Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2013

Η Επίτροπος Βασιλείου επισκέπτεται την Ελλάδα (12-17 Ιουνίου)

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, θα είναι στην Ελλάδα από τις 12-17 Ιουνίου για να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου και εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα προγράμματα και τις πολιτικές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά, μέλη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν είναι η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης και τις πιθανές επιπτώσεις της στην πολιτιστική πολυμορφία και πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης. Ο κύριος στόχος της επίσκεψης της Επιτρόπου θα είναι η τελετή για να τιμήσει τους νικητές 2013 του Error! Hyperlink reference not valid. (βλ. IP/13/279 και το ιστορικό). Η Επίτροπος θα απονείμει τα βραβεία με τον Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης αστέρα της όπερας και Προέδρου του φορέα πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra.

Η επίσκεψη της Επιτρόπου στην Ελλάδα αρχίζει την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στο συνέδριο με θέμα την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων μέσω μάθησης και μαθητείας στο πλαίσιο της εργασίας. Η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτώνται από τους νέους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχει εντοπιστεί ως μία από τις αιτίες της υψηλής ανεργίας των νέων, η οποία ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό άνω του 60 % στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, η επίτροπος θα είναι στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και με τον υφυπουργό του, τον κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου. Η επίτροπος θα τους ενημερώσει σχετικά με την τελευταία κατάσταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus για όλους http://ec.europa.eu/education/erasmus-for-all/, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της μελλοντικής ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (1η Ιανουαρίου έως 30ή Ιουνίου 2014) στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου της. Η επίτροπος θα συναντήσει επίσης τον κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα, αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, για να συζητήσουν την πρόοδο σχετικά με το πρόγραμμα «Ευρώπη της δημιουργίας» http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα.

Αργότερα την ίδια ημέρα (20:00), η επίτροπος θα συμμετάσχει σε τελετή αποκάλυψης αναμνηστικής πινακίδας στο αναστηλωμένο κτίριο Αβέρωφ, έδρα της σχολής αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το κτίριο κέρδισε βραβείο Grand Prix το 2012 στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/βραβεία Europa Nostra. Μετά την εκδήλωση αυτή θα ακολουθήσει δημόσια ομιλία από τον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα, καθηγητή Andreas Bruno με τίτλο «Η διατήρηση της μνήμης — γιατί και για ποιον να διατηρηθεί;»

Το Σάββατο 15 Ιουνίου (20:00), η επίτροπος κ. Βασιλείου και ο Plácido Domingo θα αναγνώσουν αποσπάσματα από κλασικά ελληνικά έργα στην Πνύκα, τον αρχαίο τόπο στον οποίο συνεκαλείτο η συνέλευση του λαού (Εκκλησία του Δήμου) στην Αθήνα, η οποία θεωρείται ως το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Επίσης, θα επισκεφθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο, νικητή του διαγωνισμού του 2010 για την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η επίτροπος θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Ιστορικό

Τελετή απονομής των βραβείων

Η τελετή για τη βράβευση των νικητών του 2013 European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 16 Ιουνίου (21:00) στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, παρουσία του προέδρου της Ελλάδας κ. Κάρολου Παπούλια, της επιτρόπου κα Βασιλείου και του κ. Plácido Domingo. Οι νικητές των επτά «Grand Prix» και του βραβείου επιλογής του κοινού θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά στην τελετή. Στη θεαματική εκδήλωση θα δώσουν παραστάσεις κορυφαίοι έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Μάριος Φραγκούλης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ο κ. Plácido Domingo κάλεσε επίσης τον 15χρονο κύπριο βαρύτονο Γιώργο Ιωάννου, αναδυόμενο αστέρα, να ερμηνεύσει για πρώτη φορά το τραγούδι «Μια θάλασσα», που βασίζεται στην παραδοσιακή μουσική της νήσου.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου και ο κ. Plácido Domingo θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου (11:00) πριν από την απονομή βραβείων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά συμπίπτει με το 50ό Επετειακό Συνέδριο της Europa Nostra στην Αθήνα, στην οποία θα παρευρεθούν 300 εμπειρογνώμονες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Europa Nostra "http://www.europanostra.org" είναι μια ΜΚΟ πανευρωπαϊκής εμβέλειας που δραστηριοποιείται ως φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες. Υποστηρίζεται επίσης από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από πάνω από 1.500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυό της επαγγελματιών και εθελοντών εργάζεται με προσήλωση στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.

Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/βραβεία Europa Nostra European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ, το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ στη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007, καθώς και ποσό ύψους 4,4 εκατ. ευρώ συνολικά στην Ελλάδα για την υποστήριξη περισσότερων από 40 έργων. Υποστήριξη παρέχουν επίσης και άλλα προγράμματα της ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό κατά την περίοδο 2007-2013 και 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει μια ξεχωριστή - και συχνά υποτιμημένη - συμβολή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των πολιτιστικών και των δημιουργικών τομέων, οι οποίοι παρέχουν θέσεις εργασίας σε 8 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και συμβάλλουν με ποσοστό έως και 4,5% στο ΑΕγχΠ της Ευρώπης. Οι δαπάνες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κοστολογούνται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι το 40% του παγκόσμιου διεθνούς τουρισμού έχει πολιτιστική διάσταση. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης κύριο πόρο για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Περισσότερες πληροφορίες:

Europa Nostra website

Ευρώπη Επιτροπή: Πολιτισμός

Δικτυακός τόπος της Ανδρούλας Βασιλείου και Twitter: @VassiliouEU

Υπεύθυνοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar