Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 13.

2015-től kötelező a közúti baleset esetén automatikusan működésbe lépő e-segélyhívó beépítése a járművekbe

A súlyos közúti balesetek következményeit enyhítendő, az Európai Bizottság a mai napon két javaslatot fogadott el annak érdekében, hogy 2015. októbertől a személygépkocsik képesek legyenek arra, hogy súlyos baleset esetén automatikusan hívják a sürgősségi segélyszolgálatokat. Az e-segélyhívó rendszer súlyos baleset esetén automatikusan tárcsázza a 112-es közös európai segélyhívószámot. A rendszer közli a sürgősségi segélyszolgálattal a jármű helyzetét, még akkor is, ha a vezető eszméletlen, vagy nem tud telefonálni. A becslések szerint így évente akár 2500 élet is megmenthető (MEMO/13/547 feljegyzés).

A jogszabálytervezet biztosítani fogja, hogy 2015. októbertől valamennyi új személygépjárműbe és könnyű tehergépjárműbe be legyen szerelve a 112-es hívószámon alapuló e-segélyhívó, és ki legyen építve az ahhoz szükséges infrastruktúra, hogy a segélyhívó központok megfelelően fogadni és kezelni tudják az e-segélyhívásokat, ami biztosítja az EU egészére kiterjedő e-segélyhívó szolgáltatás kompatibilitását, átjárhatóságát és folyamatosságát.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott: „A mai javaslatok mérföldkövet jelentenek az uniós közutak biztonsága szempontjából. Tavaly 28 ezren vesztették életüket, és 1,5 millióan sérültek meg az európai utakon. Baleset esetén minden perc számít a sérült áldozatok mentése szempontjából. Az e-segélyhívó technológiában nagy lehetőségek rejlenek: EU-szerte életek múlhatnak azon, hogy a sürgősségi segélyszolgálatok mennyi idő múlva tudnak beavatkozni, és ez az idő most jelentősen lerövidül.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az EU egészére kiterjedő, kölcsönösen átjárható e-segélyhívó rendszer megvalósítása jelentős előrelépés a közúti biztonság szempontjából. Az Európai Unió polgárainak megnyugvást jelent ez a reagálási időt lerövidítő, életmentő rendszer, amely segít majd megelőzni a haláleseteket és sérüléseket az európai közutakon. Ez az intelligensebb járművek és versenyképességünk szempontjából is fontos lépés.

Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes, a digitális menetrendért felelős biztos szerint: „Az EU egészére kiterjedő e-segélyhívó nagy előrelépést jelent a közúti közlekedés biztonsága terén. Ha sürgősségi támogatásra van szükség, sokkal jobb hálózathoz kapcsolódni, mint egyedül lenni: és ezt teszi lehetővé az ikt.”

Az e-segélyhívó előnyei

Az e-segélyhívó rendszeren keresztül kapott adatok révén a sürgősségi segélyszolgálatok gyorsabban nyújthatnak segítséget a járművezetőknek és az utasoknak, ez pedig elősegíti a gyors életmentést és a sérültek mihamarabbi kezelését. A becslések szerint az e-segélyhívó városi területeken 40 %-kal, vidéki területeken pedig akár 50 %-kal is lerövidítheti a sürgősségi segélyszolgálatok válaszidejét, és évente mintegy 2500 ember életét mentheti meg.

A közúti közlekedés biztonsága szempontjából érvényesülő előnyök mellett az e-segélyhívó rendszer a közlekedési balesetek nyomán kialakuló torlódásokat is nagyban enyhíteni fogja, és a még nem biztosított baleseti helyszíneken bekövetkező másodlagos balesetek számát is csökkenti majd. Az e-segélyhívó rendszer az ipar számára is előnyös, hiszen számos vállalat foglalkozik a rendszer különféle vonatkozásaival, többek között a fedélzeti rendszerekhez, a vezeték nélküli adatátvitelhez, illetve a közbiztonsági válaszpontok rendszereihez felhasznált technológiákkal, alkatrészekkel és szolgáltatásokkal. Várható továbbá, hogy az e-segélyhívó rendszer fedélzeti berendezését további, többletértéket képviselő szolgáltatásokhoz (például a lopott autók nyomon követéséhez) is fel lehet majd használni.

Az e-segélyhívó működése

Az e-segélyhívó automatikusan aktiválódik, amint a járműbe épített érzékelők súlyos balesetet észlelnek. Aktiválódás után a rendszer tárcsázza a 112-es európai segélyhívó számot, telefonos kapcsolatot létesít a megfelelő segélyhívó központtal, és elküldi a baleset adatait a mentőszolgálatoknak, beleértve a baleset időpontját és a balesetet szenvedett jármű pontos helyét a menetiránnyal együtt (ez különösen autópályák és alagutak esetében fontos). Az e-segélyhívó manuálisan is működésbe hozható például egy súlyos baleset szemtanúja által egy, a járműben található gomb megnyomásával.

Kötelező e-segélyhívó rendszer megteremtésére irányuló jogalkotási javaslatok

A Bizottság a következő két jogszabályra tesz javaslatot, amelyek segítik a rendszer kialakítását és bevezetését:

  • Rendelet a fedélzeti e-segélyhívó rendszer kiépítésével összefüggő típus-jóváhagyási követelményekről (és a kapcsolódó 2007/46/EK irányelv módosításáról), amely a járműveket teszi alkalmassá az e-segélyhívó rendszerre, valamint

  • Határozat az EU egészére kiterjedő, kölcsönösen átjárható e-segélyhívó szolgáltatás kiépítéséről, amely az infrastruktúrát teszi alkalmassá az e-segélyhívó szolgáltatásra.

Ezek a javaslatok a Bizottságnak az e-segélyhívó rendszer kötelezővé tételére irányuló háromfázisú kezdeményezését egészítik ki (lásd: IP/11/1010 és 305/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelet). A Bizottság már korábban felszólította a tagállamokat arra, hogy 2009-ig önkéntes alapon Európa-szerte vezessék be az e-segélyhívót (IP/09/1245), de a végrehajtás csak nehézkesen haladt.

A következő lépések

Amennyiben a Tanács és a Parlament jóváhagyja a mai javaslatokat, a Bizottság célja, hogy 2015-re teljesen működőképes legyen az e-segélyhívó rendszer az egész Európai Unióban (továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban is).

Javaslat – Rendelet a fedélzeti e-segélyhívó rendszer kiépítésével összefüggő típus-jóváhagyási követelményekről

Javaslat – Határozat az EU egészére kiterjedő, kölcsönösen átjárható e-segélyhívó szolgáltatás kiépítéséről

További információk az e-segélyhívó rendszerről

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar