Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2013

eCall: το σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης για οδικά ατυχήματα καθίσταται υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα από το 2015

Με σκοπό να συμβάλει στην άμβλυνση των συνεπειών από σοβαρά οδικά ατυχήματα στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι από τον Οκτώβριο του 2015 τα αυτοκίνητα θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης. Το σύστημα eCall θα καλεί αυτόματα τον αριθμό 112, τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Θα πληροφορεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τη θέση του οχήματος, ακόμα και αν ο οδηγός έχει χάσει τις αισθήσεις του ή δεν είναι σε θέση να τηλεφωνήσει. Εκτιμάται ότι μπορεί να σώσει ετησίως έως και 2.500 ανθρώπινες ζωές (MEMO/13/547).

Με τις νομοθετικές προτάσεις εξασφαλίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2015 όλα τα νέα μοντέλα επιβατικών αυτοικινήτων και ελαφρών οχημάτων εμπορικής χρήσης θα εξοπλίζονται με το σύστημα eCall 112 και ότι θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή για την κατάλληλη λήψη και επεξεργασία των κλήσεων έκτακτης ανάγκης σε κέντρα που θα απαντούν σε αυτές. Στις προτάσεις αυτές έχει ληφθεί μέριμνα για τη συμβατότητα, τη διαλειτουργικότητα και τη συνέχεια της πανενωσιακής υπηρεσίας eCall.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Sim Kallas, αρμόδιος για τις μεταφορές, δήλωσε: «Οι σημερινές προτάσεις αποτελούν ορόσημο στον αγώνα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην ΕΕ. Πέρυσι στο οδικό δίκτυο της ΕΕ έχασαν τη ζωή τους 28.000 συνάνθρωποί μας και τραυματίστηκαν 1,5 εκατομμύρια άλλοι. Σε περίπτωση ατυχήματος το κάθε λεπτό μετράει για τη διάσωση των τραυματιών. Το τεράστιο δυναμικό της τεχνολογίας eCall μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει δραστικά τον χρόνο επέμβασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Antonio Tajani, επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού πανενωσιακού συστήματος κλήσεων έκτακτης ανάγκης eCall αποτελεί μείζονα πρόοδο για την οδική ασφάλεια. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να είναι σίγουροι ότι το σύστημα αυτό, που επιτρέπει την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου σώζοντας έτσι ανθρώπινες ζωές, θα συμβάλει στην πρόληψη της απώλειας ζωών και των τραυματισμών στους δρόμους μας. Αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα ώστε να κάνουμε τα οχήματά μας πιο έξυπνα και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.»

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Neelie Kroes, αρμόδια για την ψηφιακή ατζέντα, δήλωσε: «Το πανενωσιακό σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης eCall αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου στην οδική ασφάλεια. Όταν κάποιος χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, είναι πολύ καλύτερο να διαθέτει σύνδεση με τους γύρω του παρά να είναι μόνος του. Αυτή είναι η αξία των ΤΠΕ (τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών).

Οφέλη της υπηρεσίας eCall

Τα δεδομένα που λαμβάνονται μέσω της υπηρεσίας eCall θα επιτρέπουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να παρέχουν γρηγορότερα βοήθεια στους οδηγούς και τους επιβάτες των οχημάτων, σώζοντας έτσι ζωές και περιθάλποντας ταχύτερα τους τραυματίες. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις το σύστημα eCall μπορεί να μειώσει κατά 40% τον χρόνο επέμβασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στις αστικές ζώνες και κατά 50% στην ύπαιθρο, και να σώσει έως και 2.500 ζωές τον χρόνο.

Πέραν από τα άμεσα οφέλη που προσπορίζει σε θέματα οδικής ασφάλειας, η υπηρεσία eCall θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω οδικών ατυχημάτων και στον περιορισμό των δευτερογενών ατυχημάτων λόγω της πλημμελούς ασφάλειας στα σημεία ατυχημάτων. Η εγκαθίδρυση του συστήματος αυτού αναμένεται επίσης να ωφελήσει τις πολυάριθμες επιχειρήσεις που παρέχουν τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, τα εξαρτήματα και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στις διάφορες πτυχές της υπηρεσίας eCall, όπως είναι τα συστήματα επί του οχήματος, τα συστήματα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων και τα τηλεφωνικά κέντρα δημόσιας ασφάλειας. Επιπλέον, αναμένεται ότι ο εξοπλισμός επί του οχήματος που εισάγεται με το σύστημα eCall μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως είναι ο εντοπισμός κλεμμένων αυτοκινήτων).

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία eCall;

Η υπηρεσία eCall ενεργοποιείται αυτόματα, μόλις οι αισθητήρες εντός του οχήματος διαπιστώσουν σοβαρή πρόσκρουση του οχήματος. Με την ενεργοποίησή του το σύστημα καλεί τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, δημιουργεί τηλεφωνική σύνδεση με το κατάλληλο τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης και αποστέλλει λεπτομέρειες του ατυχήματος στις υπηρεσίες διάσωσης, όπως είναι ο χρόνος του ατυχήματος, η ακριβής θέση του οχήματος που συγκρούστηκε και η κατεύθυνση της πορείας του (ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για αυτοκινητόδρομους και σήραγγες). Την κλήση έκτακτης ανάγκης δύνανται επίσης να ενεργοποιήσουν και χειροκίνητα οι χρήστες με ένα κουμπί στο εσωτερικό του οχήματος, για παράδειγμα σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή τους ένα σοβαρό ατύχημα.

Νομοθετικές προτάσεις για τη δημιουργία του υποχρεωτικού συστήματος eCall

Η Επιτροπή προτείνει δύο νομοθετικές πράξεις που θα συμβάλουν στη δημιουργία και την εφαρμογή του συστήματος:

  • έναν κανονισμό σχετικά με τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για την ανάπτυξη του συστήματος eCall (και για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας 2007/46/EΚ) – με τον οποίο εξασφαλίζεται η καταλληλότητα των οχημάτων για την υπηρεσία eCall; και

  • μια απόφαση για την ανάπτυξη διαλειτουργικού συστήματος eCall σε όλη την ΕΕ – με την οποία εξασφαλίζεται η καταλληλότητα των δημόσιων υποδομών για την υπηρεσία eCall.

Οι προτάσεις αυτές συμπληρώνουν τα τρία στάδια της νομοθετικής πορείας της Επιτροπής ώστε η υπηρεσία eCall να καταστεί υποχρεωτική σε όλη την ΕΕ (βλ. IP/11/1010 και κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό αριθ. 305/2013). Σε προγενέστερο στάδιο η Επιτροπή είχε απευθύνει έκκληση ώστε η υπηρεσία eCall να εφαρμοστεί εθελοντικά στην Ευρώπη έως το 2009 (IP/09/1245), αλλά η υιοθέτησή της ήταν υπερβολικά αργή.

Επόμενα βήματα

Μόλις οι σημερινές προτάσεις εγκριθούν από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή έχει ως στόχο την πλήρη λειτουργία της υπηρεσίας eCall σε όλη την επικράτεια της ΕΕ (καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία) έως το 2015.

Πρόταση κανονισμού σχετικά με τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για την ανάπτυξη του συστήματος eCall

Πρόταση απόφασης για την ανάπτυξη διαλειτουργικού συστήματος eCall σε όλη την ΕΕ

Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία eCall

Aρμόδιοι επικοινωνίας:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar