Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 25. tammikuuta 2013

Komissio – IT-ala ja teleyhtiöt tukenaan – peräänkuuluttaa Davosissa digitaalisen osaamisen ja alan työpaikkojen välisen kuilun kuromista umpeen

Euroopalla on vastassaan jopa 700 000 täyttämätöntä tieto- ja viestintätekniikan työpaikkaa sekä alan kilpailukyvyn rapistuminen. Digitaalialan työpaikkojen määrä on kasvussa – kriisin aikana 3 prosentin vuosivauhdilla – mutta vastavalmistuneiden sekä muiden tieto- ja viestintätekniikan alan osaajien määrä kutistuu. Nuoriso kaipaa tekoja, ei sanoja, ja Euroopassa toimivat yritykset tarvitsevat oikeanlaista väkeä, etteivät ne siirrä toimintaansa muualle.

Nyt komissio kutsuu yritykset, hallitukset, oppilaitokset, työmarkkinaosapuolet, työnvälityspalvelujen tarjoajat ja koko kansalaisyhteiskunnan talkoisiin kehityskulun kääntämiseksi. Nuorilla eurooppalaisilla tulisi olla valmiudet digitaalialan töihin tai työpaikkojen luomiseen yrittäjinä.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes toteaa pulan digitaalialan osaajista kasvavan samalla kun työttömien jonot pitenevät. Hallitusten ja yritysten olisi hänen mukaansa toimittava yhdessä tuon kuilun kuromiseksi umpeen. ”Tieto- ja viestintätekniikan ala on Euroopan talouden uusi tukipylväs, ja yhdessä voimme välttyä väliinputoajien sukupolvelta sekä ehkäistä Euroopan kilpailukyvyn murenemisen. Sen vuoksi odotan yrityksiltä aitoa sitoutumista asiaan ja samaa pyydän kaikilta muiltakin. Komissio tekee kyllä osansa, mutta se yksin ei riitä – yritysten, työmarkkinaosapuolten ja koulutusvaikuttajien on niin kansallisella kuin alueellisellakin tasolla käytävä samaan rintamaan.”

Komissio vastaanottaa sitoumuksia uusista työpaikoista, työharjoitteluista, koulutuspaikoista, starttirahoista, yliopistojen ilmaisista verkkokursseista ja niin edelleen. Yritykset kuten Nokia, Telefónica, SAP, Cisco, HP, Alcatel-Lucent, Randstad, ENI, Telenor Group ja ARM, samoin kuin IT-alan johtohenkilöt, eurooppalaisten tietotekniikkaliittojen yhteistyöjärjestö CEPIS ja Digital Europe, ovat ensimmäisten joukossa lupautuneet toimimaan. 4.–5. maaliskuuta järjestettävässä laajassa konferenssissa komissio kokoaa yhteistyökumppaneiden sitoumukset yhteen muodostaakseen suuren koalition digitaalitaitojen ja työllisyyden edistämiseksi. Konferenssi on avoin kaikille, jotka haluavat aktiivisesti tukea yhteistä pyrkimystä.

Toivomme aktiivista yhteistyötä esimerkiksi alan itsensä vetämässä koulutuksessa, työvoiman liikkuvuuden edistämisessä, pätevyyksien varmentamisessa, koulujen ja yliopistojen opintosuunnitelmien parantamisessa, tiedottamisessa ja kannustavan ilmapiirin luomisessa uusille yrittäjille.

Eräs konkreettinen toiminnan osa-alue voisi olla koulutussetelien käyttöönotto. Saksalaisten ja espanjalaisten seteleihin perustuvien koulutusmallien avulla on onnistuttu työllistämään 60–70 prosenttia 20 000 osallistujasta, ja meidän pitäisi pyrkiä käyttämään samaa ajatusta ja laajentamaan se eurooppalaiseen mittakaavaan sopivaksi.

Toinen koalition toiminnan avainalue olisi liikkuvuuden edistäminen esimerkiksi tukemalla englannin opiskelua, helpottamalla työttömien liikkuvuutta ja soveltamalla yhteisiä standardeja pätevyyden varmentamiseen käyttämällä uudistettua, kaikilla 23 virallisella EU-kielellä käytettävää eCompetence-järjestelmää.

Koska komissio on havainnut uusien verkkoyritysten kyvyn tuottaa työpaikkoja, se käynnistää myös Startup Europe ‑hankkeen, joka tarjoaa työkaluja ja ohjelmia uuden eurooppalaisen verkkoyrityksen luomisen ja kasvattamisen tueksi.

Lisätietoja

Twitter-avainsana: #digitalskills

Digitaalistrategian verkkosivut

Neelie Kroesin verkkosivusto

Neelie Kroes Twitterissä

Contacts :

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar