Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 6 iunie 2013

Comisia Europeană pune bazele proiectului privind limbajul semnelor

Comisia Europeană a pus astăzi bazele unui nou proiect-pilot menit să amelioreze comunicarea dintre instituțiile europene și persoanele surde și cu deficiențe de auz. Decizia de finanțare luată astăzi confirmă faptul că proiectul-pilot, căruia Parlamentul European i-a alocat un buget de 750 000 de euro, poate fi pus în aplicare.

„Toți cetățenii europeni au dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii. Cu toate acestea, o parte dintre ei se confruntă cu obstacole, iar aceasta este o problemă pe care trebuie să o soluționăm”, a spus Viviane Reding, comisar european pentru justiție și vicepreședinte al Comisiei. „Limba este un instrument puternic de comunicare și de transmitere a ideilor și emoțiilor. Limbajul semnelor este practic „limba maternă” pentru multe persoane cu deficiențe de auz și a doua sau a treia limbă pentru membrii de familie și prietenii acestora. Prin urmare, instituțiile și politicienii trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a promova cât mai bine folosirea limbajului semnelor și pentru a le oferi soluții adecvate persoanelor cu probleme de auz. Acesta este și scopul acestui proiect-pilot. Aș dori să mulțumesc Parlamentului European și în special domnilor Ádám Kósa și Werner Kuhn pentru abnegația cu care au susținut realizarea acestui important proiect-pilot”, a spus dna Reding.

Recursul la un interpret în limbaj mimico-gestual necesită timp, este costisitor și poate fi greu de organizat. Serviciile acestor profesioniști calificați trebuie rezervate din timp, trebuie remunerate, iar la costul lor s-ar putea adăuga și cheltuieli de transport și de cazare. Este ușor să ne imaginăm că situația cetățenilor care au nevoie de aceste servicii este destul de neplăcută. Ei nu se pot adresa oficialilor naționali sau europeni cu ușurința și spontaneitatea cu care o fac cetățenii care se pot exprima prin limbaj verbal.

Proiectul-pilot destinat să amelioreze comunicarea dintre instituțiile europene și persoanele surde și cu deficiențe de auz va urmări găsirea unor soluții adecvate cum ar fi, de exemplu, instalarea în instituțiile UE a unor tehnologii audio și video care să faciliteze comunicarea oficialilor cu utilizatorii limbajului semnelor. Proiectul acoperă atât soluția tehnologică, cât și interpretarea în limbaj mimico-gestual.

Pe termen mai lung, proiectul-pilot își propune să sprijine elaborarea unor soluții care să le permită celor aproximativ un milion de cetățeni surzi sau cu deficiențe de auz din toate statele membre, care folosesc diverse limbaje ale semnelor, să comunice direct cu instituțiile UE.

Pentru a pune în aplicare acest proiect, Comisia Europeană a colaborat îndeaproape cu Parlamentul European.

Pentru informații suplimentare

Comisia Europeană – Persoane cu dizabilități:

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/index_en.htm

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisar UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Contacts :

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar