și investițional transatlantic

Întrebări frecvente despre acordul comercial și de investiții transatlantic

Raportul final al Grupului de lucru la nivel înalt pentru locuri de muncă și creștere economică

Relațiile comerciale UE-SUA

Persoane de contact:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

John Clancy (+32 2 295 37 73)


Side Bar