Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 14 juni 2013

Commissaris Hahn looft opening van de "Brug van het nieuwe Europa" als krachtig symbool van Europese samenwerking

EU-commissaris voor regionaal beleid Johannes Hahn woont vandaag een historisch moment bij: de opening van een brug tussen Bulgarije en Roemenië en meer bepaald tussen de buurregio's Vidin en Calafat. Commissaris Hahn zal worden vergezeld door president Plevneliev en premier Oresharski van Bulgarije en de Roemeense premier Ponta. De EU heeft 106 miljoen euro geïnvesteerd in de brug, die sinds kort de naam "Brug van het nieuwe Europa" draagt. Het is pas de tweede brug langs de 630 km lange grens tussen de twee landen. De brug is van vitaal strategisch belang voor de EU en vormt een cruciale schakel in een route die Noord-Europa en de Baltische staten via Centraal-Europa met Roemenië, Bulgarije en uiteindelijk ook Griekenland verbindt.

In 2007 is begonnen met de bouw van de brug, maar de besprekingen over de bouwplannen waren al bijna 15 jaar eerder opgestart. Dankzij de unieke samenwerkingsmethode van de EU-strategie voor het Donaugebied en de interventie van commissaris Hahn kon het project voltooid worden.

Naar aanleiding van de opening van de brug verklaarde de commissaris dat "deze brug, die gemeenschappen met elkaar verbindt en vitale economische banden schept, een krachtig symbool is van het regionaal beleid van de EU. De Brug van het nieuwe Europa gaat vandaag niet alleen open voor het verkeer, maar biedt ook tal van nieuwe mogelijkheden aan het bedrijfsleven en de onderzoeksgemeenschap aan beide kanten van de rivier en elders.”

Verder zei hij: "Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking tussen Roemenië en Bulgarije, waaraan wij via de Donaustrategie hebben bijgedragen en die dit project mogelijk heeft gemaakt, als stimulans voor nauwere contacten zal dienen en beide landen enorm ten goede zal komen.”

De Brug van het nieuwe Europa, die officieel bekend staat als de brug tussen Calafat en Vidin, vormt een essentieel onderdeel van de prioritaire weg- en spoorwegcorridors in de EU. Verwacht wordt dat de brug de reistijd voor passagiers en goederen tussen Zuidoost-Europa, Turkije en Centraal-Europa drastisch zal verkorten. De voordelen van de brug zullen pas volledig zichtbaar worden als de brug wordt gekoppeld aan het verbeterde wegen- en spoorwegennetwerk in beide landen. Roemenië en Bulgarije zijn al begonnen deze vitale verbindingen tot stand te brengen.

Achtergrond

Om een snelle uitvoering van de werkzaamheden te waarborgen heeft de Commissie nauwgezet toegezien op de bouw van de brug. De totale kosten van het project bedroegen 282 miljoen euro en werden gedekt door een combinatie van EU-fondsen (106 miljoen euro), nationale financiële middelen en particuliere investeringen in de vorm van subsidies en leningen. De brug is gebouwd in een gebied waar de Donau ongeveer 1 300 meter breed is. De brug is ongeveer 1,8 km lang, heeft vier rijstroken, een treinspoor en voet- en fietspaden.

Nadere informatie

Brug van het nieuwe Europa

www.danube-region.eu

Twitter: @EU_Regional @JHahnEU

Contact:

Shirin Wheeler (+32 22966565)

Annemarie Huber (+32 22993310)


Side Bar