Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 14. kesäkuuta 2013

Komissaari Hahn: Uusi Eurooppa -silta on vahva osoitus eurooppalaisesta yhteistyöstä

EU:n aluepolitiikkakomissaari Johannes Hahn on tänään todistamassa historiallista hetkeä, kun Bulgarian ja Romanian välinen uusi silta, joka yhdistää Vidinin ja Calafatin alueet, vihitään käyttöön. Sillan vihkiäisissä ovat läsnä myös Bulgarian presidentti Rosen Plevneliev ja pääministeri Plamen Oresharski sekä Romanian pääministeri Victor Ponta. Vastikään nimetty Uusi Eurooppa -silta sai EU:lta investointirahoitusta 106 miljoonaa euroa. Se on vasta toinen silta maiden 630 kilometrin pituisella rajalla. Silta on EU:lle strategisesti hyvin tärkeä: se on olennainen osa reittiä, joka voisi ulottua Pohjois-Euroopasta, Baltian maista, Keski-Euroopan, Romanian ja Bulgarian, kautta Kreikkaan asti.

Siltaprojektin rakennustyöt aloitettiin vuonna 2007, mutta suunnitelmasta käytiin keskustelua jo lähes viisitoista vuotta aiemmin. Tonavan aluetta koskevan EU:n strategian, siihen kuuluvan ainutlaatuisen yhteistyömenetelmän sekä komissaari Hahnin panoksen ansiosta hanke saatiin päätökseen.

Käyttöönotettu silta on komissaari Hahnin mukaan vahva osoitus EU:n aluepolitiikan roolista eri alueiden ihmisten yhdistäjänä ja tärkeiden liike-elämän yhteyksien luojana. ”Uusi Eurooppa -silta avautuu tänään liikenteelle, ja samalla avautuu monia liiketoiminta- ja tutkimusmahdollisuuksia joen molemmin puolin ja laajemminkin”, hän sanoi ja jatkoi: ”Olen varma, että Romanian ja Bulgarian välinen yhteistyö, jota olemme osaltamme edistäneet Tonavan aluetta koskevalla strategialla ja joka on mahdollistanut tämän hankkeen, kannustaa luomaan uusia yhteyksiä ja hyödyttää molempia maita suuresti”.

Uusi Eurooppa -silta, joka virallisesti tunnetaan Calafat–Vidin-siltana, muodostaa tärkeän osan EU:n ensisijaisista maantie- ja rautatiekuljetusväylistä. Voidaan odottaa, että silta lyhentää tuntuvasti matkustusaikoja ja rahdin kuljetusaikoja Kaakkois-Euroopan, Turkin ja Keski-Euroopan välillä. Silta saavuttaa täyden kapasiteettinsa, kun se on täysimittaisesti yhdistetty uudistettuun tie- ja rataverkkoon molemmin puolin rajaa. Romania ja Bulgaria ovat jo alkaneet luoda näitä olennaisia yhteyksiä.

Tausta

Nopean toteutuksen varmistamiseksi komissio seurasi sillan rakentamista tiiviisti. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat 282 miljoonaa euroa, ja hankerahoitus koostui EU:n varoista (106 miljoonaa euroa), kansallisesta rahoituksesta sekä avustus- ja lainamuotoisista yksityisistä sijoituksista. Silta on rakennettu alueelle, jossa Tonava on noin 1 300 metriä leveä. Silta on noin 1,8 kilometriä pitkä ja siinä on neljä kaistaa, yksi rautatierata sekä jalankulku- ja pyöräilytiet.

Lisätietoja

New Europe Bridge

www.danube-region.eu

Twitter: @EU_Regional @JHahnEU

Yhteyshenkilöt:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar