Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Közös sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 6.

Együttes erővel a válság ellen

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Ramón Luis Valcárcel, a Régiók Bizottságának elnöke a mai napon megbeszélést tartottak az Európai Unió előtt álló főbb gazdasági, társadalmi és politikai kihívásokról A napirend legfontosabb témái a válság leküzdését célzó, korábban meghatározott intézkedések végrehajtása, a növekedés és a munkahelyteremtés érdekében szükséges erőteljesebb fellépés, valamint a fokozottabban integrált gazdasági és monetáris unió irányába tett lépések voltak.

A két elnök találkozóját munkaebéd követte, melyen Barroso elnök, a helyi és regionális érdekeket képviselő hét legfőbb szervezet, valamint Mercedes Bresso, a Régiók Tanácsának elnöke és első alelnöke vett részt. Mindkét esemény az Európai Bizottság, a Régiók Bizottsága, valamint a helyi és regionális önkormányzatok európai szövetségei részvételével működő „strukturált párbeszéd” keretében valósult meg, melynek célja az EU és a helyi, illetve regionális önkormányzatok képviselői közötti kapcsolatok erősítése.

Barroso elnök így nyilatkozott: „Minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy Európa maga mögött hagyja a válságot, eközben azonban nem felejthetjük el, hogy a legfontosabb feladatunk reményt adni az embereknek. Továbbra is arra irányul minden erőfeszítésünk, hogy fenntartható növekedést és új munkahelyeket teremtsünk Európában, ehhez pedig végre kell hajtani azokat az intézkedéseket, melyekben korábban megállapodtunk. Meg kell mutatnunk, hogy ezekkel az intézkedésekkel valóban képesek vagyunk pozitív változást hozni a munkanélküli fiatalok és a forráshiánnyal küzdő kis- és középvállalkozások számára. A 2014–2020-as időszakra vonatkozó uniós költségvetés és a hozzá kapcsolódó támogatási programok különösen fontosak ebből a szempontból. Arra kérjük a Tanácsot és a Parlamentet, hogy mihamarabb egyezzenek meg a tervezett költségvetésről, hogy 2014-től megindulhassanak a tagállamok és a régiók szempontjából létfontosságú beruházások. Mindez csak akkor sikerülhet, ha minden szinten együttműködünk, ezért a régiók és a városok kulcsfontosságúak közös céljaink elérésében.”

Valcárcel elnök a következőket hangsúlyozta: „Ideje komolyan elgondolkoznunk azon, hogyan tudja az Európai Unió kézzelfoghatóan támogatni a városokat és a régiókat, azokat a hatóságokat, amelyek a legközelebbi kapcsolatban vannak a polgárokkal. Meg vagyok győződve arról, hogy a helyi vállalkozások támogatása, az új munkahelyek létrehozása és a fiatalok hitének visszaadása csak az európai integráció útján való továbblépéssel és az európai régiók szerepének kiterjesztésével valósítható meg. Véleményem szerint egyetlen megoldás létezik a válságra: több Európa.”

Barroso és Valcárcel elnökök kiemelték, hogy a következő hetek, hónapok, illetve évek döntő szerepet fognak játszani, ugyanis ekkor fog eldőlni, hogy hatásosan tudja-e kezelni az EU a válságot a növekedést ösztönző költségvetési konszolidáció, a strukturális reformok és a célzott beruházások segítségével, amelyeket a gazdasági és költségvetési politikáknak az európai szemeszter keretében való, fokozott összehangolása egészít ki.

Megvitatták emellett az Európa 2020 stratégiát is, amely a továbbiakban is irányt fog szabni az EU intézkedéseinek. Ezzel kapcsolatban a Régiók Bizottságának elnöke arra hívta fel a Bizottság figyelmét, hogy megfontolandó lenne egy területi kohézióról szóló fehér könyv összeállítása, amely segítene jobban áttekinteni a 2020-as területfejlesztési menetrend és az Európa 2020 stratégia összefüggéseit.

A Régiók Bizottságának elnöke azt is megemlítette, hogy az Európa 2020 stratégia kiemelt kezdeményezései terén elért előrehaladás folyamatos nyomon követése mellett a Régiók Bizottsága a stratégia helyi és regionális szempontú félidős értékelésében is részt vesz. Ezen munka eredményét az európai városok és régiók soron következő csúcstalálkozóján fogják ismertetni, amely 2014. március 6–7-én Athénban kerül megrendezésre.

Valcárcel elnök ezenkívül örömmel jelentette be, hogy a Régiók Bizottsága 2014-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ez kitűnő alkalmat kínál arra, hogy „visszatekintsünk az intézmény múltjára, elemezzük a jelenét, és felvázoljuk a jövőjét.” Az évforduló alkalmából rendezendő plenáris ülésen (2014 áprilisában) ezért javaslatokat fognak bemutatni arról, hogyan lehetne a 2015 utáni időszakban megerősíteni a Régiók Bizottságának intézményi és politikai szerepét.

A helyi és regionális önkormányzatokat tömörítő hét szervezet nevében a következő képviselők vettek részt a találkozón:

– Giorgio Orsoni, az Európai Települések és Régiók Tanácsának (CEMR) első alelnöke, Velence (Olaszország) polgármestere,

– Karl-Heinz Lambertz, az Európai Határ Menti Régiók Szövetségének (AEBR) elnöke, a belgiumi német nyelvű közösség miniszterelnöke,

– Jean-Yves Le Drian, a Külső Tengeri Régiók Konferenciájának (CPMR) elnöke, Franciaország honvédelmi minisztere, Bretagne regionális tanácsának elnöke (a PES képviselője),

– Hande Özsan Bozatli, az Európai Régiók Gyűlésének (AER) elnöke, az isztambuli tartományi tanács uniós és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke,

– Daniël Termont, a EUROCITIES igazgatótanácsának tagja, Gent (Belgium) polgármestere,

– Françoise Dupuis, az Európai Regionális Jogalkotói Közgyűlések Konferenciájának (CALRE) elnöke, a brüsszeli régió parlamentjének elnöke,

– Franco Iacop, a Jogalkotói Hatáskörrel Rendelkező Európai Régiók Konferenciájának (REGLEG) elnöke.

Kapcsolattartók:

Jens Mester (+32 2 296 39 73)

Nathalie Vandelle (Régiók Bizottsága) (+32 2 282 24 99)


Side Bar