Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. január 25.

Davosban a Bizottság cselekvésre hívja fel az információtechnológiai ágazatot és a távközlési vállalatokat a digitális jártasságok és munkahelyek problémájának megoldására

Európában jelenleg mintegy 700 000 IKT-munkahely áll betöltetlenül, miközben a kontinens versenyképessége csökken. A digitális munkahelyek száma nő (a válság idején is évente 3%-kal nőtt), míg az új IKT-diplomások és az IKT területén szakképesítéssel rendelkező munkavállalók száma egyre csökken. A fiataloknak nem szavakra, hanem tettekre van szükségük, és az Európában működő vállalatoknak hozzá kell jutniuk a megfelelő munkaerőhöz, különben máshova fogják áthelyezni a tevékenységüket.

A Bizottság ma cselekvésre hívja fel a vállalatokat, a kormányzatokat, az oktatási intézményeket, a szociális partnereket, a foglalkoztatási szolgáltatókat és a civil társadalmat, és arra kéri őket, hogy csatlakozzanak az említett tendencia megfordítására irányuló nagyszabású kezdeményezéshez. Az európai fiatalokat fel kell vértezni azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a digitális területen pályát válasszanak vagy vállalkozóként munkahelyet teremtsenek.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „A digitális jártasságok hiánya fokozódik, miközben egyre több a munkanélküli. A szakadék áthidalásához a kormányzatok és a vállalatok közös fellépésére van szükség. Az IKT-ágazat alkotja az új európai gazdaság gerincét, és együtt megakadályozhatjuk egy generáció elkallódását és Európa versenyképességének hanyatlását. Ezért a vállalatok részéről konkrét felajánlásokat várok, és a találkozó minden résztvevőjétől is ugyanezt fogom kérni. A Bizottság el fogja végezni a rá eső feladatokat, de egyedül nem képes megoldani ezt a kihívást – a vállalatoknak, a szociális partnereknek, valamint az oktatási intézményeknek mind nemzeti, mind regionális szinten támogatniuk kell a Bizottság erőfeszítéseit.”

A Bizottság összegyűjti az új munkahelyekre, gyakornoki programokra, képzési helyekre, induló finanszírozásra, az ingyenes online egyetemi képzésekre és más területekre vonatkozó vállalásokat. A cselekvés iránt elkötelezettek élvonalában olyan vállalatok vannak, mint a Nokia, a Telefónica, az SAP, a Cisco, a HP, az Alcatel-Lucent, a Randstad, az ENI, a Telenor csoport, az ARM, valamint az informatikai igazgatók közössége, a CEPIS (az informatikai szakemberek egyesületeinek európai tanácsa) és a Digital Europe. A Bizottság a március 4–5-én tartandó nagyszabású konferencián ezeket a partnerektől kapott vállalásokat felhasználva útjára indítja a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíciót. A konferencia nyitva áll mindenki előtt, aki tevőleg szeretné támogatni ezt a közérdekű célt.

A következő területeken várjuk a résztvevők felajánlásait és aktív közreműködését: ágazati szervezésű képzések, a munkaerő mobilitásának támogatása, a képesítések tanúsítása, az iskolai és egyetemi tantervek fejlesztése, az ismertség növelése, valamint kedvező környezet kialakítása az induló vállalkozások számára.

Konkrét cselekvési területként lehetne kezelni a képzési utalványok kérdését. Németországban és Spanyolországban sikeresnek bizonyult az utalványalapú képzési modell: a 20 000 résztvevő 60–70%-a számára biztosított munkahelyet. Törekednünk kell rá, hogy ez a modell európai szinten is megvalósuljon.

A koalíció másik fontos eleme lesz a mobilitás támogatása. A támogatás előreláthatólag a következőkre fog kiterjedni: az angol nyelv elsajátítása, a mobilitás elősegítése a munkanélküliek számára, valamint a képesítések egységes tanúsítása az Unió 23 hivatalos nyelven elérhető, megújult e-kompetencia-keret segítségével.

Az induló internetes vállalkozások munkahelyteremtő potenciálját felismerve a Bizottság emellett „Startup Europe” néven egységes platformot kíván létrehozni, amely összegyűjti az induló és bővülni kívánó internetes vállalkozásokat támogató eszközöket és programokat.

További információk

Kulcsszó: #digitalskills

A digitális menetrend weboldala

Neelie Kroes' weboldala

Kövesse Neelie Kroes biztos bejegyzéseit a Twitteren!

Kapcsolattartók:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar