Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 14.

Hahn biztos szerint az Új Európa híd megnyitása az európai együttműködés kifejező jelképe

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos a mai napon Bulgária és Románia, valamint a két szomszédos régió, Vidin és Calafat szempontjából történelmi jelentőségű pillanat részese lesz, amikor részt vesz a két országot összekötő híd átadásán. Hahn biztos Plevneliev bolgár köztársasági elnök, Oresarszki bolgár miniszterelnök és Ponta román miniszterelnök társaságában vesz részt az eseményen. Az új híd, amely nemrég az „Új Európa híd” nevet kapta, 106 millió eurós uniós beruházás segítségével valósult meg; a két ország közötti 630 km hosszú határon ezt megelőzően csak egyetlen híd volt. Az Unió szempontjából kiemelt stratégiai jelentősége van: alapvető összekötő elem az Észak-Európától a Baltikumon, Közép-Európán, Románián és Bulgárián át egészen Görögországig tartó útvonal kialakításában.

A híd építése csak 2007-ben kezdődött, de a tervről már tizenöt évvel korábban tárgyalások folytak. A projekt megvalósulásában jelentős szerepet játszott a Duna régióra vonatkozó uniós stratégia, és az ennek keretében létrehozott egyedülálló együttműködési módszer, amelyet Hahn biztos közbenjárása is kiegészített.

Az átadás kapcsán a biztos a következőket nyilatkozta: E híd a közösségeket összekötő és létfontosságú üzleti kapcsolatokat építő uniós regionális politika kifejező jelképe. Az Új Európa híd átadásával nemcsak a forgalom előtt nyílik meg az út, hanem egyúttal üzleti és kutatási lehetőségek széles köre is létrejön a két Duna-menti régióban és azon túl is.”

A biztos hozzátette: „Meggyőződésem, hogy Románia és Bulgária együttműködése – amelyet a Duna stratégián keresztül mi is támogattunk és amely nélkül e projekt nem jöhetett volna létre – további kapcsolatok kialakítását ösztönzi majd, és mindkét ország számára rendkívül előnyös lesz.”

Az Új Európa híd – hivatalos nevén a Calafat-Vidin híd – az elsődleges jelentőségű uniós közúti és vasúti folyosók elengedhetetlen részét képezi, és várhatóan tetemesen csökkenti az utazási időt az utasok és a teherjárművek számára Délkelet-Európa, Törökország és Közép-Európa között. A híd előnyei akkor lesznek teljes mértékben kiaknázhatóak, amikor mindkét oldalon hiánytalanul létrejönnek az összeköttetések a továbbfejlesztett vasúti és közúti hálózatokhoz. Románia és Bulgária már megkezdte e döntő fontosságú kapcsolatok kiépítését.

Előzmények

A Bizottság a gyors megvalósítás érdekében szorosan nyomon követte a hídépítés folyamatát. A projekt teljes költsége 282 millió EUR volt, amelyet támogatások és hitelek formájában uniós források (106 millió EUR értékben), nemzeti források és magánbefektetések biztosítottak. A Duna mintegy 1300 m széles azon a szakaszon, ahol a híd épült. A híd hossza 1,8 km, négy közúti sávot, egy vasúti pályát, valamint járdát és kerékpársávot tartalmaz.

További információk

New Europe Bridge

www.danube-region.eu

Twitter: @EU_Regional @JHahnEU

Kapcsolattartók :

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar