Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Παρίσι, 10 Ιουνίου 2013

Έρευνα: Νέα σύμπραξη για την καταπολέμηση ασθενειών που συνδέονται με τη φτώχεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της φυματίωσης, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που συνδέονται με τη φτώχεια και οι οποίες προσβάλλουν, συνολικά, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στο Παρίσι σήμερα από τον συμπρόεδρο του Ιδρύματος Bill Gates και από την Επίτροπο κα Máire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, εγκαινιάζει μια νέα στρατηγική συνεργασία για την έρευνα στον τομέα αυτό. Μεταξύ 2007 και 2011, το εν λόγω ίδρυμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισέφεραν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,1 δισεκατ. δολάρια ΗΠΑ) στην έρευνα και στην ανάπτυξη, εστιάζοντας στις λοιμώδεις νόσους που συνδέονται με τη φτώχεια και στηρίζοντας την ανάπτυξη περισσοτέρων από 20 νέων και βελτιωμένων προϊόντων.

Η συνεργασία αυτή θα επενδύσει στην έρευνα και στην ανάπτυξη παρεμβάσεων που σώζουν ζωές ώστε να βελτιωθούν η υγιεινή και οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτός από την επίσπευση της ανάπτυξης των απαραίτητων φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών μεθόδων, οι δύο οργανισμοί θα επιδιώξουν επίσης τη βελτίωση οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τρόπων ταχείας προώθησης των προϊόντων αυτών στα άτομα που τα χρειάζονται περισσότερο.

Η Επίτροπος κα Geoghegan-Quinn δήλωσε τα εξής: «Στόχος μας σε αυτή τη νέα σύμπραξη είναι να συνεργαστούμε, ώστε κάθε χρόνο να αναπτύσσουμε τουλάχιστον ένα νέο και καλύτερο προϊόν για την προστασία της υγείας . Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο βήμα προόδου για τα εκατομμύρια των ατόμων που προσβάλλονται από ασθένειες οι οποίες συνδέονται με τη φτώχεια.»

«Με επαρκείς πόρους και πολιτική δέσμευση, μπορούμε, από κοινού, να βελτιώσουμε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας», δήλωσε ο κ. Gates. «Το ίδρυμα έχει δεσμευτεί απόλυτα στη στήριξη των προσπαθειών για την ανάπτυξη προϊόντων που σώζουν ζωές ώστε να συμβάλει στην επίλυση ορισμένων από τα δυσκολότερα προβλήματα παγκοσμίως . Η συνεργασία με την Επιτροπή και με άλλους χρηματοδότες είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της κοινής μας αποστολής».

Το ίδρυμα και η ΕΚ προτίθενται να αθλοθετήσουν κοινό βραβείο καινοτομίας στη Συνέλευση Καινοτομίας του 2014, για την αναγνώριση και την επιβράβευση καινοτομιών με τις οποίες αντιμετωπίζονται προβληματικές πτυχές σε υφιστάμενες προσεγγίσεις στην παγκόσμια υγεία.

Τόσο η Επιτροπή όσο και το ίδρυμα θα χρηματοδοτήσουν από κοινού την κλινική ανάπτυξη νέων μέσων για θεραπεία και πρόληψη του HIV, της φυματίωσης, της ελονοσίας και άλλων παραμελημένων μεταδοτικών ασθενειών, όπως τα διαρροϊκά νοσήματα, το έλκος Buruli, το τράχωμα, η λεμφική φιλαρίαση και η νόσος του ύπνου. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα διεξαχθεί μέσω της Σύμπραξης ευρωπαϊκών και αναπτυσσομένων χωρών για τις κλινικές δοκιμές (EDCTP)· πρόκειται για εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετέχουν σήμερα, ως χώρες εταίροι, 16 ευρωπαϊκές χώρες και 30 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ιστορικό

Η EDCTP σύντομα θα εισέλθει στο δεύτερο στάδιό της, για να καλύψει περισσότερα στάδια κλινικών δοκιμών και περισσότερους τομείς ασθενειών. Η EDCTP είναι έτοιμη να αποτελέσει μείζον στήριγμα για την ανάπτυξη προϊόντων και ικανοτήτων σε χώρες όπου ενδημούν οι νόσοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χρηματοδότηση έως 1 δισεκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνεισφορές των ευρωπαϊκών χωρών εταίρων. Η εν λόγω σύμπραξη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση καταλυτικού χαρακτήρα για κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου με στόχο να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα πρωτοποριακών φαρμάκων και εμβολίων. Μια συνηθισμένη δοκιμή τελικού σταδίου στο πλαίσιο ενός νέου εγχειρήματος μπορεί να διαρκέσει έως μια 15ετία, με κόστος ανάπτυξης από 500 έως 800 εκατομμύρια ευρώ ανά νέο υποψήφιο φάρμακο ή εμβόλιο.

Ωστόσο, για πολλές ασθένειες που συνδέονται με τη φτώχεια, εξακολουθούν να μην υπάρχουν ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά από οικονομική άποψη φάρμακα, ενώ το κοινωνικοοικονομικό κόστος των ασθενειών αυτών περιορίζει το δυναμικό για ανάπτυξη, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική.

Αμφότερα τα μέρη εντοπίζουν, επί του παρόντος, ευκαιρίες για επενδύσεις σε ελπιδοφόρα προϊόντα και σε νέες επιστημονικές μεθόδους, σε συνδυασμό με τη χρήση αποδοτικών επενδυτικών στρατηγικών και ευέλικτων μηχανισμών χρηματοδότησης. Ένα βασικό πεδίο στόχος θα είναι η φυματίωση, για την οποία απαιτούνται νέα φάρμακα, εμβόλια και επιστημονικές μέθοδοι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η επιδημία και η εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών της φυματίωσης.

Οι ασθένειες που συνδέονται με τη φτώχεια έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες. Επηρεάζουν ιδιαίτερα τις ενδεέστερες και πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων παιδιών, υποφέρουν από μία ή περισσότερες από τις τρεις κύριες ασθένειες που σχετίζονται με τη φτώχεια, ήτοι τον ιό HIV/AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση — ή από παραμελημένες λοιμώδεις νόσους, όπως είναι το έλκος Buruli, το τράχωμα, η λεμφική φιλαρίαση και η νόσος του ύπνου. Ο ιός HIV/AIDS και μόνο εκτιμάται ότι σκοτώνει 2 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, ενώ η ελονοσία και η φυματίωση υπολογίζεται ότι αποτελούν αιτία θανάτου για 2,2 εκατομμύρια άτομα περίπου.

Η καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών που συνδέονται με τη φτώχεια μετατρέπεται επίσης όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Η αυξανόμενη παγκόσμια κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της μετανάστευσης, συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε χώρα του κόσμου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέα είτε επανεμφανιζόμενα προβλήματα από λοιμώδη νοσήματα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η εμφάνιση αντίστασης στα φάρμακα μεταβάλλει περαιτέρω τον επιπολασμό και την κατανομή των εν λόγω νόσων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύνδεσμοι

Σύνδεσμος με το ΜΣ:

http://ec.europa.eu/research/press/2013/pdf/Gates_Foundation_MoU.pdf

Σύμπραξη Ευρωπαϊκών και Αναπτυσσομένων Χωρών για τις Κλινικές Δοκιμές (EDCTP):

http://www.edctp.org/

http://www.gatesfoundation.org/What-We-Do

Ευρωπαϊκή Επιτροπή — Έρευνα στον τομέα της υγείας:

http://ec.europa.eu/research/health/index_en.html

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

media@gatesfoundation.org (+1 206 709-3400)


Side Bar