Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Párizs, 2013. június 10.

Kutatás: Új partnerség a szegénységgel összefüggő betegségekkel szembeni küzdelemhez

Az Európai Unió, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány ma elkötelezte magát amellett, hogy közösen szállnak harcba a HIV/AIDS, a tuberkulózis, a malária és a szegénységgel összefüggő más betegségekkel szemben, melyek együttesen világszerte több mint egymilliárd embert sújtanak. A megállapodás, melyet Bill Gates, az alapítvány társelnöke, valamint Máire Geoghegan-Quinn kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos ma írt alá Párizsban, a kutatás számára e területen új stratégiai partnerséget teremt. Az alapítvány és az Európai Bizottság 2007 és 2011 között mintegy 2,4 milliárd euróval (3,1 milliárd USD) járult hozzá a szegénységgel összefüggő fertőző betegségekre vonatkozó kutatáshoz és fejlesztéshez. Ennek kapcsán több mint 20 új, illetve továbbfejlesztett termék fejlesztését támogatta.

A partnerség keretében a felek beruházásokat eszközölnek életmentő beavatkozások kutatásába és fejlesztésébe, hogy javítsák a fejlődő országokban élők egészségi állapotát és életminőségét. Amellett, hogy a két szervezet összefogása felgyorsítja bizonyos rendkívül fontos gyógyszerek, vakcinák és diagnosztikai eljárások fejlesztését, az EU és az alapítvány olyan megfizethető és fenntartható módozatok kialakítására is törekszik, amelyek biztosítják, hogy e termékek a lehető leggyorsabban a rászorulókhoz jussanak.

Máire Geoghegan-Quinn biztos a következőket nyilatkozta: „Célunk, hogy az új partnerséggel évente legalább egy új és jobb egészségügyi termék fejlesztését biztosítsuk. Ez hatalmas segítséget jelentene a szegénységgel összefüggő betegségektől sújtott milliók számára.”

Bill Gates a következőket tette hozzá: „Az összefogás segítségével, megfelelő erőforrásokkal és a kellő politikai akarattal milliók életét tehetjük jobbá még az évtized vége előtt. Az alapítvány maradéktalanul elkötelezett amellett, hogy támogatást nyújtson az életmentő készítmények fejlesztésére irányuló erőfeszítéseknek. Az eredmények közelebb visznek majd egyes világméretű problémák megoldásához. A Bizottsággal és más finanszírozókkal kötött partnerségek elengedhetetlenek ahhoz, hogy közös vállalásunk sikeres legyen.”

Az alapítvány és az Európai Bizottság a 2014-ben megrendezésre kerülő innovációs konferencián közös innovációs díjat kívánnak alapítani, amellyel világszintű egészségügyi problémák megoldását célzó innovatív eljárásokat kívánnak elismerni és kitüntetni.

A Bizottság és az alapítvány közösen nyújtanak finanszírozást a HIV, a tuberkulózis, a malária és egyes – viszonylag kevés figyelmet kapó – fertőző betegségek, mint például a hasmenéses betegségek, a buruli fekély, a trachoma, a limfatikus filariázis és az álomkór kezelésére és megelőzésére szolgáló új eszközök klinikai fejlesztéséhez. A munka jelentős hányada az európai és fejlődő országok klinikai vizsgálatok területén létrejött partnersége (EDCTP) keretében valósul meg. Az EDCTP az Európai Unió kiemelt kezdeményezése, amelyben jelenleg 16 európai és 30 szubszaharai-afrikai partnerország vesz részt.

Háttér

Az EDCTP hamarosan működésének második szakaszába lép. Ez azt jelenti, hogy a klinikai vizsgálatok több szakaszára, valamint több betegségterületre fog vonatkozni. Az EDCTP feladata, hogy a betegségektől különösen sújtott országokban a termékfejlesztés és kapacitásépítés jelentős támogatójává váljon. Az Európai Bizottság az európai partnerországoktól érkező hozzájárulások kiegészítéseként az uniós költségvetésből akár 1 milliárd euró összeget elérő finanszírozást javasolt. A partnerség kulcsfontosságú szerephez juthat az utolsó szakaszban lévő klinikai vizsgálatok finanszírozása terén, hozzájárulva az áttörést jelentő gyógyszerek és vakcinák biztonságosságának és hatékonyságának bizonyításához. Egy új egészségügyi beavatkozásra vonatkozó klinikai vizsgálat utolsó szakasza akár 15 évig is elhúzódhat, a jellemző költségek pedig új gyógyszerek vagy vakcinák esetében elérik az 500-800 millió eurót.

A világ számos, szegénységtől sújtott területén továbbra sem hozzáférhetők a biztonságos, hatásos és megfizethető gyógyszerek, a betegségek gazdasági-társadalmi költségei pedig jelentősen korlátozzák a fejlődési potenciált, különösen a szubszaharai-afrikai országokban.

A két fél jelenleg az ígéretes termékekben és új tudományos megközelítésekben rejlő beruházási potenciál feltárásával foglalkozik. E lehetőségeket hatékony beruházási stratégiákkal és rugalmas finanszírozási mechanizmusokkal ötvözik majd. Az egyik kiemelt terület a tuberkulózis lesz. E betegség leküzdéséhez és a gyógykezelésnek ellenálló tuberkulózistörzsek elleni fellépéshez új gyógyszerek, vakcinák és tudományos megközelítések szükségesek.

A szegénységgel összefüggő betegségek rendkívül kedvezőtlen hatást gyakorolnak számos ország társadalmára és gazdasági növekedésére, valamint a lakosság egészségi állapotára. E betegségek a legszegényebbeket és a társadalom peremére szorult embereket érintik leginkább. Több mint egymilliárd ember – közülük 400 millió gyermek – szenved a három legsúlyosabb ilyen betegség (HIV/AIDS, malária és tuberkulózis) legalább egyikében vagy olyan kevés figyelmet kapó fertőző betegségben, mint a buruli fekély, a trachoma, a limfatikus filariázis vagy az álomkór. A becslések szerint egyedül a HIV/AIDS évente 2 millió ember halálát okozza, míg a malária és a tuberkulózis minden évben együttesen 2,2 millió áldozatot szed.

A szegénységgel összefüggő legsúlyosabb betegségek elleni küzdelem egyre inkább világméretű egészségügyi problémává válik. A növekvő globális mobilitás – ideértve a turizmust és a migrációt – következtében a világ bármelyik országában felütheti a fejét egy új fertőző betegség, vagy térhet vissza egy korábban már leküzdött kór. A globális felmelegedés és a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia pedig világszerte további változásokat hoz e betegségek előfordulásában és elterjedésében.

Linkek

Az egyetértési megállapodásra mutató link:

http://ec.europa.eu/research/press/2013/pdf/Gates_Foundation_MoU.pdf

Az európai és fejlődő országok klinikai vizsgálatok területén létrejött partnersége (EDCTP): http://www.edctp.org/

http://www.gatesfoundation.org/What-We-Do

Európai Bizottság – az egészségügy terén folyó kutatások:

http://ec.europa.eu/research/health/index_en.html

Kapcsolattartók :

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

media@gatesfoundation.org (+1 206 709-3400)


Side Bar