Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел / Атина, 16 юни 2013 г.

Награда на ЕС за културно наследство/награди на Europa Nostra: обявени са носителите на наградата на публиката и на голямата награда за 2013 г.

Носителите на наградата на ЕС за културно наследство/ наградите на Europa Nostra за 2013 г. ще бъдат почетени тази вечер на церемония в Атина в присъствието на Каролос Папуляс, президент на Гърция, Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, и Пласидо Доминго, световноизвестен оперен певец и председател на Europa Nostra. Церемонията ще се състои в Одеона на Ирод Атик в подножието на Акропола пред публика от до 5000 души. Носителите на наградата на публиката и на голямата награда се обявяват за първи път.

Носител на наградата на публиката, определен чрез онлайн гласуване сред 30-те лауреати за 2013 г. (вижте IP/13/279), е централната сграда на Пропилеите в Атина. Журито, отговарящо за категория „Консервация“, похвали високото качество на техническото изпълнение в рамките на „образцов проект, чрез който не само бе спасен този емблематичен паметник на европейската култура, но и бе увеличена неговата присъща и социална стойност“.

За Гърция празникът тази вечер ще бъде двоен, защото Комитетът за консервация на паметниците на Акропола е сред седемте носители на голямата награда, определени от експертните журита. Останалите шест (коментарите на журито са по-долу) са:

Преди церемонията комисар Василиу заяви: „Тази вечер честваме изключителни примери за консервация, научни изследвания, принос, образование, обучение и популяризиране. Тази година изборът бе особено труден. Изключителното качество и многообразие на наградените проекти показват необикновените умения и страст, които са олицетворение на европейския сектор на културното наследство сектор, който трябва да подкрепяме и съхраним за бъдещите поколения. Смисълът на наследството не е да се „възхвалява“ нашето минало. То е голямо богатство за нашето настояще и бъдеще. То е един от основните фактори за водещото място на Европа сред туристическите дестинации в света, има значителен принос към нашата икономика и помага за създаването на работни места в нашите градове и региони“.

Председателят на Europa Nostra Пласидо Доминго добави: „Атина, люлката на европейската демокрация, е идеалното място, където можем да отдадем почит не само на носителите на нашите награди, но и на всички граждани и общности, които са силно ангажирани с опазването на нашето културно и природно наследство. Няма по-подходящо място за честване на Европейската година на гражданите и на 50-годишнината на Europa Nostra от Атина. Тази вечер в Одеона на Ирод Атик ще се насладим на емоционално представление на прочути изпълнители, което е основано на богатото музикално и литературно наследство на Гърция. Цялата вечер в Атина ще бъде истинска ода на европейската култура“.

Контекст

Конкурсът за наградата на Европейския съюз за културно наследство/наградите на Europa Nostra се организира от Europa Nostra и Европейската комисия от 2002 г. насам. Церемонията по награждаването ще се проведе под егидата на президента на Гърция Каролос Папуляс и е организирана съвместно с фондация Elliniki Etairia, която представлява Europa Nostra в Гърция. Церемонията съвпада с конгрес, посветен на 50-годишнината на Europa Nostra.

30-те носители на наградата на Европейския съюз за културно наследство/наградите на Europa Nostra за 2013 г. бяха определени измежду почти 200 проекта, номинирани от 30 страни. Специализирани журита, съставени от независими експерти от цяла Европа, оценяват номинираните проекти в четири категории — 1) консервация, 2) научни изследвания, 3) изключителен принос и 4) образование, обучение и популяризиране. Всички лауреати получават почетна табела или отличие. Всеки от седемте носители на голямата награда получава и 10 000 евро.

Културното наследство има значителен принос за създаването на работни места и растеж. Секторът на културното наследство е важна част от секторите на културата и творческите дейности, в него са заети 8 млн. души в ЕС и делът му в БВП на Европа достига 4,5 %. Разходите от страна на публични и частни организации за консервация на паметници на културата се изчисляват на 5 млрд. евро годишно. Данните, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показват, че 40 % от туризма в целия свят е свързан с културното наследство. Също така културното наследство е от основно значение за устойчивото развитие и социалното сближаване.

Наградите получават подкрепа по програма „Култура“ на ЕС, в рамките на която от 2007 г. насам са инвестирани повече от 30 млн. евро за съфинансиране на проекти, свързани с културното наследство. По други програми на ЕС също се оказва подкрепа — от Европейския фонд за регионално развитие са отпуснати 6 млрд. евро за дейности в областта на културата за периода 2007 – 2013 г. От тях 3 млрд. евро са за опазване и съхранение на културното наследство, 2,2 млрд. евро за развитие на културната инфраструктура и 775 млн. евро за съфинансиране на услуги в сферата на културата като професионално обучение и образование в областта на изкуството и културното наследство. Други 150 млн. евро са предоставени от 1998 г. насам по линия на рамковите програми на ЕС за научни изследвания и технологично развитие.

Europa Nostra е общоевропейска неправителствена организация, която действа като гласа на културното наследство. Тя представлява 250 неправителствени организации и организации с нестопанска цел от над 50 европейски държави, чиито членове общо наброяват най-малко 5 милиона души. Europa Nostra разчита също така на подкрепата на повече от 150 асоциирани публични органа и предприятия и повече от 1500 индивидуални членове. Широката ѝ мрежа от специалисти и доброволци е ангажирана със съхраняването на европейското културно наследство за сегашното и бъдещите поколения.

Церемонията по връчване на наградите за 2013 г. в Атина е част от годишния конгрес на Europa Nostra за европейското културно наследство и съвпада с 50-годишнината на организацията.

Крайният срок за номиниране на проекти за наградите през следващата година е 9 септември 2013 г. Следващата церемония по връчване на наградите ще се състои във Виена на 5 май 2014 г.

За повече информация

Europa Nostra: снимки видео

Европейска комисия: Култура

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

MEMO/13/561 — Често задавани въпроси

Следвайте Андрула Василиу в Twitter @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Europa Nostra:

Elena Bianchi +31 703024058, Twitter: @europanostra

Giuseppe Simone +31 703024059

ПРИЛОЖЕНИЕ

Коментари на журито за седемте проекта, наградени с голямата награда

Категория 1 — Консервация

Хангар за хидроплани в Талин, ЕСТОНИЯ

Талинският хангар за хидроплани, чието строителство започва през 1912 г., е един от най-забележителните европейски паметници, свързани с авиацията. Той се счита за една от първите големи стоманобетонни черупкови конструкции в света. Журито отбеляза образцовата и технически сложна реставрация на конструкцията, чиито перспективи за ремонт са изглеждали безнадеждни. Реставрираният хангар за хидроплани е дом на морски музей — най-посещавания в Естония след откриването му през май 2012 г., и играе важна роля във възстановяването на западнал до този момент квартал в Талин.

Римският театър в Меделин, ИСПАНИЯ

Разрушеният и намиращ се отчасти под земята римски театър в Меделин бе превърнат във важен обект на културното наследство. Театърът бе изцяло разкопан и съхранен и бе осигурен достъп за туристи. Откритите предмети са изложени в местни музеи. Журито бе впечатлено от детайлността и значението на този проект, който показва, че дори в отдалечен кът на континента, могат да бъдат направени видими някои от съставните елементи на европейската култура, за да се обогати както местната общност, така и нашето по-широко културно наследство.

Strawberry Hill, Туикенхам, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

Построена като частна вила на Темза, „къщата за игра“ на Хорас Уолпоул се използва като частен дом до 1923 г., когато е продадена на институция за обучение на преподаватели. Въпреки голямото значение на вилата в историята на архитектурата като предвестник на неоготиката, Strawberry Hill е била сериозно занемарена, оставена да се руши и обект на ремонтни работи с ниско качество. Журито похвали красивата реставрация на това изключително важно място и се възхити от куража и отдадеността на местните доброволци и техните професионални партньори.

Категория 2 — Научни изследвания

Реставрация на изключителните машини на пивоварната Wielemans-Ceuppens, Брюксел, БЕЛГИЯ

Пивоварната Wielemans-Ceuppens е символ на Брюкселския регион, единственото място в света, където се произвежда бирата гьоз. Тези машини са произведени през 1894 и 1905 г. и не са оцелели на друго място в Европа, а една от тях е единствена по рода си в света. Журито намери за особено интересно това изследване, предприето, за да се направи оценка на уникалния характер на машините и да се провери дали е възможно те да бъдат реставрирани за образователни цели. Резултатът е програма за обучение, завършващо с придобиване на професионална квалификация, включена в плана за реставриране на този исторически европейски промишлен обект.

Категория 3 – Изключителен принос

Асоциация за насърчаване на изкуството и културата в източната част на Германия (VFK), Берлин, ГЕРМАНИЯ

VKF е създадена от студенти през 1992 г. с цел привличане на вниманието към историческата архитектура, занемарена сериозно зад бившата Желязна завеса. С времето асоциацията разширява интересите си и организира семинари за опазването на застрашени обекти в Полша и Румъния. Тя планира да извършва дейности и на други места в Централна и Източна Европа. Асоциацията вече е провела около 40 семинара. При всеки от тях между 30 и 50 души от цяла Германия пътуват до исторически обект и работят там в сътрудничество с местната общност. Журито бе силно впечатлено от тази образцова инициатива на млади доброволци.

Комитет за консервация на паметниците на Акропола (ESMA), Атина, ГЪРЦИЯ

В продължение на 37 години Комитетът за консервация на паметниците на Акропола внимателно планира и ръководи консервацията на един от най-емблематичните европейски културни обекти. Резултатите от техните съвети могат да се видят в качеството на работата, нейния обратим характер, използването на съвместими нови материали, както и на традиционни техники за рязане на мрамор, научните изследвания и документирането на дейностите, като всичко това отговаря на най-високите стандарти. Журито оцени доброволческия труд на тази междудисциплинарна организация на водещи специалисти като ярък пример за изключителен принос към опазването на паметниците на културата.

Категория 4 — Образование, обучение и популяризиране

Проект „SOS Aзулежу“, Лореш, ПОРТУГАЛИЯ

Португалските исторически и художествени плочки (азулежу) се открояват в света на културното наследство със своята необикновена дълбочина на мотиви и цветове. Много от тях обаче са загубени през последните 20 години поради кражба или липса на консервация. Португалският музей на криминалната полиция в партньорство с различни организации даде началото на проекта „SOS Азулежу“ през 2007 г. Оттогава броят на регистрираните кражби на плочки е спаднал с 80 %. Фактът, че толкова много е постигнато без допълнителен бюджет, е показателен за креативността, страстта и отдадеността на участниците в проекта, подчерта журито.


Side Bar