Navigation path

Left navigation

Additional tools

European Commission

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 14.

Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség: Karel De Gucht biztos üdvözli a tárgyalások megkezdésének tagállami jóváhagyását

Karel De Gucht, az Unió kereskedelmi biztosa a következőképpen nyilatkozott:

„Örömmel vettem tudomásul, hogy a Bizottság ma zöld utat kapott a Tanácstól: megkezdheti az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi és beruházási tárgyalásokat.

A mai határozat fontos üzenetet közvetít az európaiak számára: eltökélt szándékunk, hogy az Atlanti-óceán mindkét partján munkahelyeket teremtsünk és megerősítsük a gazdaságot. Célunk, hogy gazdaságaink minden eddiginél szorosabb összekapcsolása révén felszabadítsuk a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségben (TTIP) rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. Ezt az amerikai piachoz való jobb hozzáférés útján fogjuk megvalósítani, emellett együttműködünk az Egyesült Államokkal globális normák kialakításán, és növelni fogjuk a meglévő szabályozásaink közötti összhangot.

Röviden, ez a megállapodás a gazdaságaink ésszerű korszerűsítéséről szól annak érdekében, hogy a vállalkozásaink között könnyebben és gyorsabban jöjjön létre üzleti kapcsolat. Cserében ez vissza fog hatni a fogyasztók tényleges megtakarításaira, valamint több ezer munkalehetőséget fog teremteni az európaiak számára.

Európa lelkesen, de a körülményeket reálisan szemlélve kezdi meg a tárgyalásokat. A hazai környezetvédelmi, munkaügyi, valamint a magánélethez és a biztonsághoz kapcsolódó standardok, illetve a fogyasztókat védő szakpolitikák minősége nem csökkenthető, és nem is fog csökkenni a kereskedelem és a beruházás ösztönzése érdekében.

A legutóbbi becslések szerint az EU és az Egyesült Államok közötti átfogó és ambiciózus megállapodás az Európai Unióban a GDP 0,5%-a és 1%-a közötti teljes éves hasznot hozhat. Ez az EU gazdasága számára legalább 86 milliárd euró további éves bevételt jelentene. Ez azt jelenti, hogy a bürokrácia és a fogyasztói árak csökkentése révén az Egyesült Államokkal kötendő jövőbeni kereskedelmi üzlet előreláthatóan éves szinten átlagosan 545 euró megtakarítást eredményez majd egy európai család számára.

Az audiovizuális szolgáltatások területén a valódi kérdés a médiakörnyezet digitális forradalma, uniós szinten azonban a digitális média még nem került szabályozásra. Az Európai Bizottság nemrég kérte fel az érdekelt feleket, hogy tegyék meg észrevételeiket az e tárgyban született zöld könyv kapcsán. Ezért ezt a kérdést most nem kívánjuk megtárgyalni, de a későbbiekben vissza fogunk térni rá.

Egy dolgot leszögeznék: a digitális média nem jelent kivételt. Az audiovizuális szolgáltatások jelenleg nem képezik a megbízatás tárgyát, de a felhatalmazás világosan jelzi, hogy a Bizottság további tárgyalási irányelveket terjeszthet a Tanács elé az amerikai partnerekkel folytatott tárgyalások alapján.

Készen állunk arra, hogy amerikai partnereinkkel megvitassuk a kérdést és meghallgassuk az ő álláspontjukat. Ekkor döntünk majd arról, hogy kezdeményezünk-e további tárgyalási irányelvet.”

Háttér

Ami eddig történt

A 2011. novemberi EU–USA csúcstalálkozón Ron Kirk, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének és Karel De Gucht, az Unió kereskedelmi biztosának vezetésével létrehozták a munkahelyteremtéssel és a növekedéssel foglalkozó magas szintű munkacsoportot. A munkacsoportot azzal a feladattal bízták meg, hogy a kölcsönös előnyökkel járó munkahelyteremtés, gazdasági növekedés és a nemzetközi versenyképesség támogatása érdekében azonosítsa az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelem és beruházás növelését célzó politikákat és intézkedéseket. A munkacsoport zárójelentése, amelyet 2013. február 13-án tettek közzé, a tárgyalások megkezdését javasolta. A munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy igen kedvező lenne egy átfogó, valamennyi ágazatra kiterjedő megállapodás, amely megnyitná a kereskedelmet és az Atlanti-óceán mindkét oldalán lendületet adna a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek. Az Európai Bizottság 2013. március 12-én terjesztette a tagállamok elé a javasolt tárgyalási irányelveket (IP/13/224).

2013 májusában az Európai Parlament állásfoglalásában kifejtette, hogy szorosan nyomon kívánja követni a folyamatot és hozzá kíván járulni annak sikeres kimeneteléhez. A tagállamok által a mai napon hozott döntés megerősíti, hogy az Európai Bizottság megfelelő felhatalmazással rendelkezik tárgyalási hatáskörének gyakorlására, és minél hamarabb megkezdheti a hivatalos transzatlanti tárgyalásokat.

AZ EU-USA közötti kereskedelmi forgalom

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasági hatalmai, együttesen körülbelül a világ GDP-jének felét képviselik. Ez többek között a példátlan kereskedelmi és beruházási forgalomban is megnyilvánul. Az áru- és szolgáltatásforgalom értéke napi szinten 2 milliárd euró. Az Egyesült Államok az Európai Unió legnagyobb exportpiaca, amely évente 264 milliárd euró értékű, azaz az Unió teljes exportforgalmának 17%-át képviselő uniós termékeket vásárol fel. Ezen túlmenően, a szolgáltatásokat érintő transzatlanti kereskedelem értéke évi 260 milliárd euró. Az Egyesült Államok az EU-ban háromszor annyi beruházást valósít meg, mint Ázsia egészében, az Európai Unió amerikai beruházásainak értéke pedig az Indiában és Kínában együttesen megvalósított uniós beruházások nyolcszorosa. Összességében, a transzatlanti gazdaság mindkét nagyhatalom tekintetében mintegy 15 millió munkahelyet teremt.

További információk

De Gucht biztos sajtóközleménye a TTIP mandátumáról

MEMO a tárgyalási hatáskörről

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-564_en.htmTTIP tárgyalások honlapja

Gyakori kérdések a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Megállapodásról

A munkalehetőségekkel és növekedéssel foglalkozó magas szintű munkacsoport zárójelentése

Az EU-USA kereskedelmi viszonya

Kapcsolattartók:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

John Clancy (+32 2 295 37 73)


Side Bar