Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 14 juni 2013

Commissie looft de EU-gezondheidsprijs voor journalisten voor 2013 uit

Vandaag gaan de virtuele deuren open voor alle journalisten uit Europa die mee willen doen aan de jaarlijkse EU-gezondheidsprijs voor journalisten. De winnaars van deze prijs voor uitmuntende gezondheidsjournalistiek maken kans op geldprijzen en erkenning in heel Europa. Wie wil deelnemen, moet uiterlijk 30 september 2013 zijn artikel online inzenden. De journalistiekprijs, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt, is bedoeld om topjournalistiek die bijdraagt aan de bewustmaking op het gebied van gezond leven, gezondheidszorg en patiëntenrechten te stimuleren en te belonen. Met het oog op de toetreding van Kroatië op 1 juli kunnen dit jaar 28 Europese landen meedingen naar de prijs.

Commissaris voor Gezondheid Tonio Borg zei: "Journalisten zijn heel belangrijk voor gezondheidsvoorlichting richting de Europese burger. Of het nu gaat om gezond blijven, patiëntenrechten of over de beste manier om van het zorgstelsel gebruik te maken: journalisten kunnen de burgers veel informatie meegeven. Daarom vragen wij de gezondheidsjournalisten uit Europa voor het vijfde achtereenvolgende jaar: 'Doe mee aan de EU-gezondheidsprijs voor journalisten'".

Thema's

De thema's voor de wedstrijd van dit jaar zijn: ziekte voorkomen, gezondheidszorg, zorgstelsels en patiëntenrechten. De specifieke thema's voor dit jaar zijn:

 1. grensoverschrijdende gezondheidszorg

 2. zeldzame ziekten

 3. orgaandonatie en -transplantatie

 4. arbeidskrachten in de gezondheidszorg

 5. patiëntveiligheid en ziekenhuisinfecties

 6. chronische ziekten: kanker, hart- en vaatziekten en suikerziekte

 7. griepvaccinatie en vaccinatie van kinderen

 8. verstandig gebruik van antibiotica

 9. ouder worden en dementie

 10. actief en gezond ouder worden

 11. geneesmiddelen

 12. gezondheidsbepalende factoren: tabak, alcohol en voeding en lichaamsbeweging

Prijzen

De toe te kennen prijzen zijn: 6 000 euro voor de eerste plaats, 4 000 euro voor de tweede plaats en 2 500 euro voor de derde plaats.

Selectie van de winnaars en prijsuitreiking

In elke lidstaat zal een nationale jury, bestaande uit journalisten en deskundigen op het gebied van de volksgezondheid en voorgezeten door de Europese Commissie, één nationale finalist selecteren. Uit de 28 finalisten zal een EU-jury vervolgens drie EU-winnaars kiezen. De 28 finalisten worden begin 2014 uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Brussel.

Wedstrijdreglement

 1. Om aan de wedstrijd deel te nemen, moet u de nationaliteit hebben van of wonen in een van de 28 EU-lidstaten, en minstens 18 jaar zijn.

 2. U mag maximaal twee artikelen inzenden. Teaminzendingen zijn toegestaan, mits het team uit niet meer dan vijf personen bestaat.

 3. Elk artikel moet in een van de officiële talen van de EU zijn opgesteld en oorspronkelijk tussen 1 augustus 2012 en 30 september 2013 in een publicatie of elektronisch communicatiemedium zijn verschenen.

 4. De maximumlengte van het artikel bedraagt 20 000 tekens (spaties meegerekend).

 5. Meer informatie over het wedstrijdreglement en de voorwaarden vindt u op de speciale website.

Bezoek de speciale website voor meer informatie en om een artikel in te sturen:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize

Website van commissaris Borg:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/borg/index_en.htm

Vind ons leuk op Facebook: EU-gezondheidsprijs voor journalisten

Volg ons op Twitter: @EU_Health

Contact:

Frédéric Vincent (+32 22987166)

Aikaterini Apostola (+32 22987624)


Side Bar